“SALUTE GLASGOW”… Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Ένα μεγάλο thumbs up αξίζουν τελικά οι διοργανωτές του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου, όσο το Trackfieldcy «έβαλε κάτω» όλες τις χαρακτηριστικές στιγμές, τις απίθανες κούρσες, τα εντυπωσιακά άλματα και τις μεγάλες βολές που μετέτρεψαν την τριήμερη αυτή διοργάνωση σε μια πανδαισία αγωνιστικής δράσης που επέλεξε να παρευρεθεί πλήθος κορυφαίων αθλητών.

Μετά από 22 τελικούς σε δρομικά, ρίψεις και άλματα ανδρών – γυναικών και δύο σύνθετα (πένταθλο και έπταθλο) η Γλασκώβη αποχαιρετά την διεθνή διοργάνωση που με θέρμη φιλοξένησε για ακόμη μια φορά μετά το (μικρότερης εμβέλειας) Ευρωπαϊκό του 2019. Η Emirates Arena αποτελεί ένα ιδιαίτερο στάδιο, αγαπημένο για πολλούς αθλητές και φιλάθλους που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αίγλη όταν στον χώρο αγωνίζονται Βρετανοί και Ιρλανδοί. Με παράδοση ετών και μεγάλο κύρος στον κλασικό αθλητισμοί, οι Βρετανοί φρόντισαν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε αθλητές, εθελοντές και ΜΜΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Arena που βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από το κέντρο της πόλης ήταν σε μεγάλο ποσοστό γεμάτη και στα πρωινά προγράμματα – γεγονός που δεν παρατηρείται πάντα ακόμη και σε μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Παράλληλα και μιας που ήδη αναφερθήκαμε στους εθελοντές της διοργάνωσης αξίζει να συνοψίσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο με μια παρατήρηση καθόλα συγκινητική. Για ακόμη μια φορά η Μεγάλη Βρετανία δείχνει τον δρόμο για μικρά αλλά τόσο σημαντικά βήματα προς μια ενωτική, συμπεριληπτική και προσβάσιμη σε όλους αθλητική κοινότητα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν την δική τους θέση και συμμετοχή σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου ως εθελοντές μικρότερης και μεγαλύτερης ευθύνης, φωτογράφοι και οργανωτικοί συντελεστές – λειτουργώντας πλήρως εναρμονισμένα και άνετα στην Emirates Arena και δίνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα ότι οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο όταν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Όπως και σε πλήθος άλλων ευρωπαϊκών κρατών, έτσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μεγάλες πόλεις έχουν δομηθεί και διαμορφωθεί έτσι ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να κινούνται και να λειτουργούν ανεξάρτητα, αυτόνομα και πρωτίστως αποδοτικά – όπως άλλωστε ορίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Ένα μεγάλο “Respect” λοιπόν στην – όχι πάντα αυτονόητη – νοοτροπία συμπερίληψης που έδειξαν να υιοθετούν οι διοργανωτές στην Γλασκώβη και της World Athletics.

