ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΟΕΑΣ

Πιο κάτω σάς παρουσιάζουμε αυτούσιο τον επικήδειο λόγο του προέδρου της ΚΟΕΑΣ, Περικλή Μάρκαρη, αποχαιρετώντας τον ομοσπονδιακό μας προπονητή ρίψεων, αλλά και εξαιρετικό άνθρωπο, Κώστα Σταθελάκο:

«Οδυνηρό καθήκον μάς έφερε σήμερα εδώ, για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε, με κάθε τιμή και σεβασμό, σε ένα άξιο τέκνο του ελλαδικού και κυπριακού αθλητισμού, τον Κώστα Σταθελάκο, που χάθηκε τόσο πρόωρα και αναπάντεχα στη Νότια Αφρική, ευρισκόμενος σε αποστολή προπονητικής προετοιμασίας της κυπριακής εθνικής ομάδας ρίψεων.

Ο Κώστας Σταθελάκος γεννήθηκε, στις 30 Δεκεμβρίου 1987 και μεγάλωσε στο Αχλάδι Φθιώτιδας. Υπήρξε αθλητής στίβου στο αγώνισμα της σφυροβολίας για 15 χρόνια. Παράλληλα με την αθλητική του ενασχόληση, σπούδασε στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και αποφοίτησε με ειδικότητα στις ρίψεις. Αγωνίστηκε με τα χρώματα της εθνικής Ελλάδος, συμμετέχοντας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κ23. Μετά τον γάμο του με τη λατρευτή του σύζυγο Σκεύη Θεοδώρου, πρωταθλήτρια και κάτοχο του Παγκύπριου Ρεκόρ στο αγώνισμα της σφυροβολίας, απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα και εκπροσώπησε επάξια την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012, σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και σε Κοινοπολιτειακούς και Μεσογειακούς Αγώνες. Κατέχει μέχρι σήμερα το Παγκύπριο Ρεκόρ στο αγώνισμα της Σφυροβολίας, με 75,32μ., επίδοση που πέτυχε το 2015 στην Τρίπολη.

Άρχισε την προπονητική του καριέρα το 2017 και κατέγραψε άμεση επιτυχία, οδηγώντας τον Απόστολο Παρέλλη στον τελικό του αγωνίσματος της δισκοβολίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Υπό την προπονητική του καθοδήγηση, ο Απόστολος Παρέλλης πέτυχε παγκύπριο ρεκόρ στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Ντόχα, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στον κόσμο και συμμετείχε σε όλες ανεξαιρέτως τις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Κώστας Σταθελάκος άσκησε το λειτούργημα του προπονητή στίβου με αγάπη, ζήλο και άφθονο μεράκι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιερώθηκε ως εθνικός προπονητής ρίψεων και καθοδήγησε με επαγγελματισμό ένα μεγάλο γκρουπ πρωταθλητών και πρωταθλητριών, τους οποίους οδήγησε σε ατομικά ρεκόρ, αθλητική πρόοδο και συμμετοχή σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόοδο και στην εξέλιξη των ρίψεων στην Κύπρο.

Για τους αθλητές του ήταν προπονητής, πατέρας, φίλος και αδερφός. Ήταν έντιμος, γενναιόδωρος και δοτικός. Αντιμετώπιζε με ευαισθησία τα θέματα των αθλητών. Φρόντιζε ο ίδιος διακριτικά, να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, προκειμένου να διευκολύνει αθλητές, προπονητές και συνεργάτες. Με τις εισηγήσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες του, συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γηπέδου ρίψεων και των χώρων εκγύμνασης στο Εθνικό Στάδιο Στίβου – ΓΣΠ.

Ο Κώστας Σταθελάκος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και αποδεκτός στον ευρύτερο κόσμο του στίβου. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλους, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του προπονητών και των κορυφαίων μας πρωταθλητών. Είχε το θάρρος της γνώμης του και δεν δίσταζε, όταν έκρινε σκόπιμο, να προβαίνει με ειλικρίνεια και ευθύτητα σε δημόσιες τοποθετήσεις, προς υπεράσπιση των αθλητών και του αθλήματος του στίβου, ευρύτερα. Τύγχανε αποδοχής και συναδελφικής φιλίας από διεθνώς καταξιωμένους ομολόγους του προπονητές της Ελλάδος και άλλων χωρών, με τους οποίους αντάλλασσε απόψεις και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις, ώστε να απολαμβάνουν άρτια φιλοξενία, ερχόμενοι στην Κύπρο για προπονητικές προετοιμασίες.

Ήταν οξυδερκής, φιλομαθής και φιλοπρόοδος. Αφιέρωνε τον προσωπικό του χρόνο για τη φροντίδα και καθοδήγηση των αθλητών και των αθλητριών του. Με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, συνόδευε πάντοτε το γκρουπ του σε αποστολές για προετοιμασία και αγώνες στο εξωτερικό. Η πρόοδος των αθλητών και του κυπριακού στίβου ήταν το κύριο του μέλημα. Ο Κώστας Σταθελάκος ήταν πάντοτε υποστηρικτικός στις δράσεις και πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και δήλωνε παρών σε κάθε σημαντική εκδήλωση της ΚΟΕΑΣ. Αισθάνθηκε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια όταν προσφάτως αναλάβαμε τη διοργάνωση στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Κυπέλου Ρίψεων, για την τριετία 2025-2027.

Οι συζητήσεις με τον Κώστα ήταν ευχάριστες και ωφέλιμες, διότι ήταν άτομο θετικό και κοινωνικό, με καθαρή άποψη σε πολλές πτυχές του αθλητισμού. Είχε προσγειωμένες θέσεις, αυτοκριτική διάθεση και χιούμορ. Διέθετε χαρακτηριστική ηρεμία, ειλικρίνεια και μετρημένο λόγο.

Με εργατικότητα, μεθοδικότητα και αμέριστη αφοσίωση, προετοίμαζε τους αθλητές του για τις μεγάλες διοργανώσεις του τρέχοντος έτους, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Μια προετοιμασία που δεν ήταν γραφτό να ολοκληρώσει. Έφυγε νωρίς και άφησε συγκλονισμένη την οικογένεια του και ειδικότερα τη σύζυγο του Σκεύη και τις κόρες τους Δέσποινα και Φωτεινή. Ο θάνατος του σκόρπισε ανείπωτη θλίψη στους αθλητές του, στους φίλους του και στον κυπριακό αθλητισμό, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Χάθηκε αναπάντεχα όμως δεν θα ξεχασθεί. Θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Ως ελάχιστη οφειλόμενη ένδειξη τιμής, η ΚΟΕΑΣ αποφάσισε να αφιερώσει το φετινό Χειμερινό Πρωτάθλημα Ρίψεων και Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στη μνήμη Κώστα Σταθελάκου. Η Ομοσπονδία αποφάσισε επίσης να καθιερώσει επαμειβόμενο έπαθλο στη μνήμη Κώστα Σταθελάκου, στο νικητή της σφυροβολίας Αντρών στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα.

Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Καλό σου ταξίδι αγαπητέ κόουτς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Χοιροκοιτίας που θα σε σκεπάσει. Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη».