ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ!

To ταξίδι της για το Παρίσι ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα μετά από μία μυσταγωγική τελετή την Τρίτη (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στο Ιερό Φως να γεννηθεί από το κάτοπτρο και χρησιμοποιήθηκε η Φλόγα από την Επίσημη Πρόβα. Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, τη μεταλαμπάδευσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο και στέλνοντας τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης σε όλη την οικουμένη.

Μαγικές στιγμές πρόσφεραν οι 35 Ιέρειες και οι 15 Κούροι με τις ενδυμασίες της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, που πήραν μέρος στο Τελετουργικό με τίτλο «Θρόισμα της Ιεράς Σιωπής» που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Tον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε η διάσημη Αμερικανίδα mezzo soprano Joyce DiDonato ενώ τους Ολυμπιακούς Κύκλους σχημάτισαν μαθητές των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μπροστά σε περισσότερους από 10.000 θεατές που κατέκλυσαν το Αρχαίο Στάδιο.

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στην ομιλία του. «Σε μια μυσταγωγική τελετή συμβολισμών και πανανθρώπινων μηνυμάτων, θα δοθεί η εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο ταξίδι των Ολυμπιακών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος για αιώνες και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις. Και να αλλάζει τον κόσμο. Και θα το επαναλάβω. Γεννήθηκε εδώ. Στην Ελλάδα. Ελληνική άλλωστε είναι και η λέξη αθλητής, από τη λέξη ΑΘΛΟΣ, που σημαίνει αγώνας και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου”, είπε ο κ. Καπράλος και συνέχισε: “Η Ολυμπιακή Φλόγα λοιπόν, θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό, και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.  Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες. Είναι στιγμές σαν και αυτή που οφείλουμε όλοι να κάνουμε παύση για να αναλογιστούμε και να μετρήσουμε αυτά που έχουν αξία. Να διορθώσουμε, να αλλάξουμε και να ξαναξεκινήσουμε».

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μεταξύ άλλων είπε: «Σε αυτήν την ιερή γη όπου βρισκόμαστε σήμερα, γεννήθηκε το μεγάλο αυτό δώρο της ανθρωπότητας πριν από περίπου 3.000 χρόνια: οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες μέχρι και σήμερα για αυτό το δώρο. Η σημερινή παρουσία εδώ της Εξοχότατης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι μια υπενθύμιση της άμεσης σύνδεσης αυτής της αρχαίας κληρονομιάς με τη σύγχρονη Ελλάδα. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμάτε με την παρουσία σας για να γιορτάσουμε μαζί σας αυτή τη μοναδική στιγμή. Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μου απευθύνονται επίσης στους οικοδεσπότες μας, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Προέδρου Σπύρου Καπράλου και το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, που διαδραματίζουν τόσο ουσιαστικό ρόλο για τη διατήρηση αυτής της ευγενούς κληρονομιάς. Από την αρχαιότητα υπάρχει άρρηκτος δεσμός μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, αποτέλεσε το θεμέλιο για την ειρηνική πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα».

Xαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλους και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων “Paris 2024”  Tony Estanguet. 

Την Τελετή παρακολούθησαν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, η Υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστέρα, η Δήμαρχος του Παρισιού Ανι Χιντάλγκο και πολλά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Ο Στέφανος Ντούσκος δήλωσε για την τιμή να είναι πρώτος Λαμπαδηδρόμος: «Ένιωσα απίστευτα, μοναδικά, συναισθήματα που δεν περίμενα να νιώσω, τόσο κόσμος να σε χειροκροτά και εσύ να μεταφέρεις τον Ολυμπισμό σε όλο τον κόσμο. Δεν το περίμενα ποτέ ότι θα φτάσω εδώ σήμερα, να είμαι Ολυμπιονίκης και να μεταφέρω την Ολυμπιακή Φλόγα». Στην ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Πύλο, όπου συμβολικά διανυκτέρευσε έξω από την οικία του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα. Είχε προηγηθεί το πέρασμα της από Αμαλιάδα – Αρχαία Ηλίδα, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πύργο, Ζαχάρω και Φιλιατρά, όπου Λαμπαδηδρόμος ήταν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Νίκος Λυμπερόπουλος.