Πανελλήνιο Α/Γ 2023: Η σφυροβολία παραμένει αποπαίδι για το ΣΕΓΑΣ

Παρότι η σφυροβολία είναι από τα λίγα αγωνίσματα με διαρκή άνοδο στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση που λαμβάνει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων του ΣΕΓΑΣ στις εγχώριες διοργανώσεις είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Panagiotis Votsis – Press Credits

Xristos Paraskevopoulos – Photo Credits

Marilia Vasilakopoulou – Photo Credits

Η σφυροβολία είναι ένα αγώνισμα που χρειάζεται καλώς ή κακώς αρκετό χώρο (χονδρικά 100μ x 50μ) και στην Ελλάδα δεν τα πάμε δυστυχώς καθόλου καλά με την ορθή χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα δύο μεγαλύτερα φυτώρια σφυροβόλων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στο Κιλκίς και στα Χανιά, είναι δυο ιδιόκτητα χωράφια, ενώ στην Αθήνα οι σφυροβόλοι κάνουν προπόνηση σε ένα παρατημένο στάδιο ρίψεων με κοντινή ημερομηνία λήξης. Η πολιτεία -και έμμεσα η ομοσπονδία- είναι απούσα στο πιο ριζικό από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς η σφυροβολία απλά δε νοείται χωρίς σωστό κλωβό και πεδίο βολής.

Παρά τα τεράστια προβλήματα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη άνθιση του αγωνίσματος. Προπονητές με όραμα και εμπειρία όπως οι Γιάννης Χρίστογλου, Κωστής Παπαμαρκάκης, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Κώστας Κοροσίδης κ.α. έχουν γαλουχήσει δεκάδες ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριες που μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχουν βρει τον τρόπο να μεγαλουργούν. Δεν έχει σημασία αν έκαναν καθημερινά χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, αν έχτισαν με τα χέρια τους κλωβούς και προπονητήρια. Είδικά στους άνδρες η ελληνική σφυροβολία είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 9 ενεργοί σφυροβόλοι με φετινό ρεκόρ πάνω από τα 70μ και συνολικά 11 από όσους συμμετείχαν στον προκριματικό έχουν περάσει το φράγμα στην καριέρα τους.

Τα ίδια παιδιά αντιμετωπίστηκαν ως αθλητές β΄κατηγορίας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου. Ο προκριματικός ανδρών έγινε στις 8:30 το πρωί και ο τελικός στις 16:30, μέσα σε αφόρητες συνθήκες, και βέβαια στο βοηθητικό και όχι στο κεντρικό στάδιο. Αυτό το έχουν συνηθίσει άλλωστε τα τελευταία χρόνια με μοναδική εξαίρεση το περσινό πανελλήνιο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο είχαν ρίξει μέσα στο Καυταντζόγλειο.

Στον προκριματικό οι 21 σφυροβόλοι αγωνίστηκαν σε ένα γκρουπ. Στις 8:30 που τυπικά έπρεπε να ξεκινήσει το πρόγραμμα είχαν ρίξει μόλις από μία δοκιμαστική βολή ο καθένας και οι κριτές ανακοίνωσαν πως δεν θα ρίξουν άλλη γιατί πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες αθλητών και προπονητών οι κριτές υποχώρησαν και άφησαν όσους ήθελαν να ρίξουν δεύτερη δοκιμαστική βολή.

Οι τελικοί σε άνδρες και γυναίκες είναι οι μοναδικοί σε όλο το πρωτάθλημα που δεν πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό στάδιο, αλλά στο βοηθητικό του πανθεσσαλικού καθώς ο ΣΕΓΑΣ δεν μπόρεσε να βρει λύση με τη διοίκηση του σταδίου. Ο λόγος άρνησης από την πλευρά του πανθεσσαλικού είναι ότι η σφύρα μπορεί να σπάσει τα ακροοφύσια του συστήματος αυτόματου ποτίσματος που υπάρχουν στο γρασίδι. Αυτό όμως που είναι απορίας άξιο είναι γιατί οι τελικοί προγραμματίστηκαν για τις 16:30 σε ένα άδειο βοηθητικό, υπό δύσκολες συνθήκες και χωρίς να ακολουθεί άλλο αγώνισμα, ενώ το πρόγραμμα για τα υπόλοιπα αγωνίσματα ξεκινούσε στις 18:00. Το ζήτημα της επικινδυνότητας που συχνά τίθεται είναι αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΓΑΣ, που εξαρχής θα πρεπει να ελέγξει εξονυχιστικά τον κλωβό και τον τομέα. Οι κλωβοί στα στάδια ανά την Ελλάδα έχουν αισθητές διαφορές και για αυτό σιγουρα δεν ευθύνονται οι αθλητές. Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των κριτών και η ύπαρξη εθελοντών για την αποφυγή ατυχήματος είναι επίσης ευθύνη του ΣΕΓΑΣ. Αν όλα αυτά γίνουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα της χώρας μας με τρεις αθλητές εντός πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα να έχει αυτή την αντιμετώπιση.