ΡΩΜΗ 2024: ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ, 6 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ & ΜΙΛΤΟΣ 8 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε για την κυπριακή απστολή το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη, καθώς η μοναδκή κυπριακή συμμετοχή του πρωινού πρόγραμματος πήρε την πρόκριση για τον τελικό. Από την άλλη η ελληνική αποστολή δεν μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς είχε αποκλεισμούς σε ψηλά εμπόδια, τριπλούν και σφαιροβολία.

Ο Απόστολος Παρέλλης, η μόνιμη υπέρβαση της Κύπρου σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, ήταν ξανά εκεί και απάντησε στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια με βολή στα 62.13, η οποία ήταν πλέον αρκετί για να τον βάλει ως 11ο στον τελικό. Ο κορυφαίος Κύπριος αθλητής στις ρίψεις χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση του β’γκρουπ, για να τσεκάρει την πρόκριση. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για σήμερα στις 22:30.

Απογοητευμένη η Πεσιρίδου – άλλον ένα χρόνο ο Δουβαλίδης

Με αρκετά καλούς οιωνούς ήρθε στη Ρώμη η Ελισάβετ Πεσιρίδου στα ψηλά εμπόδια, η οποία προσδοκούσε μία εμφάνιη κοντά στην φετινή της επίδοση, η οποία θα της ήταν αρκετή για να την βάλει εντός πρόκρισης. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου δεν βρέθηκε στην μέρα της κι έμεινε εκτός συνέχειας με 13.32. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την απογοήτευσή της από το αγώνα και ξέσπασε κατά την αποχώρησή της από τον αγωνιστικό χώρο.

Στους άνδρες ο Κωνσταντίνος Δουβαλίδης συμμετείχε στην τρίτη προκριματική σειρά, όπου κατέλαβε τη 6η θέση με 14.04 και δεν συνεχίζει ούτε αυτός. Ο Έλληνας πρωταθλητής που κοσμεί με το ήθος και το ταλέντο του πάνω από μια δεκαετία τις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, έχει ως στόχο να συνεχίσει για άλλη μια χρονιά τον πρωταθλητισμό.

Βάπτισμα του πυρός Ντραγκομίροβα και Μαγκούλια

Στη σφαιροβολία τις πρώτες τους εμφανίσεις στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, πραγματοποίησαν Μαρία Μαγκούλια και Αναστασία Ντραγκομίροβα. Η Αναστασία Ντραγκομίροβα αγωνίστηκε στο πρώτο προκριματικό γκρουπ, όπου έλαβε την 13η θέση με καλύτερη βολή την τρίτη της στα 14.82μ.,ενώ στο β’προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος συμμετείχε η Μαρία Μαγκούλια, όπου κατέλαβε την 15η θέση με καλύτερη βολή στα 15.31μ. Οι δύο αθλήτριες έφτασαν με χαμόγελο στη μεικτή ζώνη, δηλώνοντας ότι απόλαυσαν την διοργάνωση, η οποία τους δίνει κίνητρο ενόψει της συνέχειας.

Στις λεπτομέρειες εκτός η Κορένεβα – φετινό ρεκόρ η Πούρτσα

Για 4 εκατοστά εκτός τελικού έμεινε η Οξάνα Κορένεβα στην πρώτη της συμμετοχή με τα γαλανόλευκα χρώματα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ισοφάρισε το φετινό της ρεκόρ με άλμα στα 13.86μ, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να της δώσει την πρόκριση, καθώς η Πέτροβα από τη Βουλγαρία στην 6η και τελευταία προσπάθεια ισοάρισε το άλμα με αποτέλεσμα να πάμε στις 2ες καλύτερες προσπάθειες. Εκεί το 13.77 της Πέτροβα επικράτησε έναντι του 13.73 της Κορένεβα.

Στο άλλο προκριματικό γκρουπ η Μαρία Πούρτσα πραγματοποίησε πολύ καλό αγώνα, καταφέρονοντας να βελτιώσει το φετινό της ρεκόρ με άλμα στα 13.69, μία επίδοση που της κατατάσσει στην 17η θέση της Ευρώπης.

800αρια φωτιά – WL U20 ο Dudycha

Πολύ δυνατές μάχες, όπως μας έχουν συνηθίσει τα 800αρια ανδρών με τους πρώτους 3 κάθε σειράς να προκρίνονται στην επόμενη φάση και τους 4 καλύτερους χρόνους. Κορυφαία επίδοση αυτή του Γάλλου Paul Anselmini με επίδοση 1.44.73, ενώ την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία Κ20, σημείωσε ο Τσέχος Jakob Duducha με 1.44.89. Η πρόκριση έκλεισε στα 1.46.46.

1500αρια με τακτκική

Στα προκριματικά των 1500μ η τακτκική είναι αυτή που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις προκρίσεις, καθώς πλέον στην επόμενη φάση προκρίνονται οι πρώτες 6 από κάθε σειρά, συνεπώς η επίδοση δεν έχει και τόση σημασία. Ταχύτερη όλων η Jeremie Reekie με 4.06.69, ενώ η πρόκριση έκλεισε σε 4.12.63.

Υπόθεση 8 δευτερολέπτων η πρόκριση Τεντόγλου

Για πολύ λίγο βρέθηκε εντός αγωνιστικού χώρου ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος αγωνίστηκε στην υπερυψωμένη πίστα που φτιάχτηκε για τα οριζόντια άλματα.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης συμμετείχε 2ος κατά σειρά στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και χρειάστηκε μόλις 8 δευτερόλεπτα για να βρεθεί στον τελικό, καθώς με άλμα στα 8.14μ έκανε δικό του το Q των 8 μέτρων. Εξαιρετικός με WL εμφάνιση ο Ελβετός Εχάμμερ με άλμα στα 8.41μ, ενώ ο οικοδεσπότης Φουρλάνι είχε επίσης καλό άλμα στα 8.17μ.