Τόκιο 2021: day one – απόηχος

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα ολοκληρώθηκε στο Tokyo,με 5 αγωνίσματα στο απογευματινό πρόγραμμα.

Στο τριπλούν τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τη Βούλα Παπαχρήστου που ξεκίνησε με άκυρο άλμα, μετά έκανε ένα ημιτελές και το τρίτο της ήταν κι εκείνο άκυρο.

Η Yulimar Rojas που είναι και το μεγάλο φαβορί, ήταν η καλύτερη του προκριματικού με ένα διαδικαστικό άλμα στα 14,77μ. πατώντας 40εκ. πίσω!
Το όριο των 14,40μ. έκαναν επίσης οι Peleteiro, Lafond, Mamona, Povea, Ricketts, ενώ με την 3η προσπάθεια πέρασε η Ibarguen.

Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης ήταν τα 10.000μ. ανδρών που βέβαια ήταν βασικά υπόθεση Αφρικανών.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ρεκορντμαν Cheptegei πήρε κεφάλι πριν φτάσουμε στις 2 στροφές πριν το τέλος, ο Ahmed με τον Barega πριν τα 600μ. τέθηκαν μπροστά. Πριν το καμπανάκι ο Barega πήγε επικεφαλής ενώ και οι άλλοι 2 Αιθίοπες μπήκαν μεταξύ Ahmed και των 2 αθλητών από την Ουγκάντα. Barega και Aregawi ξέφυγαν, Kiplimo και Cheptegei καταδίωξαν αλλά αρκέστηκαν στην 3η και 2η θέση αντίστοιχα με τον 21χρονο Selemon Barega μεγάλο νικητή σε 27.43.22.

Έτσι μετά από χρόνια κυριαρχίας του Mo Farah που δεν κατάφερε να κάνει το όριο φέτος -και του Cheptegei που κέρδισε το προηγούμενο παγκόσμιο- η Αιθιοπία επανήλθε στην κορυφή παγκοσμίως (που είχε παλαιότερα κυρίως με τον Bekele)

Στα προκριματικά της μεικτής 4χ400μ., η Πολωνία έκανε την καλύτερη επίδοση με 3.10.44 τερματίζοντας 25 εκατοστά μπροστά από την Ολλανδία και σημειώνοντας ρεκόρ Ευρώπης, σε ένα νέο αγώνισμα βέβαια που έχει γίνει λίγες φορές, απέχοντας 1.10 από το παγκόσμιο των ΗΠΑ που η ομάδα τους ακυρώθηκε για εκτός ζώνης αλλαγή.

Στα προκριματικά των 5000μ. η Sifan Hassan ξεκίνησε την πολύ δύσκολη προσπάθειά της για την κορυφή σε 3 αγωνίσματα.
Η Francine Niyonsaba που από τα 800μ. μεταπήδησε στα 5000μ., καθώς λόγω υπερανδρογονισμού δεν της επιτρέπεται να αγωνιστεί σε αγωνίσματα από 400 έως και 1500μ. (όπως με Semenya), ακυρώθηκε καθώς πάτησε εσωτερικά σε μέρος της στροφής.

Στη σφαιροβολία καλύτερη στον προκριματικό ήταν η Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια Lijiao Gong με 19,46μ. ενώ το όριο των 18,80μ. ξεπέρασαν 8 αθλήτριες, μεταξύ τους και η Adams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *