ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΑ Η NGETICH!

Η Κενυάτισσα Agnes Ngetich κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ 10 χιλιομέτρων τρέχοντας σε 28:46* στον αγώνα δρόμου Valencia Ibercaja!

Η 22χρονη γίνεται η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα των 29 λεπτών, βελτιώνοντας κατά 28 δευτερόλεπτα το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μικτού δρόμου που είχε σημειώσει η Αιθιοπιανή Yalemzerf Yehualaw στο Καστελόν πριν από δύο χρόνια.

Η χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια ανωμάλου δρόμου Ngetich είχε στην ισπανική παραθαλάσσια πόλη τον ρυθμό της συμπατριώτισσάς της Japheth Kipkemboi Kosgei και το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ έπεσε στα μισά της διαδρομής, καθώς η Ngetich πέρασε το σημείο ελέγχου των 5 χιλιομέτρων σε 14:13 – έξι δευτερόλεπτα κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει επιτευχθεί σε μεικτό αγώνα, το οποίο είχε σημειώσει η Ejgayehu Taye (Αιθιοπία) στη Βαρκελώνη το 2021, και… συμπίπτει με τον χρόνο που σημείωσε η Κενυάτισσα Beatrice Chebet σε αγώνα γυναικών στη Βαρκελώνη πριν από δύο εβδομάδες.

Ο χρόνος της Ngetich στα 10 χιλιόμετρα είναι επίσης ταχύτερος από το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου, με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο αγώνισμα των 10.000 μέτρων να ανήκει στην Letesenbet Gidey με 29:01.03!