Η μικρή – για τα δεδομένα μιας οικοδέσποινας χώρας – Βρετανική αποστολή δεν στέρησε από τους θεατές την χαρά να πανηγυρίσουν έξαλλα την κατάκτηση Παγκόσμιων τίτλων από τους αγαπημένους τους συμπατριώτες, όπως το Χρυσό του Josh Kerr στα 1500μ και εκείνο της Molly Caudery στο άλμα επί κοντώ, ενώ δημιούργησαν εξίσου ανατριχιαστική ατμόσφαιρα μετά το Παγκόσμιο ρεκόρ της Devynne Charlton στα 60μ με ψηλά εμπόδια, το πρώτο Παγκόσμιο χρυσό της Thea Lafond από την Δομινίκα στο άλμα εις μήκος – που συγκίνησε τους πάντες και την πολυαναμενόμενη, σαν σε “replay” – αλλά πάντα εντυπωσιακή – νίκη του Μόντο Ντουπλάντις στο επί κοντώ, επιχειρώντας και πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ τον δικό του γύρο του θριάμβου έκανε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Geordie Beamish . Φυσικά, για την Ελλάδα ξεχώρισε για ακόμη μια φορά ο χαρακτηριστικά «άνετος» παρά το πρωινό ξύπνημα που του επέβαλλε ο τελικός – Μίλτος Τεντόγλου – που με σχεδόν «μηδενική ικανοποίηση» από την απόδοσή του στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Τον εαυτό του ξεπέρασε και ο Εμμανουήλ Καραλής στο άλμα επί κοντώ όπου παρά το στραβοπάτημα στα δύο πρώτα άλματα, γύρισε διακόπτη και μύρισε χαμόγελα σε όλη την ελληνική κερκίδα και αποστολή, περνώντας τα 5.85μ και κατακτώντας το Χάλκινο μετάλλιο στην Γλασκώβη, αφιερώνοντάς το στην μητέρα του που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πίστεψε πολύ στην συμμετοχή του σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η οποία δεν ήταν στο αγωνιστικό πλάνο εξαρχής.
Περήφανη με την σταθερότητα και την ποιότητά του ως αθλητής, μα κυρίως ως άνθρωπος, έκανε την Κύπρο σε ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση, ο κορυφαίος εμποδιστής Μίλαν Τραΐκοβιτς, ο οποίος βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ, έφτασε δυο εκατοστά από το Παγκύπριο ρεκόρ και αγωνίστηκε ξανά σε έναν Παγκόσμιο τελικό (7.59 – 8η θέση). Μια μέτρια προσέγγιση του πρώτου εμποδίου στέρησε από τον Κύπριο πρωταθλητή έναν καλύτερο χρόνο και φυσικά ένα ακόμα υψηλότερο πλασάρισμα, ωστόσο η σεζόν συνεχίζεται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ πιθανόν να δουν για 3η φορά τον αγαπημένο Μίλαν της Κύπρου να εκπροσωπεί την χώρα του στο κορυφαίο πολύ-αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και η πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου για τους: Γιάννη Νυφαντόπουλο (29η θέση – 6.74), Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (28η θέση – 7.27) και Τατιάνα Γκούσιν (7η θέση – 1.88μ), ενώ και η Δάφνη Γεωργίου αξιοποίησε άριστα το ντεμπούτο της στην διοργάνωση, βελτίωσε το φετινό ρεκόρ της και πήρε το βάπτισμα του πυρός στα 60μ εμπόδια καταλαμβάνοντας την 31η θέση (8.19). Τον δικό τους αγώνα όπως πολύ καλά ξέρουν από την εμπειρία και την σταθερή πορεία τους στα σπουδαία Πρωταθλήματα, έδωσαν και ο Δημήτρης Τσιάμης που όπως τόνισε, είναι ικανοποιημένος που κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπώς σε 6 αγώνες της χειμερινής περιόδου και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που δόθηκαν όπως αυτή της Γλασκώβης όπου ολοκλήρωσε στην 14η θέση με 15.95μ. Συγκινημένος μετά την 6η του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν και ο Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος έτρεξε σε 7.74 και ήρθε στην 27η θέση του κόσμου, αγώνισμα στο οποίο η επίσης έμπειρη Ελισάβετ Πεσιρίδου ολοκλήρωσε με χαμόγελο στην 34η θέση με 8.28 (60μ εμπόδια). Τεχνικά και πάντα χρήσιμα συμπεράσματα έβγαλε και η Κατερίνα Στεφανίδη αγωνιζόμενη στον τελικό του άλματος επί κοντώ, όπου παρά την λοίμωξη που πρόσφατα την ταλαιπώρησε αποφάσισε να είναι παρούσα και να προσεγγίσει με προπονητική ματιά ορισμένα άλματα. Επιστρέφει υγιής, χαρούμενη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και με την 7η θέση (4.55μ) η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Συνοπτικά και λίγο ρομαντικά, η Γλασκώβη απέδειξε ξανά ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος οποιασδήποτε αθλητικής διοργάνωσης και περίστασης, έχοντας χτίσει και αποδείξει τον φιλόξενο χαρακτήρα της στα μεγάλα ραντεβού, ενώ σίγουρα αυτό το τριήμερο θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη πολλών αθλητών και όχι μόνο.

Υ.Γ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου παραδίδεται σε «Ιαπωνικά» χέρια για το 2025, ενώ το 2026 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου θα φιλοξενηθεί στην Ναντζίν της Κίνας.