ΠΑΡΙΣΙ 2024: Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ «ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Στις 16 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Η Oλυμπιακή Φλόγα θα «γεννηθεί» ξανά στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας στις 16 Απριλίου 2024, αυτή τη φορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»!

«Αυτή η τελετή σηματοδοτεί το τέλος της λαμπαδηδρομίας στην ελληνική επικράτεια. Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος ανάβει τον βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, από τον οποίο η πρωθιερέα θα ανάψει την τελευταία δάδα και θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που με τη σειρά του την παραδίδει στο «Παρίσι 2024». Αυτή η κίνηση πραγματοποιείται στο Στάδιο που φιλοξένησε τους Αγώνες της Αθήνας 1896 και σηματοδοτεί το αποκορύφωμα 11 ημερών λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και την αντίστροφη μέτρηση για τη Μεγάλη Τελετή Έναρξης της 26ης Ιουλίου 2024 στον Σηκουάνα στο Παρίσι. Αυτή η κίνηση λοιπόν περιέχει όλο τον συμβολισμό γύρω από τη φλόγα. Μια Φλόγα που ενώνει τους λαούς, φέρνοντας ελπίδα και ειρήνη», είπε για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας ο Σπύρος Καπράλος – Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μάλιστα, προ λίγων ημερών στις 11 Μαρτίου, η ΕΟΕ παρουσίασε τη νέα Πρωθιέρεια και το νέο συνθέτη, τις νέες ενδυμασίες των Ιερειών καθώς και τις στολές της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας. Στην λαμπρή εκδήλωση της περασμένης Τρίτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης παρουσίασε τη νέα Πρωθιέρεια, τη βραβευμένη ηθοποιό Μαίρη Μηνά και το νέο μουσικοσυνθέτη, τον καταξιωμένο διεθνώς Δημήτρη Παπαδημητρίου και ανακοίνωσε ότι στις Τελετές της Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι: «η δική μας Νάνα Μούσχουρη, ο διεθνούς φήμης παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, η διεθνούς φήμης σοπράνο Joyce DiDonato, η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, καθώς και η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο τενόρος Μπάμπης  Βελισσάριος. Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής Φωκάς Ευαγγελινός, τα Μουσικά Σύνολα και η χορωδία της ΕΡΤ, Παιδικές χορωδίες, η γυναικεία χορωδία CHORES και η WolvesTeam».

Ακολούθησε η βράβευση όλων των χορηγών και των υποστηρικτών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και όλων όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε Έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Παρίσι», με τις συγκεκριμένες βραβεύσεις να γίνονται από αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού.

Τέλος, από τις 16 έως τις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

 ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ- – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΣΟΥΝΙΟ- – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)