ΠΕΝΤΕ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ NCAA!

Τέσσερις ημέρες έντονης αγωνιστικής δράσης και αγωνίας είναι έτοιμοι να ζήσουν οι αθλητές και οι αθλήτριες που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Από την Τετάρτη 22 Μαΐου έως το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί των δύο μεγάλων περιφερειών (Ανατολής και Δύσης), οι οποίοι θεωρούνται ως οι προκριματικοί για να βγουν οι κορυφαίοι 24 κάθε αγωνίσματος (12 από κάθε περιφέρεια), οι οποίοι, από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου 2024, θα παλέψουν για τον επίζηλο τίτλο του πρωταθλητή / πρωταθλήτριας στο NCAA, στο Γιουτζίν του Όρεγκον. Τους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας θα φιλοξενήσει το Λέξινγκτον του Κεντάκι και αυτούς της Δυτικής το Φέιτβιλ του Άρκανσας. Σε κάθε αγώνισμα θα λάβουν μέρος οι 48 κορυφαίοι της χρονιάς στον ανοικτό στίβο και θα παλέψουν για τις 12 θέσεις, που θα τους προκρίνουν στους τελικούς του NCAA. Σε ό,τι αφορά τα κάθετα άλματα (ύψος, επί κοντώ) ίσως να μην χρειαστεί να φτάσουν μέχρι το τέλος, αν ξεχωρίσουν πιο νωρίς οι 12 καλύτεροι / καλύτερες. Να αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχει διαχωρισμός φύλου στις αγωνιστικές ημέρες, έτσι την Τετάρτη και την Παρασκευή θα αγωνίζονται οι άνδρες και την Πέμπτη και το Σάββατο οι γυναίκες.

Σε αυτήν την πολύ σημαντική διαδικασία θα λάβουν μέρος και πέντε (5) Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι σπουδάζουν στις ΗΠΑ και είχαν αρκετά καλή χρονιά στον ανοιχτό στίβο και συμπεριλήφθηκαν στους κορυφαίους των αγωνισμάτων τους. Προσπάθειά τους θα είναι να κάνουν την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση και να εξασφαλίσουν μία θέση στους τελικούς του NCAA, που θα σημαίνει πάρα πολλά για το γόητρό τους και το Πανεπιστήμιό τους. Στην Ανατολική Περιφέρεια, υπάρχουν τέσσερις συμμετοχές, με την Ελένα Κουλιτσένκο να είναι η κορυφαία στο άλμα σε ύψος, μετά το εντυπωσιακό παγκύπριο ρεκόρ γυναικών και Κ23 με 1,95μ., που σημείωσε στις 11 Μαΐου και την ανέδειξε πρωταθλήτρια στη νοτιοανατολική περιφέρεια (SEC). Με την 6η καλύτερη φετινή επίδοση μπαίνει στον τελικό του ακοντισμού η Χριστιάνα Έλληνα, η οποία κατέρριψε φέτος το παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 23 ετών, ρίχνοντας στις 29 Μαρτίου στα 52,49μ. Σημαντικά βελτιωμένος είναι ο Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά στη δισκοβολία, φτάνοντας στην 7η θέση όλων των εποχών με 58,88μ. (6/4/24), που είναι η 13η καλύτερη επίδοση στην Ανατολή. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τη φετινή χρονιά, εντούτοις ο Γρηγόρης Νικολάου θα έχει μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να κάνει άλματα της πραγματικής του αξίας στο τριπλούν, καθώς έως τώρα είχε 15,44μ., που είναι η 33η επίδοση της Ανατολής. Στη Δύση θα αγωνιστεί ο Λευτέρης Κοντονικόλα, ο οποίος επανήλθε στην αγωνιστική δράση με την περσινή απουσία του εξαιτίας τραυματισμού και εγχείρησης στον ώμο. Ο Κοντονικόλα έχει την 22η επίδοση στον ακοντισμό με 69,27μ. Να σημειώσουμε ότι εξασφαλισμένη πρόκριση είχε και η Αιμιλία Κολοκοτρώνη στη σφυροβολία, η οποία ωστόσο επέλεξε να επιστρέψει στην Κύπρο και να εντείνει την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Κ20.

Credits: ΚΟΕΑΣ

Συνοπτικά, οι κυπριακές