Επανεκκίνηση, ολυμπιακή λαχτάρα και ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις για τον Γιάννη Κυριαζή!

Με όρεξη για… «υψηλές πτήσεις» εντός και εκτός συνόρων, προσηλωμένος στην ολυμπιακή πρόκριση και αποφασισμένος να γράψει μια ανοδική πορεία, ο Γιάννης Κυριαζής ξεκίνησε ανανεωμένος την νέα σεζόν και πρωτίστως – υγιής.

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας λόγω κήλης στον κοιλιακό προσαγωγό και τον 4ετή αποκλεισμό που επέβαλλε το 2019 η παγκόσμια ομοσπονδία και ολοκληρώθηκε προ λίγων μηνών, ο 27χρονος Έλληνας ακοντιστής έχει επανέλθει δριμύτερος και έτοιμος να αποδείξει την αγωνιστική ποιότητά του μέσω μεγάλων επιδόσεων.

Η άδικη περιπέτεια που κατηγορούσε τον αθλητή για χρήση αναβολικών ουσιών, αποτελεί πλέον παρελθόν και ο Γιάννης Κυριαζής «λαχταρά» βολές κοντά στο ατομικό του ρεκόρ, όντας αισιόδοξος ότι το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα θα εξασφαλιστεί με κατάλληλη προετοιμασία, ενώ μιλά για την τρέχουσα περίοδο και τις προκλήσεις της στο Trackfieldcy.

Για την περασμένη σεζόν της «επιστροφής» και την ανανεωμένη ματιά για την συνέχεια…

«Η αλήθεια είναι ότι μετά το χειρουργείο που υποβλήθηκα πέρσι ήταν σαν να ξεκίνησε μια νέα «καριέρα» για μένα. Είχα να αγωνιστώ σχεδόν πέντε χρόνια, οπότε ναι ήμουν λίγο αγχωμένος στην αρχή, σιγά σιγά βρήκα τα πατήματά μου. Είχα ακολουθήσει ένα προπονητικό πλάνο με έμφαση στο να μείνω υγιής και να συντηρηθώ, το οποίο εντάξει απ’ ότι φάνηκε δεν πήγε και πολύ καλά από άποψη επίδοσης. Δηλαδή δεν επωφελήθηκα από αυτή την περίοδο για να βελτιώσω τις επιδόσεις μου, αλλά ήμουν μεν ευχαριστημένος από τα 82μ που έριξα, αλλά πιστεύω θα μπορούσα να είχα πάει πολύ καλύτερα αν ακολουθούσα το πρόγραμμα των προηγούμενων ετών. Ήταν σαν πειραματική χρονιά… Χαίρομαι βέβαια για όλες τις διοργανώσεις που βρέθηκα με την Εθνική ομάδα, την νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γιατί είχα αγωνιστεί μόνο μια φορά – δεν είχα κερδίσει ποτέ το πανελλήνιο.

Ήδη η φετινή χρονιά πάει πολύ καλά και από θέμα επιδόσεων και συγκρίνοντας το που βρισκόμουν πέρσι τέτοια εποχή, σε σχέση με το που κυμαίνομαι φέτος».

Για την διαδικασία της επανεκκίνησης, το άγχος των επιδόσεων και το restart…

«Πέρσι πριν τον πρώτο αγώνα της επιστροφής μου είχα αρκετό άγχος. Όταν αγωνιζόμουν σε συστηματική βάση ήταν πολύ διαφορετική αυτή η διαδικασία… πέρσι ήταν περίεργο. Θυμάμαι τον εαυτό μου ότι ήθελα να γυρίσω, να ρίξω λίγο καλύτερα για να αποδείξω μέσα από την επίδοση μου ότι όσα προηγήθηκαν δεν με αντιπροσωπεύουν. Δεν «δικαιώθηκα» στον βαθμό που θα ήθελα, αλλά ναι υπήρχε και ένα μικρό άγχος γιατί δεν ήξερα πως θα πάει και ήμουν αρκετά πιεσμένος από όλη την χρονιά. Φέτος βέβαια τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, είναι δύσκολη χρονιά, αλλά δεν είμαι τόσο πιεσμένος.

Ουσιαστικά ναι μιλάμε για ένα restart. Δεν πειραματιζόμαστε στην προπόνηση, ακολουθούμε πιστά τα προγράμματα που ακολουθούσα όταν βρισκόμουν σε καλή κατάσταση. Δεν έχω πλέον το θέμα με τον προσαγωγό μου που με ταλαιπωρούσε εδώ και 4 χρόνια, ξέρω που πατάω, τι να προσδοκώ από τον εαυτό μου, τις επιδόσεις μου και τι να περιμένω. Είμαι πολύ πιο έτοιμος για την φετινή χρονιά»!

Οι διοργανώσεις – σταθμοί στον δρόμο για το Παρίσι και η λεπτομέρεια επιλογής – συμμετοχής…

«Είναι λίγο περίεργα πλέον, με την έννοια του ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός και επιλεκτικός με τους αγώνες που θα αποφασίσεις να πας. Σε τι μίτινγκ θα βρεθείς, πόσους βαθμούς δίνουν κλπ… Οπότε ναι σε συνεργασία με τον manager μου κάνουμε έναν κατάλληλο προγραμματισμό. Προσωπικά θέλω να ξεκινήσω από ένα Grand Prix τον Φλεβάρη στην Αυστραλία, ένας αγώνας που δίνει αρκετά καλούς βαθμούς. Θέλω να το προσπαθήσω να βρεθώ σε αυτό τον αγώνα, αν τα καταφέρω και στην συνέχεια ακολουθούν τα Χειμερινά σε Ελλάδα και Ευρώπη που σίγουρα θα παρευρεθώ – μετά από εκεί δεν ξέρω».

