Home Interviews Κυριάκος Ιωάννου: «Υπήρξα πάρα πολύ τυχερός μόνο και μόνο που ασχολήθηκα με...

Κυριάκος Ιωάννου: «Υπήρξα πάρα πολύ τυχερός μόνο και μόνο που ασχολήθηκα με τον κλασικό αθλητισμό». TRACKFIELDCY

Είναι ένας από τους καλύτερους υψίστες στον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπήρξε (χάλκινος) παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007 στην Οσάκα, (αργυρός) παγκόσμιος πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2008 στη Βαλένθια και (αργυρός) παγκόσμιος πρωταθλητής το 2009 στο Βερολίνο. Είναι ο κάτοχος τoυ παγκυπρίου ρεκόρ στο ύψος (2.35, Οσάκα 2007) και αργυρός πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου (Τορίνο, 2009).

Με αφορμή τη γεμάτη αγωνιστική χρονιά που ακολουθεί και τις σημαντικές του επιτυχίες, τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες του. Ο Κυριάκος Ιωάννου μας μιλάει για την πορεία του, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το επίπεδο του κυπριακού στίβου και μας περιγράφει το σήμερα.

Του Σάββα Ευαγγελίδη 

Επιμέλεια κειμένου: Νικολέττα Γεωργίου

kyriacos_ioannou_(3_of_3)

1. Ας ξεκινήσουμε με ένα πανόραμα της καριέρας σου. Αμέτρητες επιτυχίες, συμμετοχές σε Ολυμπιάδες, διακρίσεις με μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Κοινοπολιτειακούς και Μεσογειακούς Αγώνες και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Μετά από τόσα χρόνια καριέρας πώς νιώθεις σαν Κυριάκος;

Σίγουρα, με όλη μου την αθλητική καριέρα νιώθω αρκετά γεμάτος σε θέμα επιτυχιών. Όσοι γνωρίζουν από αθλητισμό ξέρουν ότι μέσα στον χώρο του πρωταθλητισμού παίζει καθοριστικό ρόλο και η τύχη. Δεν μ’ αρέσει, ωστόσο, να λέω αν υπήρξα τυχερός ή άτυχος. Πιστεύω πως στον αθλητισμό υπήρξα πάρα πολύ τυχερός μόνο και μόνο που ασχολήθηκα με τον κλασικό αθλητισμό, γιατί κέρδισα πάρα πολλά. Οι αποτυχίες ήταν αρκετές, οι απογοητεύσεις πάρα πολλές. Παρ’ όλα αυτά, το χάρισμα που σου δίνει ο πρωταθλητισμός, η διαμόρφωση του χαρακτήρα σου, σε κάνει πολύ πιο δυνατό, πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως αθλητή. Μετά από τόσα χρόνια, λοιπόν, αθλητικής σταδιοδρομίας, δεν μπορω να πω ότι δεν νιώθω γεμάτος και χαρούμενος για την όλη μου πορεία.

 2. Ποια είναι η πιο καθοριστική σου στιγμή πρώτα ως αθλητή και μετά ως ανθρώπου;

Ως ανθρώπου, η γέννηση του παιδιού μου. Ως αθλητή, θα πάμε αρκετά χρόνια πίσω, όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή στην αθλητική μου καριέρα: όταν πήρα το όριο πρόκρισης για την Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004. Εκεί άλλαξαν όλα. Προηγουμένως υπήρχαν πολλά προβλήματα. Εκεί έγιναν όλα πιο εύκολα.

3. Μετά την Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο και την 7η θέση ταλαιπωρήθηκες με ένα σοβαρό τραυματισμό. Αν θυμάμαι καλά χαρακτήρισες το 2016 ως την πιο δύσκολη χρονιά στην αθλητική σου καριέρα. Μίλησέ μας λίγο για εκείνη την χρονιά.

