ΡΩΜΗ 2024: ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ (PREVIEW – 1Η ΜΕΡΑ)

Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του 26ου Ευρωπαικού Πρωταθλήματος, το οποίο θα λάβε χώρα στο ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης, το οποίο είναι πανέτοιμο να φιλοξενήσει τους κορυφαίους αθλητές και κορυφαίες αθλήτριες της Ευρώπης.

Πρώτος το πόδι στο Olimpico ο Παρέλλης.

Πρώτοι από όλους το Stadio Olimpico θα πατήσουν οι δισκοβόλο του πρώτου προκριματικού γκρουπ, ανάμεσα σε αυτούς και ο Απόστολος Παρέλλης, ο οποίος μετρά την 6η (και τελευταία του) διαδοχική συμμετοχή στην διοργάνωση. Ο κορυφαίος Κύπριος ρίπτης όλων των εποχών έχει την εμπειρία και την γνώση να διαχειριστεί μια μεγάλη αγωνιστική πρόκληση, η οποία με σωστή διαχείριση και καλό πλασάρισμα, ίσως τον βάλει στον τελικό του αγωνίσματος και εντός του ράνκινγκ λιστ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το όριο πρόκρισης είναι στα 66 μέτρα και επιδόσεις πάνω από τα 63.50, ίσως να κλειδώσουν την 12αδα.

Παρθενική διπλή ελληνική συμμετοχή

Τις πρώτες τους εμφανίσεις με τα ελληνικά χρώματα στη διοργάνωση θα πραγματοποιήσουν Μαρία Μαγκούλια και Αναστασία Ντραγκομίροβα στην σφαιροβολία γυναικών. Στο πρώτο προκριματικό γκρουπ θα μετέχει η Ντραγκομίροβα, η οποία ταξιδεύει στη διοργάνωση με επίδοση 15.69 (φετινή 15.66μ), την οποία και στοχεύει να βελτιώσει. Από την άλλη η Μαρία Μαγκούλια αγωνίζεται στο β’γκρουπ και στοχεύει σε ένα νέο ρεκόρ που θα συνδυαστεί και με ένα καλό πλασάρισμα ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης. Το όριο πρόκρισης είναι στα 18 μέτρα, ενώ τα 2 γκρουπ θα αγωνίζονται παράλληλα σε διπλανές βαλβίδες.

Η 5η διαδοχική συμμετοχή της Πεσιρίδου – το 7ο του Δουβαλίδη

Την 5η διαδοχική της συμμετοχή θα συμπληρώσει στο πλούσιο βιογραφικό της η Ελισάβετ Πεσιρίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των ψηλών εμποδίων θα κάτσει στο βατήρα της 3ης προκριματικής σειράς, όπου θα προσπαθήσει να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να βρεθεί στις 11 που προκρίνονται στην επόμενη φάση. Υπενθυμίζουμε ότι οι 12 πρώτες του ranking πήραν απευθείας την πρόκριση για τον ημιτελικό.

Στους άνδρες ο Δουβαλίδης συμπληρώνει την 6η συμμετοχή στην διοργάνωση και θα προσπαθήσει να βελτιώσει το φετινό του ρεκόρ (13.98) για να μπορέσει να βρεθεί στα 14 γρηγορότερα Q που προκρίνονται στην επόμενη φάση.

Πούρτσα και Κορενέβα στο τριπλούν

Οξάνα Κορενέβα και Μαρία Πούρτσα θα ρικτούν στη μάχη του τριπλούν με στόχο να βελτιώσουν τις φετινές τους επιδόσεις με 13.86 και 13.65 με στόχο να πλησιάσουν όσο γίνεται το όριο των 14.10 και βρεθούν στην τελική 12αδα του τελικού.

Τεστάρει τον υπερυψωμένο διάδρομο ο Τεντόγλου

Τελευταία ελληνική συμμετοχή στο πρωινό πρόγραμμα αυτή του Μίλτου Τεντόγλου, ο οποίος μπαίνει να τεστάρει τον υπερυψωμένο διάδρομο του μήκους, ούτως ώστε να βρεθεί όσο πιο έτοιμος για τον τελικό της διοργάνωσης. Το όριο πρόκρισης είναι στα 8 μέτρα και ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι ίσως βρεθεί στο ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης για ένα μόνο άλμα και για μικρό χρονικό διάστημα. Ο λόγος; θα πραγματοποίησει 2ος τα άλματά του.

Κατά την διάρκεια του απογευματινού προγράμματος

Για το back to back η Αντιγόνη – +3 στο βάδην των 20χλμ

Τετραπλή ελληνική συμμετοχή στο βάδην 20 χιλιομέτρων με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να έρχεται στη Ρώμη για το μεγάλο back to back στο αγώνισμα μετά το ευρωπαικό του 2022 στο Μόναχο.

Δυνατό αγώνα αναμένεται να πραγματοποιήσουν Φιλτισάκου, Παπαδοπούλου και Τσινοπούλου, οι οποίες θα έχουν να αναμετρηθούν όχι μόνο με αθλήτριες αλλά και με τις καιρικές συνθήκες στην αιώνια Πόλη (επικρατεί πολλή ζέστη).

Εφικτή η διπλή ελληνική παρουσία στο ύψος γυναικών

Εφικτό είναι το ενδεχόμενο της διπλής ελληνικής πρόκρισης στο τελικό του ύψους γυναικών με τις Παναγιώτα Δόση και Τατιάνα Γκούσιν να εκπροσωπούν τα ελληνικά χρώματα. Αμφότερες προέρχονται από φανταστικές χρονιές, τόσο στον ανοικτό, όσο και στον κλειστό στίβο και αύριο αναμένεται να παρουσιαστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Η Παναγιώτα Δόση βρίσκεται στο πρώτο προκριματικό γκρουπ, ενώ η Τατιάνα Γκούσιν στο 2ο. Η απευθείας πρόκρισης στον τελικό κλειδώνει με άλμα στα 1.92, ενώ καθαρά πρώτα άλματα στα 1.88, ίσως να δώσουν πρόκριση.

Λατιφλάρι και Μουζενίδης στη σφαιροβολία

Στο πρώτο προκριματικό γκρουπ της σφαιροβολίας θα αγωνιστεί ο Αναστάσιος Λατιφλάρι και στο δεύτερο ο Οδυσσέας Μουζενίδης. Αμφότεροι θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις φετινές τους επιδόσεις με 19.34 και 19.62 και να διεκδικήσουν ένα καλό πλασάρισμα. Τα όρια πρόκρισης είναι στα 20.70 και για να βρεθούν εντός 12αδας θα πρέπει σίγουρα να ξεπεράσουν εαυτόν.

Νυφαντόπουλος για την πρόκριση

Στην 3η τελική σειρά τν 100 μέτρων θα αγωνιστεί ο Ιωάννης Νυφαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλη΄αγωνιστική κατάσταση με φετινό ρεκόρ 10.34 (και ατομικό 10.28), το οποίο αύριο ενδέχεται και να βελτιώσει για να βρεθεί στα 14 γρηγορότερα q των προκριματικών σειρών. Ο Έλληνας πρωταθλητής με μία καλή αντίδραση στον βατήρα δεν θα έχει πρόβλημα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΠΡΩΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