ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ .. ΦΑΒΟΡΙ
Με σύνθετα, πάρα πολύ κόσμο στις εξέδρες και 8οαρια ξεκίνησε η 2η μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Άπελντορν της Ολλανδίας, εκεί όπου η Γεωργία Δεσπολλάρη έκανε ποδαρικό για τα ελληνικά χρώματα.
Το πρωινό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας άφησε γλυκόπικρη γεύση, καθώς οι ελληνικές συμμετοχές αλλά και η Φίλιππα Φωτοπούλου, είχαν στα πόδια τους την υπόθεση πρόκριση, ωστόσο οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν την είσοδο στους μεγάλους τελικούς.
Ελληνική παρουσία μετά από 10 χρόνια – μπόλικη τακτική στα 800αρια
Η Γεωργία Δεσπολλάρη αγωνίστηκε στην πρώτη προκριματική σειρά των 800 μέτρων, η οποία ήταν και 2η πιο γρήγορη, και ολοκλήρωσε σε 2.03.80, επίδοση που την κατέταξε στην 10η θέση συνολικά από τους πρωινούς προκριματικούς. Η νεαρή πρωταθλήτρια κρατά ως εφόδιο την εμπειρία και βλέπει με αισιοδοξία τον ανοικτό στίβο.
Ταχύτερη από όλες η Ελβετίδα Audrey Werro μ 2.00.93, επίδοη η οποία αποτελεί και Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην κατηγορία Κ23, ενώ η πρόκριση έκλεισα στα 2.02.75.
Στους άνδρες κυριάρχησαν οι κούρσες κακτικής με τον Elvin Josué Canales να έχει την ταχύτερη παρουσία με 1.45.93, ενώ η πρόκριση έκλεισε στα 1.46.56.
Πολύ κοντά στην πρόκριση η Γκούσιν
Στο προκριματικό αγώνα του άλματος εις ύψος συμμετείχε η Τατιάνα Γκούσιν, εκεί όπου η πρόκριση κρίθηκε στα συνηθισμένα επίπεδα. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου μπήκε χαμηλά στον αγώνα, περνώντας με την πρώτη τα ύψη στα 1.75 και 1.80μ,, ενώ στη συνέχεια πέρασε με την 2η τα 1.85, σημειώνοντας νέο φετινό ρεκόρ. Στην πορεία η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συνέχισε στα 1.89 χωρίς επιτυχία, έχοντας πολύ καλά άλμα στην τρίτη προσπάθεια.
Μεγάλο φαβορί στο αγώνισμα η κάτοχος της παγκόσμιας επίδοσης στο αγώνισμα με 2.10., Γιαροσλάβ Μάχουτσικ, η οποία προκρίθηκε στον τελικό με μόλις ένα άλμα.
Εκτός φοράς η Γκόγκα – 12η στην Ευρώπη η Φίλιππα Φωτοπούλου
Η πρώτη κυπριακή παρουσίαση στο πρωτάθλημα είναι γεγονός, καθώς η Φίλιππα Φωτοπούλου ήταν η πρώτη κυπριακή σσυμμετοχή στην διοργάνωση. Η Κύπρια πρωταθλήτρια -αγωνίστηκε με υπό της οδηγίες της δίδυμης αδελφή της- μπήκε μουδιασμένα στον αγώνα έχοντας άκυρο άλμα, ενώ στη πορεία συνέχισε με άλματα στα 6.41 και 6.33 και κατέλαβε την 12η θέση στην Ευρώπη.
Το ντεμπούτο της Αντριάνας Γκόγκα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συνοδεύτηκε από τρεις άκυρες προσπάθειες. Η αθλήτρια φάνηκε να έχει κάποια προβλήματα στη φορά της, τα οποία δεν της επέτρεψαν να κάνει την προσπάθεια της όπως θα ήθελε.
Η αθλήτρια του Νίκου Στυλιανίδη είχε ξεκινήσει πολύ καλά τη χρονιά με 6,45 μ., ωστόσο πριν από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα τραυματίστηκε με συνέπεια να μείνει πίσω στις προπονήσεις και να χάσει κάποιους προγραμματισμένους αγώνες.
Χαμηλοί χρόνοι στα ψηλά εμπόδια
Φοβεροί ημιτελικοί αγώνες στα ψηλά εμπόδια με τις προκρίσεις να κλείνουν με επίδοσεις κάτω των 8 δευτερολέπτων στις γυναίκες και κάτω των 7.60 στους άνδρες.
Στις γυναίκες ταχύτερη ήταν η Kambudji με 7.82, η οποία ωστόσο θα επιδιώξει να διεκδικήσει το χρυσό με την οικοδέσποινα Visser να έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο.
Στους άνδρες ο Wilhem Belocian ολοκλήρωσε σε 7.44 και ήταν ο πιο γρήγορος από όλους, ενώ η πρόκριση για τον μεγάλο τελικό έκλεισε στα 7.58. Εκτός τελικού ένα από τα φοβαρί, ο Ελβετός, Jason Joseph.
5η παρουσία στη διοργάνωση για Τσιάμη
Τελευταία ελληνική συμμετοχή του πρωινού προγράμματος αυτή του Δημήτρη Τσιάμη στο τριπλούν, ο οποίος συμμετέχει στην διοργάνωση για 5η φορά (Παρίσι 2011, Γκέτεμποργκ 2013, Τόρουν 2021, Κωνσταντινούπολη 2023, Άπελντοορν 2025).
Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε τον αγώνα του με άλμα στα 15.63, ενώ στη συνέχεια είχε το 2ο του άλμα στα 15.61. Στην τρίτη προσπάθεια ο Τσιάμης βελτίωσε τη φορά του και προσγειώθηκε στα 15.83μ, καταλαμβάνοντας την 13η θέση συνολικά.