ΟΙ ΕΝΔΟΞΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

Από το 1929 μέχρι σήμερα με εξαίρεση την περίοδο 1941-1945, 1947-1952 και το έτος που σημαδεύτηκε από τον Covid-19 (όπως και 1987, 1991, 1995), τα Βαλκάνια έρχονται κάθε καλοκαίρι λίγο πιο… κοντά, με κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες να συμμετέχουν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου. Τα κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, η αγάπη και προσήλωση στον αθλητισμό είναι στοιχεία αρκετά για να διοργανωθεί ένα λαμπρό αθλητικό γεγονός που πλέον επιστρέφει με περισσότερη αίγλη.

Μετρώντας σχεδόν 100 χρόνια ζωής, ως μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση ενωτικού χαρακτήρα, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα – η άλλοτε γνωστή Βαλκανιάδα ή Βαλκανικοί Αγώνες – αποτελεί ένα εκ των μακροβιότερων αθλητικών δρώμενων της περιοχής παρέχοντας την ευκαιρία στους αθλητές να ανταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο και να προωθήσουν τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών εθνών.

Η ιστορία του πρωταθλήματος είναι πλούσια και ενδεικτική της αθλητικής κληρονομιάς των Βαλκανίων. Ξεκίνησε ως ένας τρόπος να φέρει κοντά τις χώρες που μοιράζονται γεωγραφικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, και έχει επιβιώσει μέσα από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στην περιοχή, έχοντας φυσικά αντέξει πολέμους, φτώχεια, εξαθλίωση αλλά παράλληλα έχοντας συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου του στίβου στα Βαλκάνια από όπου έχουν αναδειχθεί πολλοί διεθνείς πρωταθλητές. Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα «έζησε» την ένδοξη εποχή της Γιουγκοσλαβίας, τις επιρροές των εμφυλίων πολέμων,

Πριν λοιπόν καθιερωθεί το διεθνές σύστημα κατάταξης της World Athletics (Ranking) και η διαδικασία συλλογής βαθμών για πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα είχε σταδιακά χάσει την βαρύτητά του σε σχέση με μεγαλύτερες διοργανώσεις, οι οποίες προσέφεραν υψηλότερο ανταγωνισμό και θέσεις πρόκρισης. Με την προσάρτιση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος σε μια υψηλούς κλάσης – κατηγορίας μίτινγκ, οι κορυφαίοι αθλητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ (σήμερα Βόρεια Μακεδονία), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Σλοβενία, την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, την Μολδαβία, το Σαν Μαρίνο, την Ουκρανία, την Γεωργία, το Κόσοβο, την Αρμενία, τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο το έχουν σχεδόν κάθε χρόνο στο αγωνιστικό τους καλεντάρι., προσφέροντας θέαμα και αναβιώνοντας έτσι τις – όχι και τόσο παλιές – ένδοξες εποχές της Βαλκανιάδας.

Ολυμπιονίκες όπως ο Μίλτος Τεντόγλου από την Ελλάδα και εκατοντάδες ακόμη εξαιρετικοί αθλητές, θα δώσουν το «παρών» στη Σμύρνη αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου το Trackfieldcy θα καλύψει λεπτομερώς όλες τις θεαματικές στιγμές τις διοργάνωσεις και των 44 αγωνισμάτων που έχουν προγραμματιστεί.