Κωνσταντίνος Τιμινής: “Ο αθλητισμός αποτελεί τη δική μου σταθερά”
Ο Κωνσταντίνος Τιμινής του ΓΣΟ είναι αθλητής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πρώτους νικητές των αγωνισμάτων του, ενώ αποκορύφωμα της -μέχρι στιγμής- καριέρας του ήταν η πρώτη νίκη στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μισού Μαραθωνίου το 2019.
Είναι αθλητής με ανεξάντλητο πάθος και αγάπη για το άθλημα και ένας από τους λίγους που μάχονται, για να αλλάξουν τα κακώς έχοντα στην ηγεσία του χώρου. Ονειροπόλος, αλλά και ρεαλιστής, με πείσμα και αφοσίωση, προσπαθεί ακούραστα για να πετύχει ό,τι βάλει στο μυαλό του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Trackfieldcy, ο Τιμινής μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή του, για το πώς καταφέρνει να συνδυάζει την προπόνηση με το επάγγελμα του, για τους στόχους του, αλλά και για τα “ψέγματα” στον χώρο του κυπριακού στίβου.
Τι σημαίνει για ‘σένα ο Αθλητισμός; Και με ποια αφορμή μπήκε στη ζωή σου;
“Για εμένα ο αθλητισμός είναι αυτό που με εφοδιάζει με συνεχή κίνητρα και με διδάσκει τη συνέπεια, τη συνέχεια, την υπομονή, την επιμονή, τον πολύπλευρο σεβασμό, την ταπεινότητα. Μπήκε στη ζωή μου λίγο πριν τα 15 μου χρόνια, ουσιαστικά τυχαία, κι έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Έχει φυσικά τα πάνω του και τα κάτω του, όμως αποτελεί τη δική μου σταθερά.”
Πόσο εύκολο είναι το να συνδυάζει κανείς την προπόνηση με την επαγγελματική του καριέρα;
“Δεν είναι εύκολο. Και πρέπει να συγχαρούμε όσους το επιχειρούν, γιατί πραγματικά χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη. Μεγαλώνοντας, κατανοώ ότι πλέον δεν είναι αποκλειστικά θέμα χρονού το να μοιράζεις τον εαυτό σου επαγγελματικά κι αθλητικά, αλλά θέμα συγκέντρωσης, διαχείρισης και απόλυτης ισορροπίας.”
Τι είναι αυτό που σε ωθεί και σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που κάνεις, σε ορισμένες στιγμές που ίσως να μην αισθάνεσαι τόσο καλά για κάποιο λόγο;
“Αυτό που προσωπικά μου δίνει, και πιστεύω δίνει και στον καθένα ώθηση, είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε “αγάπη για αυτό που κάνεις”. Ανέφερα και προηγουμένως τα “πανώ και τα κάτω”, που θεωρώ πως είναι αναπόφευκτα σε όποιαδηποτε σχέση, αλλά είναι ουσιαστικά τα κάτω, οι δύσκολες στιγμές, αυτές που δίνουν αξία στις καλές στιγμές. Μέσα από αυτά που βρέθηκαν στο δρόμο μου αντλώ δύναμη, κάποιες φορές συγκρίνοντας, έτσι ώστε να αντιλαμβάνομαι πλήρως τα δεδομένα και τα ζητούμενα.”
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι πρέπει να διαθέτει ένας αθλητής ή μια αθλήτρια για να έχει μια πετυχημένη καριέρα; Υπάρχει δηλαδή, κατά τη γνώμη σου, μια «φόρμουλα επιτυχίας» στον Αθλητισμό;
“Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει μια “φορμουλα επιτυχίας”. Εννοείται πως σε ότιδήποτε υπάρχουν οι εξαιρέσεις του κανόνα, αλλά για μένα τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά για μία πετυχημένη καριέρα στον αθλητισμό είναι η απλότητα, η σκληρή δουλειά, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, και η γενικότερη αντίληψη που πρέπει να έχει ο αθλητής.”
Πώς αξιολογείς τη στήριξη που τυγχάνει ο χώρος του αθλητισμού, αλλά και πιο συγκεκριμένα του στίβου, από την Πολιτεία; Ως προς αυτό, που θεωρείς ότι υστερούμε ως χώρα;
“Διαχρονικά, αλλά και με την παρούσα κατάσταση της πανδημίας, θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο πως ο κλασικός αθλητισμός είναι υποτιμημένος (βλέπε κλείσιμο σταδίων, ακύρωση αγώνων και Παγκυπρίων Πρωταθλημάτων). Εάν μπορώ να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσέων, υποτίμηση υπάρχει ακόμη κι από την ίδια μας την ομοσπονδία (ΚΟΕΑΣ). Ξεκαθάρο για ‘μένα είναι επίσης και που υστερούμε ως χώρα: κριτήρια, κίνητρα και όραμα, και μάλιστα με αυτή τη σειρά. Το βασικότερο για ‘μένα, η απουσία κριτηρίων, διώχνει διαχρονικά αθλητές και αθλητρίες από τον χώρο, που δεν πρόλαβαν καν να αγωνιστούν στις κατηγορίες αντρών/γυναικών. Βέβαια, υπάρχει η καραμελίτσα των κινήτρων, που φροντίζουν και οι γονείς να μεγενθύνουν και με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε και δικαιολογούμε την απουσία κριτηρίων ως απουσία κινήτρων. Για να υπάρχουν κίνητρα, όμως, χρειάζονται συγκεκριμένα, αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια για όλους. Τέλος, εάν καταφέρουμε να δουλεύουμε βάσει κριτηρίων, θα δημιουργήσουμε εκείνα τα κίνητρα που θα μας επιτρέπουν να κτίσουμε και να εξελίξουμε κι ένα όραμα. Επειδή, προς το παρών, βλέπουμε το πολύ μέχρι τον λόφο κι όχι πίσω ή μακριά από αυτόν!”
Πώς βαίνει μέχρι στιγμής η προετοιμασία σου και ποιοι είναι οι αθλητικοί σου στόχοι για το 2021;
“Ερώτηση παγίδα! Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση με την πανδημία δε μας επιτρέπει να προγραμματιστούμε και να προετοιμάστουμε κατάλληλα, κάθως όλοι οι αγώνες είναι στον αέρα. Η φετινή μου προετοιμασία ξεκίνησε τον Οκτωβρίο, κυλάει πολύ ομαλά, όλοι οι κύκλοι προπονήσεων ολοκληρώθηκαν με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί και νιώθω ότι βρίσκομαι ίσως στα καλύτερα μου. Όσο αφορά αγώνες, δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα και οι “προγραμματισμένοι” αγώνες δε γίνονται χωρίς καν να έχουν επίσημα ακυρωθεί (!!!) από τους αρμόδιους. Πλέον, ψάχνω για κάποιο αγώνα μισού μαραθωνίου στο εξωτερικό μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ φέτος θα κάνω πέρασμα και από τον στίβο με στόχο τη βελτίωση των ατομικών μου ρεκόρ, που θα μου επιτρέψουν να ελπίζω για καλύτερες επιδόσεις και στις μεγαλύτερες αποστάσεις. Στο πρόγραμμα υπάρχει ο Μισός Μαραθώνιος στο Λονδίνο στις 22 Αυγούστου, ενώ συμμετοχές έχω και για τους Μαραθωνίους Λονδίνου (03/10) και Νέας Υόρκης (07/11), όπου θα πραγματοποίησω το ντεμπούτο μου στο αγώνισμα. Ίδωμεν!”
Leave a Reply