ΣΕ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΟΥΝ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΜΑΣΚΙ

Το Ολίμπικο της Ρώμης είναι ένα στάδιο που έχει φιλοξενήσει πολλές μεγάλες διοργανώσεις στο παρελθόν και από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου θα υποδεχτεί τους καλύτερους της γηραιάς ηπείρου με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Από το 2023, το κεντρικό στάδιο, όπως και το βοηθητικό, υποβάλλονται σε διαδικασία lifting, για να ετοιμαστεί η εγκατάσταση για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού. Γι’ αυτό και το Diamond League της Ρώμης, το περίφημο Golden Gala, το 2023 δεν διεξήχθη στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης, αλλά στη Φλωρεντία. Φέτος είναι προγραμματισμένο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 30 Αυγούστου.

Στο Ολίμπικο έχει ήδη τοποθετηθεί πολύ γρήγορη πίστα (μπλε χρώματος) και διαθέτει εννέα διαδρομές, αλλά αυτή η διαπλάτυνση προκάλεσε μια σημαντική αλλαγή που επηρεάζει έξι αγωνίσματα που θα διεξαχθούν εντός σταδίου: το μήκος και το τριπλούν ανδρών-γυναικών και το μήκος δεκάθλου και το επτάθλου.

Τι ισχύει με τη φορά και το σκάμμα για τα οριζόντια άλματα

Η έλλειψη χώρου στην επιφάνεια της πίστας οδήγησε τους διοργανωτές στην τοποθέτηση υπερυψωμένης πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει τα σκάμματα για τα οριζόντια άλματα! Η πλατφόρμα αυτή θα είναι συμπαγής, σταθερή και θα έχει ύψος 1.5 μέτρο. Ο ελαστικός τάπητας που θα είναι επιστρωμένος, όπως λένε οι Ιταλοί, ακριβώς ίδιος με αυτόν που διαθέτει και η κεντρική πίστα.

Για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες θα ξηλωθούν οι τελευταίες σειρές της κερκίδας Tevere, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα δημοσιογραφικά θεωρεία, αφού όμως ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Serie A στις 26 Μαΐου, καθώς, όπως είναι γνωστό, το Ολίμπικο αποτελεί έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων Ρόμα και Λάτσιο.

Επομένως ούτε οι Ιταλοί άλτες και άλτριες, όπως ο δεύτερος στο μήκος στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκόβη, Ματία Φουρλάνι θα έχει το χρόνο να προσαρμοστεί σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Το Golden Gala διεξάγεται σχεδόν πάντα αρχές Ιουνίου, τις μέρες που θα γίνει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Προς ενημέρωση των Ελλήνων φίλων του στίβου που προτίθενται να βρεθούν στη Ρώμη εκείνες τις μέρες για να παρακολουθήσουν μήκος και τριπλούν, η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει δείξει, σύμφωνα με τους Ιταλούς, ότι συνήθως πνέει ελαφρύς άνεμος με κατεύθυνση αντίθετη στον τερματισμό.

Γι’ αυτό το λόγο οι άλτες/τριες και οι αθλητές/τριες των συνθέτων θα αγωνιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, με φορά προς τα αριστερά, όπως βλέπουν οι θεατές που κάθονται στα επίσημα και βρίσκονται τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Γιώργος Πομάσκι: «Να διασφαλιστεί ότι η επιφάνεια θα είναι σκληρή και η κατασκευή σταθερή»

Σχολιάζοντας αυτά τα δεδομένα ο Γιώργος Πομάσκι, συντονιστής του τομέα αλμάτων και προπονητής – μεταξύ άλλων – του Ολυμπιονίκη του μήκους και κατόχου του τίτλου του πρωταθλητή Ευρώπης, Μίλτου Τεντόγλου, είπε:

«Η άποψή μου είναι ότι πάντοτε πρέπει να προετοιμάζουμε έτσι τις συνθήκες, ώστε να είναι ευνοϊκές για να βγάλουν μεγάλες επιδόσεις και να διευκολύνονται οι αθλητές και οι αθλήτριες. Όχι να είναι σε βάρος τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουν οι διοργανωτές είναι η επιφάνεια να είναι σκληρή και η κατασκευή σταθερή, αυτό που λέμε να μην «παλαντζάρει». Αντιλαμβάνομαι το λόγο που το κάνουν, αλλά απαιτείται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις και μακάρι να τις εξασφαλίσουν».

Σχετικά με την αίσθηση του Μίλτου Τεντόγλου γι’ αυτήν την εξέλιξη και για το αν η εμπειρία του από αντίστοιχο αγώνα με υπερυψωμένο διάδρομο, όπως για παράδειγμα στο Piraeus Street Long Jump, θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του, ο Γιώργος Πομάσκι σχολίασε:

«Ο Μίλτος προτιμά ένα σταθερό, σκληρό διάδρομο στο γήπεδο. Φυσικά οι συνθήκες θα είναι οι ίδιες για όλους, αλλά δεν θα ανταποκριθούν άπαντες στον ίδιο βαθμό σε αυτά τα διόλου συνηθισμένα για άλτες δεδομένα.

Είναι διαφορετικό να αγωνίζεσαι σε υπερυψωμένο διάδρομο σε αγώνα επίδειξης, σε ένα μίτινγκ, κι άλλο να συμμετέχεις σε ένα Πρωτάθλημα, όπως το Ευρωπαϊκό στη Ρώμη».

Ο Γιώργος Πομάσκι και ο Μίλτος Τεντόγλου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ βρίσκονται αυτές τις μέρες σε καμπ προετοιμασίας στη Σμύρνη. Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 19 Απριλίου. O προκριματικός του μήκους στη Ρώμη είναι προγραμματισμένος την πρώτη μέρα (7 Ιουνίου) στις 12.55 μ.μ. τοπική και ο τελικός την επόμενη στις 8.35 μ.μ., δηλαδή 9.35 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Το διάδρομο θα δοκιμάσουν, όμως, πρώτες οι άλτριες του τριπλούν στις 7 Ιουνίου στις 12.10 ώρα Ελλάδας στον προκριματικό του αγωνίσματος.