ΟΙ… «ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ» ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιδιαίτερης και μεγάλης σημασίας διοργανώσεις αποτελούν φέτος τα εγχώρια εθνικά Πρωταθλήματα Ανοικτού στίβου σε Ελλάδα και Κύπρο με το παράθυρο για πρόκριση ή πλασάρισμα στην κατάταξη του Ολυμπιακού ranking να κλείνει «ταυτόχρονα» με την αυλαία του Πανελλήνιου και Παγκύπριου Πρωταθλήματος αντίστοιχα.
Το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, Βόλος και Λευκωσία, θα συγκεντρώσουν τους κορυφαίους Έλληνες και Κύπριους αθλητές και αθλήτριες των δύο χωρών με το διακύβευμα για ορισμένους να είναι μεγάλο. Αρκετές άλτριες του ελληνικού στίβου, όπως η Παναγιώτα Δόση (άλμα εις ύψος) και η Αριάδνη Αδαμοπούλου (επί κοντώ) διεκδικούν καλές επιδόσεις, με σκοπό την συλλογή βαθμών – έστω και τελευταία στιγμή – για να κλειδώσουν την θέση τους εντός ranking Ολυμπιακής πρόκρισης. Επιπλέον, η Ελισάβετ Πεσιρίδου μετά την εξαιρετική κούρσα στο Φιλοθέη Women Gala στοχεύει εξίσου ψηλά για να συμμετάσχει με την σειρά της για 3η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στα χαμηλά εμπόδια γυναικών – η Δήμητρα Γναφάκη θέλει το χρονόμετρο να γράψει… 56″ «χαμηλό» ώστε να βρεθεί και εκείνη εντός των 40 πρώτων θέσεων του ranking. Οριακά εντός (32η στις 32) είναι και η Σταματία Σκαρβέλη στην σφυροβολία γυναικών, η οποία επρόκειτο μέχρι την Κυριακή να σφραγίσει την πρόκρισή της στο Παρίσι και να ενταχθεί χωρίς άγχος στην ολυμπιακή αποστολή!
Παράλληλα, οι Δημήτρης Τσιάμης και Αντώνης Μέρλος θέλουν ένα φετινό ρεκόρ για να συλλέξουν τους κατάλληλους βαθμούς, όντας ακόμα στο παιχνίδι της ολυμπιακής πρόκρισης με 30 Ιουνίου όπου κλείνει το «παράθυρο», ενώ ο Κώστας Ζάλτος βρίσκεται μια ανάσα (33ος στους 32) από τους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια γεμάτη σεζόν έως τώρα που με καλές βολές θα κορυφωθεί με την πρόκριση του 3ου Έλληνα σφυροβόλου στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της τετραετίας.
Στον Πανθεσσαλικό επίσης, θα δούμε τους… «σίγουρους» των Ολυμπιακών να επιχειρούν σε μεγάλα άλματα και επιδόσεις, ώστε να επιβεβαιώσουν την εξαιρετική τους κατάσταση ξανά – αυτή την φορά όμως, στον δρόμο της τελικής ευθείας. Ο Εμμανουήλ Καραλής και ο Μίλτος Τεντόγλου πρωταγωνιστούν με τις διακρίσεις και τα ρεκόρ τους από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης μέχρι σήμερα και είναι βέβαιο ότι θα απειλήσουν ξανά τα Πανελλήνια ρεκόρ σε επί κοντώ και (5.92μ – κάτοχος Εμμανουήλ Καραλής 06/2024) άλμα εις μήκος (φετινό ρεκόρ Τεντόγλου 8.65μ, WL – Πανελλήνιο ρεκόρ 8.66μ, Λούης Τσάτουμας). Μονοφωνία σε 100μ-200μ γυναικών αναμένεται στο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Πρωτάθλημα καθώς, από την μία η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου δείχνει ότι θα κυνηγήσει ξανά μια ισοφάριση σε ατομικό ρεκόρ ή και ακόμα χαμηλότερες επιδόσεις (53η στις 56 του ράνκινγκ στα 100μ και 39η στις 48 των 200μ), ενώ στην Λευκωσία και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα η Ολίβια Φωτοπούλου θα φουλάρει για το Παγκύπριο ρεκόρ ή μια επίδοση κάτω από τα 22.65 που κυνηγά τους τελευταίους μήνες (55η στις 56 στα 100μ, 30η στις 48 στα 200μ του ολυμπιακού ράνκινγκ).
Παράλληλα, στο μήκος γυναικών του Παγκύπριου Πρωταθλήματος, η Φιλίππα Φωτοπούλου στοχεύει σε μεγάλα άλματα όπως έχει συνηθίσει από τον Μάιο και θα παίξει… «όλα ή τίποτα» για τους βαθμούς του ολυμπιακού ranking. Με φετινό ρεκόρ 6.64μ (6.70μ με άνεμο πάνω από το επιτρεπτό), η κορυφαία αθλήτρια του μήκος αυτή την στιγμή στην Κύπρο είναι 33η στις 32 της κατατάξης που δίνει εισιτήριο για το Παρίσι και το εγχώριο πρωτάθλημα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για βαθμούς που θα της εξασφαλίσουν την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Φυσικά… άνετος και κυρίαρχος στα ψηλά εμπόδια των ανδρών θα είναι ο Μίλαν Τραΐκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και υψηλή θέση στο ranking (25ος στους 40) και κυνηγάει μια επίδοση που θα τονώσει την τελευταία δόση προετοιμασίας πριν το ταξίδι προς το Παρίσι (έχει φετινό ρεκόρ 13.39).