ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΚΕΣΙΔΗΣ & ΣΑΒΒΑ

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα “ΟΠΑΠ Ευ Αγωνίζεσθαι” του Ολυμπιακού Μεγάρου και στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, η ΚΟΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 26 Μαρτίου, την ετήσια τελετή βράβευσης των Εφήβων αθλητών και Νεανίδων αθλητριών από 39 Ομοσπονδίες που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις και το ήθος τους το 2023

Η επιλογή των καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων έγινε μέσα από τις προτάσεις που έκαναν οι αθλητικές ομοσπονδίες. Συνολικά προτάθηκαν από 39 Ομοσπονδίες, 40 έφηβοι και 37 νεάνιδες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.

Καλύτερος Έφηβος αναδείχτηκε ο αθλητής Στίβου Ιωσήφ Κεσίδης. Το 2023 κατέκτησε στη Σφυροβολία το αργυρό μετάλλιο, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων κάτω των 20 ετών. Είναι πρώτος στην Ευρωπαϊκή κατάταξη κάτω των 20 ετών (σφύρα 7.2 Κg) και 5ος στην Παγκόσμια κατάταξη κάτω των 20 ετών (Σφύρα 6kg). Πριν από λίγες μέρες επιβεβαίωσε την εξαιρετική του πρόοδο κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων κάτω των 23, σημειώνοντας επίδοση που ήταν η κορυφαία στον κόσμο στην κατηγορία κάτω των 20 ετών. Ο Κεσίδης βραβεύτηκε επίσης με έπαθλο «Αντώνης Παπαδόπουλος» που απονέμεται στον καλύτερο αθλητή Στίβου.

Καλύτερη νεάνιδα αναδείχτηκε η αθλήτρια του Στίβου στη Σφυροβολία Βαλεντίνα Σάββα Το 2023 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων κάτω των 20 ετών. Σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στην ίδια ηλικιακή κατηγορία και ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με Σφύρα 4 Kg. Η Σάββα διατηρεί και φέτος την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην ηλικιακή κατηγορία Κ20 με επίδοση 67.87μ. Βραβεύτηκε επίσης με το έπαθλο «Μαριάννα Ζαχαριάδη» που απονέμεται στην καλύτερη νεάνιδα αθλήτρια του Στίβου.

Το έπαθλο «Πεύκιος Γεωργιάδης» που απονέμεται προς τιμήν, του αείμνηστου πρώην Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη, στον καλύτερο αθλητή/τρια που ξεχώρισε τόσο με τις επιδόσεις του στα μαθήματα όσο και με τις αγωνιστικές του επιτυχίες απονεμήθηκε στον Ιστιοπλόο Αιμίλιο Ποέρο.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό, και κατάγεται από την Κερύνεια και την Γερμανία. Είναι μαθητής της 5ης τάξης στο American International School of Cyprus. Μιλά την Ελληνική, Αγγλική και Γερμανική γλώσσα και είναι άριστος μαθητής με γενικό βαθμό GPA 3.92 από 4.00. Στο θαλάσσιο στίβο κατέλαβε την 6η θέση στο Παγκόσμιο αγώνα στην κατηγορία ILCA6 κάτω των 17 ετών, και την 23η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών. Κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης.