Αρχίζει να χάνεται ο «κλασικός» αθλητισμός!
Την προηγούμενη περίοδο είχε ανακοινωθεί μια σειρά τροποποιήσεων κανονισμών (δείτε->εδώ), ενώ πλέον έχει αλλάξει η δομή και αρίθμηση, με 2 κύριες κατηγορίες: τους κανονισμούς Αγώνων και τους Τεχνικούς κανονισμους.
Στα οριζόντια άλματα, μεταφέρεται κατά ένα χρόνο και θα ισχύσει από 1/11/2021 η τροποποίηση για το άκυρο που θα ορίζεται αν περάσει μέρος από το πέλμα/παπούτσι του το κάθετο επίπεδο της γραμμής, κάτι που θα γίνεται και με χρήση βίντεο ή άλλης μορφής τεχνολογίας.
Ως τώρα αυτό κρινόταν από το αν αφήσει ή δεν αφήσει σημάδι στην επιφάνεια με πλαστελίνη που είναι τοποθετημένη ακολούθως σε γωνία 45 μοιρών – ενώ όπου θα χρησιμοποιείται (όπου δεν υπάρχει τεχνολογία βίντεο κλπ) αυτή θα τοποθετείται σε 90 μοίρες (προεξέχει σταθερά στα 7mm).
[δείτε τα άρθρα 29.3 και 29.5 των Τεχνικών Κανονισμών]
Στους κανονισμούς, όπου υπήρξε τροποποίηση επισημαίνεται με διπλή γραμμή πλάι, στην αγγλική έκδοση ->εδώ
Άλλοι κανονισμοί
Αξίζει να επισημανθούν κανονισμοί που τροποποιήθηκαν:
-Στα στηπλ, για τους παίδες (Κ18) το ύψος των εμποδίων κατεβαίνει στα 84 εκατοστά, αντί των 91εκ που είχαν ως τώρα. (Τα ύψη έτσι θα είναι για όλους ίδια με αυτά στα 400μ. εμπόδια.)
-Μεικτοί αγώνες εντός σταδίου σε δρόμους απόστασης από 5000 μ. και πάνω θα επιτρέπονται, μόνον όταν ο αριθμός των αθλητών είτε του ενός είτε και των δύο φύλων είναι τόσο μικρός ώστε να μην δικαιολογεί την
διεξαγωγή ξεχωριστών δρόμων. Δεν θα δίνεται η ευκαιρία στους αθλητές του ενός φύλου να καθοδηγούνται στο ρυθμό τρεξίματος ή να δέχονται βοήθεια από αθλητές του άλλου φύλου.
-Ο χρόνος προσπάθειας σε άλματα και ρίψεις όσο υπάρχουν περισσότεροι από 3 αθλητές, επανέρχεται στο 1 λεπτό σε κάθε περίπτωση (όχι διαδοχικές ίδιου αθλητή)
Επίσης να αναφερθεί εκ νέου ως προς τις άκυρες εκκινήσεις:
-Οποιαδήποτε κίνηση από έναν αθλητή, η οποία περιλαμβάνει ή έχει ως αποτέλεσμα το να χάσει το πόδι (ή τα πόδια) του αθλητή την επαφή με το πέλμα (ή τα πέλματα) των βατήρων, ή το να χάσει το χέρι (ή τα χέρια) του αθλητή την επαφή με το έδαφος, δεν θα θεωρείται ότι αποτελεί την έναρξη της εκκίνησης. (παρατήρηση / κίτρινη κάρτα)
-Αν ο Αφέτης κρίνει ότι πριν ακουστεί η εκπυρσοκρότηση του πιστολιού, κάποιος αθλητής άρχισε να κινείται χωρίς να σταματήσει, και συνέχισε να κινείται και κατά την έναρξη της εκκίνησης, αυτό θα θεωρείται άκυρη εκκίνηση”
[δείτε σχετικά και ->εδώ]
Διαφορετικες μορφές αγωνισμάτων και αγώνων
Οι διοργανωτές ήδη μπορούσαν να προχωρούν ακόμα παραπέρα όσον αφορά τη χρήση διαφορετικών μορφών διεξαγωγής των αγώνων τους – ο μόνος περιορισμός είναι ότι ο αθλητής δεν θα μπορεί να αποκτά περισσότερα “δικαιώματα” στις περιπτώσεις αυτές (πχ αύξηση χρόνου ή προσπαθειών).
Πλέον αυτό θα δύναται να συμβεί και στις κορυφαίες διοργανώσεις: Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό βέβαια είναι και κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν …ενθουσίασαν οι τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν.
Τελευταία περίπτωση στα οριζόντια άλματα, που την 6η προσπάθεια έκαναν μονάχα οι 3 πρώτοι όπου όμως η τελική κατάταξη προερχόταν μονάχα βάσει αυτής. Έτσι μπορεί πχ η Rojas να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα της αλλά στην τελευταία προσπάθεια να είναι άκυρη και να καταταγεί 3η!
Διάφορα άλλα στοιχεία έκαναν αισθητή την εμφάνισή στους φετινούς αγώνες Diamond League όπως πχ οι βοήθειες με λέιζερ για ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ.
Αρκετές ιδιαίτερες μορφές κανονισμών εφαρμόστηκαν στους Ευρωπαικούς Αγώνες και στους Ολυμπακούς Νεότητας, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστικές είναι κάποιες που έλαβαν χώρα σε Ευρωπαικά πρωταθλήματα ομάδων. Ποιός ξεχνάει ιδιαίτερα την πρώτη διοργάνωση στη νέα μορφή το 2009 στη Leiria και κυρίως τους δρόμους αντοχής όπου αποκλειόταν ο τελευταίος αθλητής ανά στροφή και είχαμε ενδιάμεσα σπριντ – αλλά και νικήτρια στα 3000μ. να αποκλείεται μετά από εξέταση φωτοφινις στροφής.
Γίνονται κινήσεις με σκοπό οι αγώνες είτε σε συνολικό φορμάτ είτε σε επιμέρους κανονισμούς να γίνουν πιο ελκυστικοί σε νέους φιλάθλους, τελικά όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπάρχουν ενστάσεις, ενώ μάλλον αρχίζει να χάνεται και το “Κλασικός” από το Αθλητισμός.
Leave a Reply