Τι ευχόμαστε για το 2024…

Ώρες πλέον μας χωρίζουν από την άφιξη του νέου έτους, του πολυαναμενόμενου – κυρίως για τον αθλητισμό – 2024. Μια βαθιά ανάσα μεσολάβησε από την τελευταία ολυμπιακή χρονιά του 2021, εκεί όπου είδαμε την κορυφαία multisport διοργάνωση της ιστορίας να λάμπει στο Τόκιο, μαζί της και οι Έλληνες και Κύπριοι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες.

Το 2024 εκκινεί με «προγραμματισμένες» προκλήσεις, με νέα πρόσωπα να διεκδικούν κάτι σπουδαίο, αλλά και αθλητές που έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στον ελληνικό και κυπριακό στίβο να συνεχίζουν με αξιώσεις και πίστη το ταξίδι τους προς τα μεγάλα ραντεβού. Μια χρονιά που ο ελληνικός στίβος μέτρησε 53 μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις ανδρών – γυναικών και ηλικιακών κατηγοριών, με συγκινητικές στιγμές στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, στο Ευρωπαϊκό κλειστού και Ευρωπαϊκό Κ23 και Κ20, ενώ ο Κυπριακός αθλητισμός δήλωσε βροντερό «παρών» στα δρομικά, κατακτώντας ταυτόχρονα την κορυφή της Ευρώπης στην κατηγορία Κ23 και το άλμα εις ύψος γυναικών, με πολλά φρέσκα πρόσωπα να έρχονται να ξεχωρίσουν στο πεδίο των ρίψεων.

Στην διάρκεια του διδακτικού αλλά και γεμάτου συγκινήσεις έτους, η Ελλάδα έμεινε πιστή στην παράδοση των «αλμάτων», με πολλαπλές εκπροσωπήσεις, μετάλλια και διακρίσεις σε μήκος, τριπλούν, ύψος και επί κοντώ – αγωνίσματα στα οποία τις τελευταίες δεκαετίες ο ελληνικός στίβος διαπρέπει και έχει θεμελιώσει την παρουσία του στην ελίτ, με τις ρίψεις να συγκεντρώνουν νέους και ικανότατους αθλητές – αθλήτριες που διαδέχονται ιστορικές φιγούρες του παρελθόντος. Πλέον, βλέπουμε τα ελληνικά χρώματα και σε τελικούς του ακοντισμού, της σφυροβολίας και της σφαιροβολίας μετά από δεκαετίες ανομβρίας, ιδίως στους άνδρες, αφού σε επίπεδο γυναικών το νήμα της ιστορίας ξεκινά από τις αρχές του ’80 και αναγεννάται σχεδόν… «περιοδικά» αλλά επάξια, σαν να υπάρχει στο ελληνικό γονιδίωμα. Όσον αφορά τα δρομικά αγωνίσματα, με πρωτοπόρο εκείνο του βάδην, η Ελλάδα θέτει γερές βάσεις για μια αναμφίβολα ανοδική πορεία, σταθερά, με διακρίσεις και μετάλλια μετά την λαμπερή εποχή των Τσουμελέκα, Χαλκιά, Θάνου, Πατουλίδου και πολλών ακόμη, ενώ σε επίπεδο ανδρών οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και ο δρόμος… ανοιχτός προς την νέα, πολλά υποσχόμενη γενιά.

Τι ευχόμαστε λοιπόν για το 2024 μετά από μια πετυχημένη χρονιά για τον ελληνικό και κυπριακό αθλητισμό;

Πρωτίστως υγεία – ψυχική και σωματική, μιας και δεν γίνεται να πάσχει μία εκ των δύο… Ευχόμαστε πολλές ολυμπιακές προκρίσεις και εξασφαλισμένες συμμετοχές στο πολυπόθητο «Παρίσι 2024», σε όσους κυνηγούν σκληρά και ταπεινά το όνειρο αυτό. Μπορεί μεν οι εθνικές ομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο να είναι κατάλληλα στελεχωμένες και να απαρτίζονται από αθλητές έτοιμους, έμπειρους και αποφασισμένους, ωστόσο βλέπουμε πως το ολυμπιακό όνειρο ξεκινά από ένα στάδιο και μία προπόνηση… από χώρους ακατάλληλους, παραμελημένους και κάθε άλλο παρά αντάξιους να φιλοξενούν Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Ευχής έργον λοιπόν, η έμπρακτη στήριξη που για χρόνια αιτείται αλλά ποτέ δεν απαιτείται.