ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΒΑΛΒΙΔΑ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ!

Τα πάνω κάτω φέρνει η νέα απόφαση της World Athletics για… πειραματισμό με την βαλβίδα στο άλμα εις μήκος – ένα ζήτημα που έχουν θέσει εδώ και χρόνια αθλητές και προπονητές όσον αφορά την επικινδυνότητα της μορφής της για το πέλμα, αλλά κυρίως την ακύρωση εκατοντάδων αλμάτων σε μεγάλες διοργανώσεις κατά την «απογείωση» μετά από ένα οριακό πάτημα. Η ιδέα με τις ζώνες «απογείωσης» θα δοκιμαστεί σε μίτινγκ κατώτερης σημασίας και μέχρι το 2026 θα έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Συγκεκριμένα, το νέο εγχείρημα της παγκόσμιας ομοσπονδίας προβλέπει την κατάργηση της βαλβίδας και την θέσπιση μιας ευρύτερης ζώνης απογείωσης, όπου το μπροστινό άκρο του ποδιού δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός αυτής καθώς το άλμα τότε θεωρείται άκυρο. Η ζώνη αυτή επιτρέπει ωστόσο το σημαντικότερο της εξέλιξης αυτής – το κάθε άλμα θα μετριέται από το σημείο που ο κάθε αθλητής πάτησε και όχι από ένα σημείο αναφοράς όπως γινόταν εδώ και δεκαετίες (δηλαδή από την αρχή της βαλβίδας μέχρι το κοντινότερο σημείο προσγείωσης στο σκάμμα).

Ήδη η Ιβάνα Σπάνοβιτς έχει τοποθετηθεί δημόσια για την συγκεκριμένη απόφαση, όπως και με σχόλιο του σε σχετική δημοσίευση στα social media ο κορυφαίος Έλληνας άλτης, Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής – Μίλτος Τεντόγλου ανέφερε: «Αυτό (το σχόλιο) για όσους νομίζουν ότι είναι καλή η συγκεκριμένη ιδέα επειδή κάνουν πολλά άκυρα άλματα… Είναι θέμα τεχνικής»!