Πώς να θέσετε και να πετύχετε τους αθλητικούς σας στόχους!
Τα πρόσφατα θετικά νέα για τα εμβόλια που ετοιμάζονται και μπορούν να αντιμετωπίσουν -επιτέλους- την πανδημία του κορωνοϊού είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να κλείσει το δύσκολο 2020, δίνοντας μας μια νότα αισιοδοξίας ότι το 2021 θα μας χαρίσει ξανά πιο χαρούμενες στιγμές. Πρόκειται, εξάλλου, για Ολυμπιακή χρονιά και αυτό σίγουρα μας δίνει ελπίδα και χαρά!
Mara Yamauchi για την World Athletics
Η μετάβαση από μια χρονιά σε μια καινούργια είναι συνηθώς ο καιρός για να κάνουμε τη δική μας αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε και να θέσουμε καινούργιους στόχους για την επόμενη. Να σκεφτούμε τι καταφέραμε και τι θα θέλαμε να πετύχουμε καλύτερα τον νέο χρόνο.
Πώς μπορούμε όμως να θέσουμε στόχους τη στιγμή που ακόμα προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι θα γίνουν αγώνες για να πετύχουμε τους στόχους μας ή αν θα μπορέσουμε να ξανά-τρέξουμε με τους φίλους μας;
Σε στιγμές αβεβαιότητας όπως αυτή που ζούμε τώρα, οι “στόχοι αποτελέσματος” – δηλαδή οι στόχοι για την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- δεν είναι και τόσο χρήσιμοι. Για παράδειγμα, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να θέσω ως στόχο ότι θα τρέξω τα 5 χλμ σε x χρόνο στον y αγώνα, όταν δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αγώνες.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την ανασφάλεια, είναι να θέσουμε “στόχους διαδικασίας”, δηλαδή στόχους που να σχετίζονται με καθημερινές δραστηριότητες ή καλύτερα βραχυπρόθεσμους στόχους, αντί για μακροπρόθεσμους. Για παράδειγμα, θα μπορούσα να βάλω ως στόχο ότι θα τρέχω μισή ώρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Τέτοιοι στόχοι μας εμπνέουν και μας δίνουν κίνητρο να τους πετύχουμε, γιατί φαντάζουν πιο εύκολοι και πιο απλοί, αλλά πάλι απαιτούν σκληρή προσπάθεια για να γίνουν πραγματικότητα. Σε αυτό είναι που οι “στόχοι διαδικασίας” είναι χρήσιμοι. Εαν είμαστε πειθαρχημένοι στους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, είναι πολύ πιο πιθανόν ότι θα πετύχουμε και τους μακροπρόθεσμους.
Αυτές είναι οι πέντε συμβουλές μου για να καθορίσετε τους δικούς σας στόχους:
Να έχετε τον έλεγχο
Όταν έχουμε τον έλεγχο σε κάτι, το καθιστά ευκολότερο να επιτευχθεί. Ο καιρός, οι άλλοι άνθρωποι, ο κορωνοϊός, είναι πράγματα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Επομένως, κρατήστε τα πράγματα απλά! Βάλτε ως στόχο, για παράδειγμα, να γυμνάζεστε τρείς φορές την εβδομάδα, να τρώτε πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα αθλητικά σας παπούτσια… Αυτοί είναι όλοι απλοί και καλοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι που μπορείτε να πετυγχαίνετε καθημερινά.
Να είστε σταθεροί
Είναι προτιμότερο να προπονείστε στο 90% των δυνάμεων σας και να βγάζετε το πρόγραμμα σας χωρίς διακοπές, παρά να δίνεται το 100% και να έχετε συνεχώς προβλήματα με τραυματισμούς κλπ. Βάλτε, επομένως, ρεαλιστικούς στόχους. Είναι πιο εφικτό να βάλετε ως στόχο να προπονείστε πέντε φορές την εβδομάδα, αντί καθημερινά, εαν έχετε πιεστικό πρόγραμμα στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή.
Κρατήστε το ενδιαφέρον
Βάλτε στόχους που δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Εγώ προτιμώ να θέτω στόχους διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων για να αποφεύγω τη μονοτονία και να μπουστάρω το κίνητρο μου. Έτσι με το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων προπόνησης ανανεώνω το πρόγραμμα μου και εστιάζω στην εκγύμναση διαφορετικής μυικής ομάδας.
Δοκιμάστε κάτι καινούργιο
Συχνά θέτω αυτό τον στόχο στον εαυτό μου σχετικά με τη διατροφή μου. Για παράδειγμα, βάλτε ως στόχο να τρώτε ένα καινούργιο φαγητό την εβδομάδα. Δεν έχει σημασία αν σας αρέσει. Με την εισαγωγή νεων τροφών στη διατροφή σας διευρύνετε την ποικιλία αυτών που τρώτε και μπορεί τελικά να βρείτε κάτι που σας αρέσει!
Βάλτε ορόσημα
Στο τέλος κάθε μήνα ορίστε ένα ορόσημο, για να επισφραγίσετε την προσπάθεια των προηγούμενων εβδομάδων σας. Εγώ, ας πούμε, με το πέρας τεσσάρων εβδομάδων προπόνησης, τρέχω 5 χλμ. Δεν χρειάζεται να πείτε ότι πρέπει να τα τρέξετε σε συγκεκριμένο χρόνο, αν και όταν πετύχετε έναν καλό χρόνο, θα είναι ένα μπόνους.
Επίσης, προσπαθείστε να επανεξετάζετε και να ανανεώνετε τους στόχους σας κάθε έξι εβδομάδες, ανεξαρτήτως του πόσο καλά τα έχετε πάει. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη και στοχαστική και σας δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσετε την προσπάθεια σας και να βελτιώσετε πράγματα που δεν σας άρεσαν.
Είναι αστείο ότι για τους περισσότερους δρομείς η απόφαση να βγούμε από την πόρτα και να πάμε για τρέξιμο είναι η πιο δύσκολη. Μόλις ξεκινήσουμε να τρέχουμε, συνήθως αισθανόμαστε καλά και το διασκεδάζουμε. Έτσι, ένας από τους στόχους μου για φέτος είναι, κάθε φορά που για κάποιο λόγο θέλω να παραβλέψω την προπόνηση, απλώς θα φοράω τα αθλητικά μου και θα βγαίνω από το σπίτι. Δεν έχει σημασία πως νοιώθω, το να είμαι έξω στη φύση και να τρέχω, ξέρω ότι θα μου κάνει καλό.
Leave a Reply