Χρίστος Δημητρίου εφ’όλης της ύλης

Εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής μας ομάδας, καθώς οι επιδόσεις του στις μεσαίες αποστάσεις ήταν τέτοιες, που τον καθιστούσαν έναν από τους κορυφαίους μας αθλητές.

*H συνέντευξη δόθηκε στο γραφείο Τύπου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Στίβου (ΚΟΕΑΣ)

Διαθέτει, μάλιστα, τη δεύτερη κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα 800μ. (1:47.19), δύο μόλις εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από το παγκύπριο ρεκόρ του προπονητή που τον ανέδειξε, τον Σπύρο Σπύρου (1:47.17). Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2018 αντιμετωπίζει προβλήματα με τα πόδια του, με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί τον Οκτώβριο του 2019 και να επανέλθει φέτος στην αγωνιστική δράση, στοχεύοντας στην πλήρη επαναφορά του στις εξαιρετικές επιδόσεις που είχε προτού τραυματιστεί.

Ο Χρίστος Δημητρίου, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2020 ζει και προπονείται στην Αθήνα, μας εξηγεί την περιπέτεια που πέρασε με το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βερολίνο το 2018, όπου ήταν και η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής συμμετοχή του.

«Στο Βερολίνο πήγα νιώθοντας ενοχλήσεις και δεν μπορούσα να τρέξω άνετα. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο συνέχισα τις προπονήσεις και με κάποια αγωγή μπήκα στον κλειστό στίβο το 2019. Όμως, στον δεύτερο αγώνα μου δεν περπατούσα από τους πόνους. Πήγα Γερμανία για εξετάσεις και για ειδικές ενέσεις, όμως δεν μου περνούσε και έτσι αποφάσισα να κάνω χειρουργείο (σ.σ. οστεόφυτο αχίλλειου στο αριστερό πόδι). Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2019 στην Αθήνα και είμαι αρκετά καλά και απλώς χρειάζομαι αγώνες για να βρεθώ στο επίπεδο που επιθυμώ», μας ανέφερε σε γενικές γραμμές ο Χρίστος Δημητρίου.

Για την απόφασή του να αλλάξει προπονητική στέγη, μας ανέφερε πως ήταν κάτι που το σκεφτόταν μετά το χειρουργείο:

«Ήθελα να αλλάξω περιβάλλον, να δοκιμάσω κάτι νέο στην καριέρα μου και έτσι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020 πήγα στην Αθήνα και εντάχθηκα στην ομάδα του Σταύρου Καρέ και προπονούμαι στον Άγιο Κοσμά και τον Πανελλήνιο. Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά που πήγα Αθήνα ήρθε η πανδημία του κορονοϊού, οι εγκλεισμοί, οι περιορισμοί και όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε όλος ο κόσμος. Αυτό ίσως να με βοήθησε λίγο, αφού δεν πιέστηκα για να επιστρέψω σε αγώνες. Έτσι, αφοσιώθηκα στις προπονήσεις, για να μπορέσω να επιστρέψω πιο δυνατός φέτος».

 

Ερ.: Πώς αισθάνεσαι με την επιστροφή σου σε αγώνες;

«Είχα σκοπό να ξεκινήσω πιο μετά αγώνες, αλλά από τη στιγμή που είναι κάπως διαφορετική η φετινή χρονιά, έτρεξα για πρώτη φορά στις 15 Μαΐου στην Καρλσρούη. Νιώθω πολύ ωραία που ξαναμπήκα σε ρυθμούς αγώνων. Στην πρώτη μου κούρσα δεν έτρεξα καλά, δεν ήμουν όσο συγκεντρωμένος έπρεπε, επειδή ένιωθα πολύ χαρούμενος που επέστρεψα (χρόνος 1:51.01). Την Τετάρτη (σ.σ. 19/5/21) στην Πάτρα, ήταν διαφορετική κούρσα. Μπήκα από την αρχή μπροστά και δεν είχα ανταγωνισμό ουσιαστικά. Μου άρεσε πολύ περισσότερο ο τρόπος που έτρεξα (χρόνος 1:50.68). Αναμφίβολα, χρειάζομαι ακόμα χρόνο και αγώνες για να βρω τον ρυθμό μου. Ουσιαστικά αντιμετωπίζω τη φετινή χρονιά ως μία χρονιά προσαρμογής, έπειτα από τόσο διάστημα απουσίας από αγώνες. Δεν αγχώνομαι και δεν πιέζομαι για να κάνω καλούς χρόνους νωρίς. Όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Αυτό που θέλω περισσότερο είναι να τρέχω χωρίς να πονώ».

 

Ερ.: Με ποιους στόχους κατέρχεσαι στο 2021;

«Η πραγματικότητα είναι πως ούτε η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, αφού είχα κάποια προβλήματα υγείας τον χειμώνα και άρχισα να προπονούμαι εντατικά μόλις τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερα και προηγουμένως η φετινή χρονιά είναι προσαρμογής. Δεν θα πιέσω τον εαυτό μου υπερβολικά, απλώς θέλω να μπαίνω σε αγώνες και να βελτιώνομαι συνεχώς. Ένιωσα πολύ ωραία που έτρεξα τους δύο πρώτους αγώνες μου στη χρονιά. Αισθάνομαι πολύ καλά και ξέρω πως μπορώ να τρέξω πολύ καλύτερα. Βασικός στόχος για φέτος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Γ΄ Κατηγορίας, το οποίο θα φιλοξενήσουμε στη Λεμεσό. Εκεί θέλω να πάω πολύ καλά, για να βοηθήσω την ομάδα μας να κερδίσει την άνοδο. Τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθώ στην προπόνηση και αν προκύψει κάποιος αγώνας ίσως να λάβω μέρος, αλλιώς η επόμενη κούρσα μου θα είναι στους Παγκύπριους Αγώνες (10-11/6/21), ενώ θα ήθελα να τρέξω και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα».

 

Ερ.: Έχεις στο μυαλό σου τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Όχι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διεκδικήσω πρόκριση για τους Ολυμπιακούς (όριο 1:45.20). Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια απουσίας και με την κατάσταση του κορονοϊού, που δεν σου επιτρέπει να λάβεις μέρος σε μεγάλους αγώνες που προσφέρουν σημαντικούς βαθμούς στο ranking, δεν βάζω στο μυαλό μου το Τόκιο. Και δεν πρέπει να το κάνω αυτό, για να μπορέσω να επικεντρωθώ στη σωστή και όχι βιαστική επιστροφή μου στους αγώνες. Θα μου κάνει κακό αν πιεστώ για να τρέξω πολύ γρήγορα. Θέλω να ακολουθήσω σωστά το πρόγραμμα επαναφοράς μου στους αγώνες και ό,τι βγει».

 

Ερ.: Θα σε δούμε να τρέχεις και στα 1.500μ.;

«Όχι. Θα αφοσιωθώ αποκλειστικά και μόνο στο 800άρι. Δεν πρόκειται να ρισκάρω για οποιαδήποτε άλλη απόσταση. Ειδικά φέτος θα τρέχω μόνο 800μ., με στόχο να ρίξω το χρόνο μου κάτω από το 1:50».

* Στη φωτογραφία, από τη γραμμή εκκίνησης στην Καρλσρούη, στην επιστροφή του Χρίστου Δημητρίου (αριστερά) στην ενεργό δράση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *