ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΑΚ – ΞΕΧΩΡΙΣΕ Ο ΣΤΙΒΟΣ

Ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης, η κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου, ο Άρης Λεμεσού και η Ολυμπιάδα Νεάπολης είναι οι κορυφαίοι για το 2023, όπως αποκαλύφθηκε στη 51η Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.


Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» και η προσπάθεια των Κύπριων αθλητών για να διακριθούν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.Από το 2012 όταν αναδείχθηκε πρώτη φορά Αθλητής της Χρονιάς, ο Παύλος Κοντίδης βρίσκεται ανελλιπώς στην κορυφαία πεντάδα και φέτος κέρδισε το έπαθλο για ένατη φορά στην καριέρα του. Άλλες δυο φορές ήταν δεύτερος (2020, 2022) και μία τρίτος (2016).

Κατά το 2023 ο Παύλος Κοντίδης κέρδισε τρία χάλκινα μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ανδόρα της Ιταλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ιέρ της Γαλλίας και στο Test Event των Ολυμπιακών Αγώνων «2024» στη Μασσαλία. Ήταν, επίσης, έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χάγης, όπου εξασφάλισε και την Ολυμπιακή κάρτα για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Δεύτερος κορυφαίος για το 2023 είναι ο Μίλαν Τραΐκοβιτς που, μεταξύ άλλων, πήρε το αργυρό στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πολωνία. Βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και πέμπτη συνολικά στην πρώτη πεντάδα (σ.σ. το 2016 ήταν πρώτος).

Τρίτος είναι ο Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος από το 1998 οπότε και ψηφίστηκε πρώτη φορά, βρίσκεται για 21η φορά (!) ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους (σ.σ. 2007, 2010 και 2020 ήταν Κορυφαίος Αθλητής της Κύπρου). Το 2023 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αλμάτι του Καζακστάν, ενώ είχε άλλες δύο συμμετοχές σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο μικρότερος της παρέας, Ιωσήφ Κεσίδης, ο οποίος για πρώτη φορά ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα, ήταν τέταρτος. Κατά την περσινή χρονιά ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, ενώ η ρίψη του στα 71,43μ. ήταν η κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην ηλικιακή κατηγορία Κ20.

Πέμπτος ψηφίστηκε ο Ηλίας Γεωργίου, στη δεύτερη παρουσία του στους κορυφαίους πέντε (σ.σ. πέρσι ήταν δεύτερος). Κορυφαία του στιγμή το 2023 η πρώτη  θέση στο μονόζυγο στο Κύπελλο Τσάλεντζ.

Back-to-Back η Κάλια Αντωνίου

Στις γυναίκες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρώτη δυάδα παραμένει η ίδια. Η κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου ψηφίστηκε ως η Κορυφαία Αθλήτρια και ως δεύτερη η αθλήτρια του στίβου Ολίβια Φωτοπούλου.

Οι δυο τους είναι και οι μοναδικές από την πρώτη πεντάδα με προηγούμενη παρουσία στην τελική πεντάδα των κορυφαίων αθλητριών, στην οποία για το 2023 βρίσκονται άλλες τρεις αθλήτριες του στίβου.

Η Κάλια Αντωνίου έστειλε με βίντεο το μήνυμά της, καθώς βρίσκεται στην Αθήνα. Το 2023 στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα πήρε δυο χάλκινα στα 50μ. ελεύθερο και 100μ. ελεύθερο, ενώ εντυπωσίασε στους ΑΜΚΕ, κατακτώντας επτά μετάλλια, τέσσερα χρυσά και τρία αργυρά, τα περισσότερα απ’ όλους τους αθλητές/τριες, όλων των χωρών.

Η Ολίβια Φωτοπούλου διακρίθηκε επίσης στους ΑΜΚΕ με τρία μετάλλια, ένα χρυσό και δυο αργυρά. Σημαντικότερη διάκριση και το αργυρό μετάλλιο στα 200μ στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πολωνία, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Τρίτη ψηφίστηκε η Έλενα Κουλιτσένκο, που έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών. Ακόμη, είχε προκριθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ενώ στην Πανεπιστημιάδα στην Κίνα πήρε το αργυρό μετάλλιο.

Τέταρτη ψηφίστηκε η Βαλεντίνα Σάββα. Η νεαρή αθλήτρια κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, ήταν τρίτη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, ενώ σε αγώνες στην Κύπρο έκανε την κορυφαία επίδοση σε επίπεδοU20 με 67,73μ.

Τέλος, πέμπτη κατετάγη η Ναταλία Χριστοφή, σε μια χρονιά-ορόσημο για την ίδια, αφού κατάφερε να γίνει η πρώτη αθλήτριά μας που έτρεξε κάτω από τα οκτώ δευτερόλεπτα στον κλειστό (7.92) και κάτω από τα 13 δεύτερα στον ανοικτό (12.84) καταρρίπτοντας και τα δικά της παγκύπρια ρεκόρ στα 60μ. εμπόδια κλειστού και 100μ. εμπόδια ανοικτού. Πρώτευσε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πήγε στα ημιτελικά.