Χαμηλή λεπτίνη οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις – Δρ. Εβελίνα Χαριδήμου

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα λιπώδη κύτταρα και “ενημερώνει” τον εγκέφαλο ότι υπάρχει αρκετό αποθηκευμένο λίπος. Η λεπτίνη μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το σώμα έχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η υπερβολική κατανάλωση τροφής.  

Δρ. Εβελίνα Χαριδήμου

Η λεπτίνη ή διαφορετικά η ορμόνη του κορεσμού παίζει ρόλο, τόσο στην άσκηση, όσο και στην κατανάλωση τροφής. Επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι στο παρελθόν οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν τροφή. Έτσι, δημιουργήθηκε αυτή η σύνδεση.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στη λεπτίνη και στον χρόνο που κάνουν οι μαραθωνοδρόμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της λεπτίνης, τόσο καλύτερη είναι και η επίδοση του αθλητή. Μία νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η λεπτίνη επηρεάζει το αίσθημα επιβράβευσης που νιώθουν οι αθλητές μειώνοντας την ντοπαμίνη στο εγκέφαλο.

Η λεπτίνη καταστέλλει την παραγωγή της ντοπαμίνης και έτσι μετριάζει την αίσθηση ευφορίας στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η μειωμένη αντίδραση της λεπτίνης τους βοηθά στο να τρέχουν περισσότερο. Η λεπτίνη απενεργοποιεί την έκκριση της ντοπαμίνης στέλλοντας το μήνυμα ότι τα αποθέματα ενέργειας στο σώμα είναι επαρκή και επομένως δεν υπάρχει λόγος δραστηριοποίησης ή αναζήτησης τροφής.

Συμπεραίνεται ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα λεπτίνης, τόσο καλύτερες οι επιδόσεις των αθλητών. Πολύ πιθανόν, τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης να αυξάνουν το κίνητρο για άσκηση επηρεάζοντας την διάθεση και την όρεξη του αθλητή για προπόνης.

Για την συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν τα πιο κάτω επιστημονικά εγχειρίδια:

  • Fernandes MF, Matthys D, Hryhorczuk C, Sharma S, Mogra S, Alquier T, Fulton S.
  • Leptin Suppresses the Rewarding Effects of Running via STAT3 Signaling in Dopamine Neurons. Cell Metab. 2015 Oct 6;22(4):741-9. doi: 10.1016/j.cmet.2015.08.003. Epub 2015 Sep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *