«Προβληματιζόμαστε για τη πορεία του αθλήματος»
Στη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου, ο γενικός διευθυντής και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, Αντώνης Γεωργαλλίδης, κατέθεσε τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2022, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του αθλήματος, αν δεν τύχει της απαραίτητης στήριξης από τους ιθύνοντες. Ο απολογισμός του κ. Γεωργαλλίδη είναι ο ακόλουθος:
«Είναι με ανάμεικτα αισθήματα που καταθέτουμε σήμερα τα κυριότερα αγωνιστικά γεγονότα της χρονιάς και προβληματιζόμαστε για τη συνέχιση της πορείας του αθλήματος. Από τη μια νοιώθουμε πλήρως ικανοποιημένοι με τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο και από την άλλη δημιουργούνται ερωτηματικά για την κοινή συναντίληψη «τι σημαίνει πρωταθλητισμός» και «ποιος έχει την ευθύνη να τον εφαρμόζει».
Το 2022 στέφθηκε με αρκετές ξεχωριστές διακρίσεις, κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες, δίχως να παραγνωρίζονται οι σημαντικές παρουσίες των ήδη κορυφαίων πρωταθλητών. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών εκπροσωπηθήκαμε με τέσσερις (4) αθλητές, έχοντας μια ικανοποιητικά αριθμητική παρουσία, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται πλέον, με τον νέο τρόπο πρόκρισης που καθιέρωσε η Διεθνής Ομοσπονδία. Μίλαν Τράικοβιτς, Απόστολος Παρέλλης και οι δίδυμες αδελφές Ολίβια και Φίλιππα Φωτοπούλου, προσπάθησαν και πέτυχαν το καλύτερο δυνατόν.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, ο Απόστολος Παρέλλης, δείχνοντας το μεγάλο εκτόπισμα που έχει στον κυπριακό αθλητισμό και συνεχίζοντας τις διακρίσεις της τελευταίας 10ετίας, προκρίθηκε στον τελικό της δισκοβολίας και κατέκτησε την 8η θέση. Ο Μίλαν Τράικοβιτς «ατύχησε» στην ίδια διοργάνωση, μένοντας για μία θέση εκτός τελικού, ενώ οι αδελφές Φωτοπούλου κατέλαβαν την 12η θέση στο αγώνισμά τους. Στο Παγκόσμιο Κλειστού, ο κορυφαίος τα τελευταία χρόνια αθλητής, Μίλαν Τράικοβιτς, κατέκτησε την 7η θέση στον τελικό των 60μ. με εμπόδια.
Εξαιρετικές επιτυχίες είχαμε στις μικρότερες ηλικίες, όπου η μικρή μας πατρίδα έγινε σημείο αναφοράς σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Αρχικά οι νεαροί μαθητές – αθλητές εξασφάλισαν στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα δύο (2) χρυσά, τέσσερα (4) αργυρά και ένα (1) χάλκινο μετάλλιο, συνεχίζοντας μία παράδοση που δημιούργησε η Κύπρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι μεγάλες διακρίσεις συνεχίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, όπου η Κύπρος κατέκτησε τη 10η θέση στον πίνακα κατάταξης, μπροστά από χώρες με μεγάλη παράδοση στον στίβο και «υπερδυνάμεις» στον αθλητισμό. Τα δύο (2) χρυσά, με τους Ιωσήφ Κεσίδη και Βαλεντίνα Σάββα στη σφυροβολία, το αργυρό μετάλλιο με τον Μιχάλη Χριστοφή στο ύψος, το χάλκινο με την Αιμιλία Κολοκοτρώνη, επίσης στη σφυροβολία και η παρουσία τεσσάρων (4) άλλων αθλητών στην πρώτη οκτάδα, δείχνουν το βάθος και τη δουλειά που γίνεται από όλους όσοι αποτελούν το άθλημα του στίβου. Η Κύπρος ξεχώρισε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων με το χάλκινο μετάλλιο του Ιωσήφ Κεσίδη στη σφυροβολία, την 4η θέση της Βαλεντίνας Σάββα, επίσης στη σφυροβολία και την 5η θέση του Ελευθέριου Κοντονικόλα στον ακοντισμό. Στη συγκομιδή μεταλλίων σε επίπεδο νεαρών αθλητών, συνέδραμε επίσης και ο Αντρανίκ Σαρκίς Αστζιάν, στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, με τη 2η θέση στο τριπλούν.
Επανερχόμενος στο επίπεδο Ανδρών και Γυναικών, ο κυπριακός στίβος προσέφερε σημαντικά στους Κοινοπολιτειακούς και Μεσογειακούς Αγώνες. Στην πρώτη διοργάνωση, ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία, ενώ είχαμε αρκετά «πλασαρίσματα» στην πρώτη 8άδα των αγωνισμάτων. Στους Μεσογειακούς Αγώνες οι αθλητές μας εξασφάλισαν δύο (2) χρυσά, δύο (2) αργυρά και ένα (1) χάλκινο μετάλλιο. Σε ομαδικό επίπεδο οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών επικράτησαν για μια ακόμη διοργάνωση στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης Στίβου, δείχνοντας ότι ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε, παρόλο που είχαμε την απουσία κορυφαίων αθλητών. Ανάλογη ήταν η επικράτηση στην Τριεθνή Συνάντηση Εφήβων – Νεανίδων, που διοργανώσαμε στην Κύπρο, τόσο στην κατηγορία Εφήβων όσο και στην ομαδική βαθμολογία. Η διοργάνωση, δυστυχώς, έγινε δίχως τη συμμετοχή της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου, και της Λευκορωσίας, λόγω του αποκλεισμού της. Άξια αναφοράς είναι και η συμμετοχή μας στην αθλητική συνάντηση Παίδων – Κορασίδων Ελλάδας – Κύπρου, στην οποία αθλητές και αθλήτριές μας εξασφάλισαν 14 χρυσά Μετάλλια, ενώ ανάλογη ήταν και η παρουσία μας στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Λυκείων.
Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση…
Αρνητική επίδραση στις μεγάλες επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί η απόφαση του ΚΟΑ να περικόψει την συμπληρωματική χορηγία που μας αποδόθηκε το 2021. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν θα επαναληφθεί και για το 2022, με συνέπεια αρκετοί βασικοί αθλητές να προβληματίζονται αν θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αγωνιστική δραστηριότητα τη νέα χρονιά. Αθλητές όπως οι Χριστόφορος Γενεθλή, Ραφαήλ Αντωνίου, Σταύρος Σπύρου, Ναταλία Ευαγγελίδου, Μερόπη Παναγιώτου, Καλλιόπη Κουντούρη, Ανδρονίκη Λαδά κ.ά., που αποτελούν τον κορμό των Εθνικών Ομάδων, είναι αμφίβολο αν θα είναι στη διάθεση της Ομοσπονδίας τον Ιούνιο του 2023 για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για παραμονή στην Β΄ Κατηγορία του θεσμού.
Η Τεχνική Επιτροπή μελέτησε κατ’ επανάληψη το θέμα και κατέθεσε εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, που εγκρίθηκαν να εφαρμοστούν, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους. Πιστεύουμε ότι έφθασε πλέον ο καιρός που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και ν’ αποφασίσει για το μέλλον του αθλήματος. Η Γενική Συνέλευση της ΚΟΕΑΣ το 2016, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθόρισε την πολιτική της και ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ότι Κανένας δεν έχει δικαίωμα ν’ ανακόψει την ανοδική πορεία του Στίβου. Εκείνος που θ’ αποφασίσει διαφορετικά, αναλαμβάνει και το βάρος της ευθύνης του.
Η νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί με τις αποφάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας, για την παγκόσμια κατάταξη και τον τρόπο συμμετοχής σε Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, μας υποχρεώνει να παρέχουμε όλα τα εχέγγυα στους αθλητές και αθλήτριες για συμμετοχή σε ανταγωνιστικούς αγώνες, που απαιτούνται για επίτευξη των στόχων. Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις στον τεχνικό τομέα και η ανάγκη συνύπαρξης άλλων σχεδιασμών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Σαν άθλημα καλλιεργούμε σαράντα (40) διαφορετικά αγωνίσματα σε κάθε κατηγορία και για καθεμιά διατηρούμε ξεχωριστή Εθνική Ομάδα. Οι ανάγκες είναι ευρύτερες και οι υποχρεώσεις τεράστιες. Τούτο πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι και να ανταποκριθούν ανάλογα. Ενώπιον σας έχετε τα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς, τα οποία μπορείτε να αξιολογήσετε και να καταλήξετε στα δικά σας συμπεράσματα. Εκ πρώτης όψεως κρίνονται ικανοποιητικά, αν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και της έλλειψης αθλητικών αγωνιστικών χώρων. Ως Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής δεν με βρίσκουν ικανοποιημένο, γιατί δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος. Όπως έχω τονίσει και σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. και της Τ.Ε. είμαι έτοιμος να αναλύσω τους λόγους και να ανταλλάξω απόψεις με όλους όσοι εμπλέκονται στο άθλημα, για αντιμετώπισή τους και εξεύρεση λύσεων σε όφελος του αθλήματος.
Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για επανεκκίνηση των Επαρχιακών και Παγκύπριων Αγώνων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η συμβολή του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου είναι πολύ μεγάλη και η καταλυτική του παρέμβαση στο θέμα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο άθλημα. Σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΕΣΥΑΑ, αν θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις. Όπως έχω τονίσει, επιβάλλεται η ποιοτική επιλογή των παιδιών διά μέσου της οποίας θα αναδειχθούν τα αυριανά ταλέντα και όχι το πρόσκαιρο κέρδος.
Το διεθνές μίτινγκ μας…
Το 2022 διοργανώσαμε το 1ο Διεθνές Μίτινγκ, το οποίο αξιολογήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, με συνέπεια να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας για αναβάθμιση. Θα κληθούμε να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να φέρουμε σε πέρας τη διοργάνωση και να εργαστούμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε το κόστος διοργάνωσης σε όλες τις κατευθύνσεις. Η αγωνιστική περίοδος του 2023 κρίνεται ως η δυσκολότερη, γιατί περιλαμβάνει Παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές, Κοινοπολιτειακές, Μεσογειακές και Διεθνείς Διοργανώσεις σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως θα κληθούμε να κρατήσουμε την Εθνική Ομάδα Στίβου στη Β’ Κατηγορία του θεσμού, έργο δύσκολο και επίπονο. Ο Αγωνιστικός Προγραμματισμός της νέας χρονιάς τίθεται ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης για έγκριση.
Ο παγκόσμιος αθλητισμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και πρέπει να είμαστε σε θέση να τον ακολουθήσουμε. Ήδη ο Αγωνιστικός Προγραμματισμός περνά εξολοκλήρου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση στις Εθνικές Ομοσπονδίες. Είναι η ευκαιρία να επιβάλουμε σε όλους όσοι διοργανώνουν διάφορες μορφές αγώνων να τεθούν κάτω από τη δική μας κατεύθυνση και να καταστήσουμε σαφές ότι καμιά επίδοση δεν αναγνωρίζεται, αν η διοργάνωση δεν εγκριθεί από την ΚΟΕΑΣ και δεν περιληφθεί στο δικό μας καλεντάρι. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον τομέα της Επιμόρφωσης και επιβάλλεται να γίνουν άμεσες ενέργειες για επιμόρφωση κριτών με το νέο σύστημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, καθώς επίσης των παραγόντων και του προσωπικού.
Ολοκληρώνοντας για άλλη μια χρονιά τον Απολογισμό μου, οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο, τα Μέλη του Δ.Σ., τα Μέλη της Τ.Ε., τους Γυμναστικούς Συλλόγους και τους συναδέλφους στην Ομοσπονδία για την πλήρη συμπαράσταση και κατανόηση στο έργο που επιτελείται, καθώς και τους αθλητές και προπονητές για το σθένος που επιδεικνύουν υπό δύσκολες συνθήκες».