Σκέψεις για οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η επιδημία του κορονοϊου συνεχίζει να ταλανίζει όλο τον πλανήτη και φυσικά ο αθλητισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττεται σφοδρότατα.

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά για πρώτη φορά μέλος της οργανωτικής επιτροπής του ΤΟΚΥΟ 2020 παραδέχτηκε δημόσια ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο της αναβολής για 2 χρόνια, να μεταφερθούν δηλαδή για το 2022.

Ο Ιάπωνας Haruyuki Takahashi λέει πως η μετάθεση για 2 χρόνια αργότερα είναι επικρατέστερο σενάριο σε σχέση με την πλήρη ακύρωσή τους κάτι που θα ήταν οικονομικά καταστροφικό για την ΔΟΕ. Αν οι αγώνες από την άλλη γίνουν πιο νωρίς, συμπέφτουν με άλλα παγκοσμίου επίπεδου αθλητικά γεγονότα, κάτι που θα δημιουργήσει ντόμινο προβλημάτων με συμβόλαια τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγών κτλ.

Αν και οι επίσημες δηλώσεις της ΔΟΕ ως τώρα είναι καθησυχαστικές, ο Takahashi, ένα από τα 25 μέλη της οργανωτικής επιτροπής «ΤΟΚΥΟ 2020», δήλωσε στην Wall Street Journal ότι «πρέπει από τον Απρίλιο και μετά να συζητήσουμε πιο σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω ότι οι αγώνες θα ακυρωθούν, ίσως απλά πάνε λίγο πιο μετά.» Ήδη από σήμερα τα φώτα του Ολυμπιακού κινήματος και όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Αρχαία Ολυμπία όπου γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας.

Η τελετή θα γίνει αύριο στις 12 Μαρτίου, «κεκλεισμένων των θυρών», με τους απαραίτητους μόνο παρευρισκόμενους και αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην ιστορία τους έχουν ακυρωθεί μόνο 3 φορές, 1 φορά στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, και 2 φορές στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το 1940 και το 1944. Αν τώρα ακυρωθούν θα είναι η 4η φορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *