Το κυπριακό ταεκβοντό και οι αιτίες ανόδου

Το Ταεκβοντό είναι ίσως ένα από τα μοναδικά ολυμπιακά αθλήματα το οποίο περιγράφεται ενδελεχώς από την ετυμολογία της ονομασίας του, καθώς απαιτεί τον συνδυασμό αλλά και την άρτια συνεργασία μεταξύ χεριών, παιδιών αλλά και μυαλού. Αυτή ακριβώς είναι και η ανάλυση της λέξης : TAE – πόδια , KWON – χέρια, DO – μυαλό.

του Στέφανου Λιβέρα

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο του Ταεκβοντό στην Κύπρο έχει ανέβει κατακόρυφα και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι, οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτή την άνθιση του αθλήματος.

Aρχικά, στην άνοδο του αθλήματος βοήθησε η αναβάθμιση του επιπέδου που παρουσιάζουν οι περισσότερες σχολές–προπονητές ανα το παγκύπριο, καθώς αποτελούν τις πηγές μάθησης και προπόνησης για τους/τις αθλητές/τριές μας.

Ένας πολύ σημαντικός και βασικός παράγοντας είναι ο οικονομικός. Επιτέλους, και τονίζω το επιτέλους (!), ο ΚΟΑ εφαρμόζοντας πιο αυστηρού ελέγχους, αναγκάζει πλέον τους αρμόδιους και τους υπεύθυνους της ομοσπονδίας Τζούντο – Ταεκβοντό να διαθέτουν τα οικονομικά κονδύλια, τα οποία λαμβάνουν για τις αποστολές αλλά και τους αθλητές στους αθλητές και στις αποστολές των εθνικών ομάδων και ΟΧΙ σε οτιδήποτε άλλο αποφάσιζαν οι εκάστοτε κύριοι.

Καταλήγοντας, ο βασικότερος παράγοντας κατά την άποψη μου είναι το ταλέντο που διαθέτουμε σαν χώρα. Ναι, μπορεί να ακούγεται αλαζονικό αλλά θεωρώ πως η Κύπρος πληθυσμιακά, έχει αρκετά μεγάλη κλίση και ταλέντο προς τα ολυμπιακά αθλήματα, ταλέντο το οποίο με την απαραίτητη προσοχή, δουλειά αλλά και τα απαραίτητα εφόδια από τους εκάστοτε αρμόδιους μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλειώδεις επιτυχίες για την χώρα μας.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *