Ανδρέας Καριόλου: o πρώτος Κύπριος στην ιστορία με πέντε ολυμπιακές προκρίσεις!

Στους 5ους Ολυμπιακούς Αγώνες στην καριέρα του προκρίθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 ο ιστιοπλόος στην κλάση RS:X, Ανδρέας Καριόλου! Ο έμπειρος Κύπριος αθλητής έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας, που διεξάγεται στη λίμνη Τορμπόλε της Ιταλίας, αφού πέτυχε τον στόχο του που ήταν η εξασφάλιση μίας από τις οκτώ διαθέσιμες κάρτες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας!

Με την εξασφάλιση της κάρτας για την Κύπρο, ο Καριόλου έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής στην ιστορία που προκρίθηκε σε πέμπτη Ολυμπιάδα! Η πρώτη του Ολυμπιακή συμμετοχή ήρθε το 2004 στην Αθήνα (13ος) και ακολούθησαν οι παρουσίες σε Πεκίνο 2008 (13ος), Λονδίνο 2012 (17ος) και Ρίο 2016 (19ος)!

Με τέσσερις Ολυμπιακές προκρίσεις ακολουθούν οι

  • Ελένη Αρτυματά (2008-2020)
  • Κυριάκος Ιωάννου (2004-2016)
  • Γιώργος Αχιλλέως (2000-2012).
  • Ο Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε επίσης σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (2004-2016), όμως λόγω τραυματισμού δεν αγωνίστηκε σε Πεκίνο και Ρίο. Μέχρι στιγμής, την κάρτα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν επτά Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες. Πέραν από τον Ανδρέα Καριόλου (ιστιοπλοΐα-RS:X), την πρόκριση πήραν: Δημήτρης Κωνσταντίνου (σκοποβολή), Ελένη Αρτυματά (στίβος-400μ), Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα-Laser), Μαριλένα Μακρή (ιστιοπλοΐα-Laser), Άντρη Ελευθερίου (σκοποβολή-σκητ) και Ανδρέας Μακρής (σκοποβολή-τραπ). Η μεγάλη προσπάθεια των αθλητών μας συνεχίζεται και ευχή της ΚΟΕ είναι όπως μεγαλώσει κι άλλο η Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα.

Πέραν από την αρμόδια αρχή για οργάνωση της Ολυμπιακής αποστολής, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει τους αθλητές στο δρόμο για το Τόκιο, μεταξύ άλλων μέσω του χορηγικού της προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή» και μέσω των προγραμμάτων Olympic Solidarity.

Πηγή: KOE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *