ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΕΛΟΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

Εμπόδια, επί κοντώ ανδρών, μήκος γυναικών και πολλά ακόμα αγωνίσματα πήραν σειρά στους προκριματικούς της 2ης μέρας στο 38ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ. Λίγες ώρες πριν το μεγάλο φινάλε στο αγαπημένο στάδιο του στίβου που θα συγκεντρώσει μικρούς και μεγάλους το απόγευμα της Κυριακής, διαμορφώνοντας οι τελικές σειρές και οι φιναλίστ των αγωνισμάτων, ενώ ολοκληρώνονται και τα σύνθετα αγωνίσματα – έπταθλο και πένταθλο.

Μετά από τρεις προκριματικές σειρές στα 60μ με εμπόδια γυναικών, όπου προκρίνονταν οι τρεις πρώτες αθλήτριες από κάθε σειρά και οι 7 καλύτεροι χρόνοι, η Ελισάβετ Πεσιρίδου ξεχώρισε με 8.34, με την 18χρονη Μάρθα Νεαμονίτη να ακολουθεί με την 2η καλύτερη επίδοση – 8.79. Η 16εξάδα των δύο τελικών σειρών έκλεισε στο 9.49.

Παράλληλα και από νωρίς, διεξάγονταν ο αγώνας επιλογής στο μήκος γυναικών, με όριο τελικού του 6 μέτρα, όπου μετά την χθεσινή κατάκτηση του Πανελλήνιο τίτλου στο τριπλούν, η Οξάνα Κορένεβα διεκδικούσε ακόμη μια θέση στον τελικό. Η Μαρία Στεφανοπούλου ήταν η μόνη αθλήτρια που πέρασε το όριο με Q και 6.02μ στην πρώτη της κιόλας προσπάθεια, ενώ η 17χρονη Μαρία Ζαφειρίδου ακολούθησε με 5.83μ. Στον απογευματινό τελικό προκρίνονταν οι 12 καλύτερες επιδόσεις, από τον πρωινό αγώνα επιλογής.

Στα 800μ ανδρών, όπου προ λίγων ημερών καταρρίφθηκε το Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Χαρίδημο Ξενιδάκη με 1.48.10, είδαμε τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή των 800μ αυτή την στιγμή, να κερδίζει άνετα την πρώτη προκριματική σειρά με συντηρητική κούρσα στα 1:58. Ωστόσο την καλύτερη επίδοση εκ των πέντε σειρών είχε ο 18χρονος Γιώργος Σπανουδάκης με 1:56.81, με αρκετούς χρόνους μάλιστα να κυμαίνονται στο 1:56-1:57.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Γεωργία Δεσπολλάρη αναδείχθηκε νικήτρια σε μια κούρσα διαχείρισης δυνάμεων με την καλύτερη επίδοση συνολικά εκ των 10 αθλητριών που προκρίνονται (2:17.62). Με νέο ατομικό ρεκόρ και συνολικά τον 2ο καλύτερο χρόνο από τις πέντε προκριματικές σειρές, είχε η Μαργαρίτα Φρυγανιώτη με 2:17.90.

Σε δύο γκρουπ μοιράστηκαν οι αθλητές του άλματος επί κοντώ για τα προκριματικά ανδρών, όπου το όριο για τον τελικό ήταν 4.60μ και αρκετοί συμμετέχοντες πέρασαν άνετα το ύψος πρόκρισης. Με φετινό ρεκόρ 5.56μ και καλή… προϊστορία στο ΣΕΦ, ξεχωρίζει ο Γιάννης Ρίζος που θα δώσει αναμφίβολα ωραίο αγώνα με τον Εμμανουήλ Καραλή το απόγευμα (φετινό ρεκόρ 5.60μ), ενώ για την Κύπρο προκρίθηκε και ο Ανδρέας Καζαμίας περνώντας άνετα – με την πρώτη τα 4.60μ. Συνολικά 12 αθλητές θα επιχειρήσουν σε μεγαλύτερα ύψη στις 18:10.

Και ενώ διεξάγονταν το πένταθλο γυναικών (60μ εμπόδια και ύψος), οι οκτώ προκριματικές σειρές στα 200μ ανδρών συγκέντρωσαν την προσοχή, με τα μεγάλα ονόματα να ξεχωρίζουν στις πρώτες κούρσες και να κερδίζουν με επιδόσεις κοντά στα ατομικά τους ρεκόρ. Γκαραγκάνης, Τριβυζάς, Μυριανθόπουλος και Παναγιωτόπουλος προκρίθηκαν με επιδόσεις κάτω των 22 δευτερολέπτων, με καλύτερη εκείνη του περσινού Πρωταθλητή στα 200μ του κλειστού – Σωτήρη Γκαραγκάνη με 21.39. Οι 10 καλύτεροι χρόνοι που θα πλαισιώσουν τους τελικούς Α και Β το απόγευμα έκλεισαν στο 24.48, ενώ παρών στον τελικό με την 5η καλύτερη επίδοση και νέο ατομικό ρεκόρ 22.10 θα είναι ο Γιώργος Χωραττά για την Κύπρο.

Το όριο των 7.30μ άγγιξαν οι αθλητές του μήκους στον πρωινό προκριματικό, διεκδικώντας μια θέση δίπλα στον Χρυσό Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή – Μίλτο Τεντόγλου, με τον Νίκος Σταματονικολό να σημειώνει καλύτερο άλμα στα 7.26μ και να προκρίνεται με q στον τελικό των 18:00. Ακολούθησε ο Αντώνης Στυλιανίδης με 7.24μ.

Στα 200μ γυναικών, η μόνη αθλήτρια που κατέβηκε τα 24″ ήταν η κορυφαία Κύπρια σπρίντερ – Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία και βρέθηκε 3 εκατοστά μακριά από το Παγκύπριο ρεκόρ (23.44), με 23.47. Στον τελικό φυσικά προκρίθηκαν και οι πολύ γρήγορες: Άρτεμις Αναστασίου και Πολυνίκη Εμμανουηλίδου με επιδόσεις 24.14 και 24.51, με την απογευματινή μάχη στην γρήγορη τελική σειρά να αναμένεται «φωτιά».