ΡΕΚΟΡ, ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΝΥΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΙ … ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ!

Πολλές συγκινήσεις, μεγάλες επιδοσεις και μπόλικη βροχή επιφύλασσε η τρίτη μέρα του ευρωπαικού πρωταθλήματος στη Ρώμη.

Ιπτάμενη Μάχουτσικ

Το απογευματινό πρόγραμμα στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης ξεκίνησε με τον τελικό του ύψους γυναικών, όπου η Yaroslava Mahucikh κρέμασε το 2ο διαδοχικό μετάλλιο της στη διοργάνωση. Η Ουκρανή Παγκόσμια πρωταθλήτρια της Βουδαπέστης, αν και με δεμένο πόδι, δεν είχε πρόβλημα στον αγώνα και ξεκίνησε από χαμηλά τον αγώνα. Η Mahuchikh πέρασε με την πρώτη τα 1.93, 1.95. 1.97 και 1.99, ενώ το δεύτερο άλμα στα 2.01 μέτρα, της χάρισε το χρυσό μετάλλιο. Ιδιαίτερα ανταγωνιστική Αngelica Topic, η οποία χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην διοργάνωση για την Σερβία. Η νεαρή πρωταθλήτρια είχε επιτυχημένη προσπάθεια στα 1.90, άφησε τα 1.93 και συνέχισε με επιτυχία από την πρώτη προσπάθεια στα 1.95μ. Έπειτα, συνέχισε στα 1.97μ, ύψος που πέρασε με την τρίτη προσπάθεια, άφησε τα 1.99 και ολοκλήρωσε με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 2.01μ. Την τριάδα των μεταλλίων συμπλήρωσε η Iryna GERASHCHENKO με άλμα στα 1.95 (φετινό ρεκόρ), χαρίζοντας από νωρίς το δεύτερο μετάλλιο της μέρας για την Ουκρανία.

Έκπληξη με Τσουκαλά – 11η Εμμανουλίδου – φουλάρει στο 200αρι η Φωτοπούλου

Στην πρώτη προκριματική σειρά των 100 μέτρων αγωνίστηκαν Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και Ολίβια Φωτοπούλου. Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη εκκίνησε από την πρώτη διαδρομή, δεν είχε καλή αντίδραση στον βατήρα και ολοκλήρωσε στην 8η θέση σε 11.40. Από την άλλη, η Εμαμνουηλίδου ήταν 4η με 11.21, ισοφάρισε την ατομική της επίδοση και κατέλαβε την πολύ τιμητική 11η θέση στην Ευρώπή.

Στα 200αρια είχαμε έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν στο call room την Δήμητρα Τσουκαλά ότι μπαίνει τελευταία στιγμή στην τρίτη ημιτελική σειρά και για να αγωνιστεί από την 8η διαδρομή. Πρόκειται για μια απόφαση που προκύπτει από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ότι δηλαδή κανένας διάδρομος δεν θα παραμένει κενός σε περίπτωση που κάποιος/α αθλητής/τρια αποσύρει τη συμμετοχή του. Έτσι, ως επιλαχούσα η Δήμητρα Τσουκαλά μπήκε κι έζησε την εμπειρία!

Στο 200αρι των ανδρών αγωνίστηκε ο Σωτήρης Γκαραγκάνης, ο οποίος ολοκλήρωσε σε 20.93, καταλαμβάνοντας την 21η θέση στο σύνολο.

European Leader η Peleteiro

Την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη πραγαμτοποίησε η Ana Peleteiro στον τελικό του τριπλούν, καθώς στην τρίτη της προσπάθεια προσγειώθηκε στα 14.85μ και κλείδωσε την επίδοση του χρυσού μεταλλίου. Aυτό ήταν και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ισπανίδα πρωταθλήτρια στη διοργάνωση. Το ασημένιο μετάλλιο κατέλαβε η Tugba Danismaz με άλμα στα 14.57, επίδοση η οποία αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ Τουρκίας, ενώ την τριάδα των μεταλλίων συμπλήρωσε η LLIONIS Guillaume με ατομικό ρεκόρ 14.43 στην 6η προσπάθεια.

Κουαρτέτο ο Νοβίτσκι στην σφυροβολία – άξιος εκπρόσωπος ο Ζάλτος

Το 4ο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στην διοράνωση κρέμασε ο Wojciech Nowicki στην σφυροβολία, ο οποίος απάντησε στο Bence Halsaz στην 6η προσπάθεια με βολή στα 80.95, βελτιώσε το ατομικό του ρεκόρ και πρόσθεσε ακόμα ένα μετάλλιο στη συλλογή του. Ο Bence Halasz με την βολή του στα 80.49 έμεινε στη δεύτερη θέση και κατέλαβε το ασημένιο μετάλλιο. Την τριάδα των μεταλλίων έκλεισε ο Mykhalyo Kokhan με βολή στα 80.18μ.

Τα 3000μ με φυσικά εμπόδια ήταν γαλλική υπόθεση, ωστόσο είχαν μπόλικη τακτική και δυνατές αναμετρήσεις μέχρι τα τελευταία μέτρα. Η Alice Finot σημείωσε την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη τερματίζοντας σε 9.16.22, ενώ σε 9.18.06 τερμάτισε η Gesa Felicitas KRAUSE και κατέλαβε το ασημένιο μετάλλιο. Το τρίτο χάλκινο μετάλλιο στη Μεγάλη Βρετανία χάρισε η Elizabeth BIRD, τερματίζοντας με νέο φετινό ρεκόρ σε 9.18.39.

Στο 8οοαρι ανδρών νικητής αναδείχθηκε Gabriel Tual τερματίζοντας σε 1.44.87, ενώ ακριβώς πίσω του τερμάτισε ο Ισπανός Mohamed Attaoui. σε 1.45.20. Το χάλκινο μετάλλιο κατέλαβε ο οικοδεσπότης Catalin Tecuceanu με επίδοση 1.45.40.

Ιστορικές μέρες για Βόρειο Ιρλανδία

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης (μετά από το χρυσό της μεικτής σκυταλοδρομίας) πανηγυρίζει σήμερα η Βόρειος Ιρλανδία με τη νίκη της Ciara MAGEEAN, η οποία κέρδισε το 1500αρι με 4.04.66. Δεύτερη στο αγώνισμα η Βρετανή Georgia Bell με 4.05.33, ενώ τρίτη η Γαλλίδα Agathe GUILLEMOT με 4.05.69.

Το 9ο μετάλλιο της Asher Smith

Φινάλε στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης με το αγώνισμα της μιας ανάσας, όπου η Dina Asher Smith κρέμασε το 9ο μετάλλιο στη διοργάνωση, τερματίζοντας σε 10.99. Στην δεύτερη θέση η Πολωνή Εva Swoboda με 11.03 (0.125), ενώ τρίτη με την ίδια επίδοση αλλά αλλά με 0.290 στην αντίδραση η οικοδέσποινα Zaynab DOSSO.