Ολυμπιακοί Αγώνες και όριο ή ranking…

«Προφανώς και θέλω να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και μάλιστα θέλω να φτάσω ως εκεί πιάνοντας το όριο και όχι μέσω ranking. Είναι κάτι που θεωρώ μπορώ να το κάνω, είναι εφικτή μια τέτοια βολή για μένα, χωρίς να παραπονεθώ φυσικά αν η πρόκριση έρθει μέσω ranking. 

Οι συνθήκες που καθορίζουν την αγωνιστική κατάσταση των αθλητών…

«Πλέον στον σύγχρονο αθλητισμό δεν προπονείσαι για έναν συγκεκριμένο αγώνα ή μια συγκεκριμένη διοργάνωση όπου πρέπει να βρεθείς στο πικ. Λόγω των μπλοκ περιοδικότητας και πολλών μίτινγκ είσαι συνεχώς σε μια καλή αγωνιστική κατάσταση, με υψηλή ένταση στις προπονήσεις κλπ. Παρόλα αυτά εμείς θα προγραμματίσουμε να κάνουμε ένα πρώτο “peaking” κοντά στο Ευρωπαϊκό και μετά αν τα καταφέρουμε προφανώς στην Ολυμπιάδα. 

Ουσιαστικά πέρσι έκανα το αντίθετο, περιμένοντας να αυξήσω την ένταση κοντά στον αγώνα – στόχο. Φέτος όλη η χρονιά θα κυλήσει διαφορετικά, πιο κοντά σε αγωνιστικά στοιχεία, σε ρυθμούς αγώνα κλπ».

Υπόθεση εγκαταστάσεις, Άγιος Κοσμάς και μελλοντική προπονητική εστία…

«Προπονούμαι στον Άγιο Κοσμά κι όπως καταλαβαίνεις, η προπόνηση και προετοιμασία έχει επηρεαστεί από το όλο project του Ελληνικού. Εννοείται ότι ο χώρος προπόνησής μας θα μπορούσε να είναι 100 φορές καλύτερα, ο ΣΕΓΑΣ έχει καταβάλλει μια μικρή προσπάθεια αν και τα περισσότερα πράγματα δεν περνούν από το χέρι τους, αφού ο χώρος είναι εξαγορασμένος. Αν είχε ενδιαφερθεί κάποιος φορέας… δεν ξέρω, ίσως ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ και κάποιες βδομάδες δεν έχουμε ούτε φως όπως έδειξε και η Νικόλ Κυριακοπούλου πριν λίγες μέρες… Όχι απλά δεν καλύπτονται οι βασικές μας ανάγκες ως αθλητές, είναι και απίστευτα υποβαθμισμένες αυτή την στιγμή. Μετά την ολυμπιακή χρονιά μάλιστα δεν ξέρουμε καν που θα προπονούμαστε, καθώς οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά δεν θα υπάρχουν έτσι όπως πάει… Στον Λευτέρη Πετρούνια είχαν μεταφέρει οι αρμόδιοι ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος πριν κλείσει οριστικά ο Άγιος Κοσμάς, πράγμα το οποίο δεν θα γίνει ή δεν ίσχυε από την αρχή όπως καταλάβαμε. Το ΟΑΚΑ για πολλούς αθλητές είναι απόσταση μιας ώρας – μπορεί και περισσότερο – όπου ουσιαστικά για 3-4 ώρες προπόνησης θα πρέπει να λείπεις σχεδόν 6 ώρες… Στον Άγιο Δημήτριο υπήρχε γήπεδο ρίψεων μαζί με μικρό στάδιο. Προφανώς το γήπεδο ρίψεων δεν ήταν ανταποδοτικό, ήθελαν να το μετατρέψουν σε 5×5 ή κάποια μπάσκετ και αναγκαστικά φύγαμε και από εκεί. Είναι περίεργο το 2023 όπου υπάρχει δήθεν τόση ανάπτυξη, να μην μπορούμε να κάνουμε καν το άθλημα μας, να μην μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες ως αθλητές…

Η προπόνηση δεν είναι χάλια και οι εγκαταστάσεις δεν είναι το παν… Παίζει ρόλο και ο προγραμματισμός, η εμπειρία του προπονητή και άλλα πράγματα. Αλλά σίγουρα οι υποδομές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι διαφορετικό για το σώμα οποιουδήποτε αθλητή, να μπαίνει σε ένα στάδιο που έχει 5 βαθμούς και σε ένα στάδιο που έχει 25 βαθμούς».

Το πλάνο προετοιμασίας στην Κύπρο…

«Στις 10 του Δεκέμβρη θα αναχωρήσουμε για Κύπρο όπου θα μείνουμε για προετοιμασία δύο εβδομάδων και θα ξανακατέβουμε στο νησί, την άνοιξη του 2024 – πριν τις θερινές διοργανώσεις».