 Από το 2004 μέχρι το 2016, κάθε χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί οι στόχοι ήταν πάντα πάρα πολύ ψηλοί. Το 2016 μπορεί όντως να χαρακτηριστεί ως η δυσκολότερη χρονιά μου, για πολλούς λόγους. Ήταν η γυναίκα μου έγκυος στο πρώτο μας παιδί και ήμουν στην πιο φανταστική αγωνιστική κατάσταση που βρέθηκα ποτέ. Στις προπονήσεις ήμουν πάρα πολύ καλά και τρεις μήνες πριν την Ολυμπιάδα βγήκε το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα αθλητή: ένας τραυματισμός από το πουθενά. Ένας τραυματισμός κατευθείαν σου γκρεμίζει πολλά πράγματα. Κανονικά δεν έπρεπε να αγωνιστώ. Γνωρίζοντας, όμως, ότι, λόγω ηλικίας, ίσως και να η τελευταία μου Ολυμπιάδα, η κατάσταση ήταν μονόδρομος. Η προσπάθεια για να βρεθώ στο Ρίο, ώστε να γράψω μια τέταρτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα στο ενεργητικό μου, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Όσοι γνώριζαν από κοντά τι είχε γίνει το 2016, ακόμα και δικοί μου άνθρωποι που δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους σε μένα, έλεγαν χαρακτηριστικά «Εντάξει, είναι πάρα πολύ δύσκολο». Γνώριζαν, όμως, ταυτόχρονα και τη μαχητικότητά μου, καθώς επίσης και ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω και να είμαι στον τελικό. Δεν τα παράτησα ποτέ. Έκανα τα πάντα, ώστε να καταφέρω να συμμετάσχω στον προκριματικό και αργότερα στον τελικό.

 4. Ας περάσουμε στο παρόν. Πώς είσαι σήμερα αγωνιστικά; Πώς νιώθεις την φετινή χρονιά; Θα περάσεις κατευθείαν στον Ανοικτό;

Από το 2016 μέχρι και σήμερα έχω κάνει 3 εγχειρίσεις στον αστράγαλο, εκεί όπου ήταν το πρόβλημα, άπειρες θεραπείες και συνεχίζω ακόμα το πρόγραμμα αποκατάστασης. Δεν είμαι καλά αγωνιστικά, αλλά το παλεύω. Αν ήμουν καλά θα έμπαινα σίγουρα στον Κλειστό. Όταν νιώσω ότι όντως το σώμα μου δεν ακούει και η υγεία μου δεν μπορεί να αποκατασταθεί, τότε θα σταματήσω. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν έχω σταματήσει, το παλεύω και είμαι πολύ μαχητικός σε όλο αυτό. Κάποια μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν έχω γίνει ακόμα καλά.

80171556

5. Πώς βλέπεις τον παγκόσμιο στίβο σήμερα και συγκεκριμένα το αγώνισμα του ύψους;

Προτιμώ να σου μιλήσω για το αγώνισμα του ύψους, για το οποίο γνωρίζω καλύτερα. Το αγώνισμα του ύψους έχει φτάσει σε πάρα πολύ ψηλό επίπεδο. Βλέπουμε πλέον επιδόσεις 2.35 και πάνω. Ορισμένοι αθλητές έχουν πετύχει 2.40 που αποτελεί μια πολύ μεγάλη επίδοση. Ωστόσο, αυτά δεν πρέπει να φοβίζουν κανένα, αφού στον αγώνα κορυφής (Παγκόσμιο, Ολυμπιάδα, Πανευρωπαϊκό) πρέπει ακριβώς να δείξεις τι αξίζεις. Εκεί, όλα είναι πιθανά και εφικτά. Ανέκαθεν το αγώνισμα του ύψους ήταν σε πολύ ψηλό επίπεδο. Ας το δούμε και χρονικά όσοι είμαστε γνώστες του στίβου. Σκεφτείτε ότι, όταν πήρα το πρώτο μετάλλιο σε ψηλό επίπεδο, στην Οσάκα το 2007, είχα κάνει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, αλλά βγήκα τρίτος στον αγώνα του Παγκοσμίου. Καταλαβαίνετε ότι το να είσαι world leader και να βγαίνεις τρίτος, ναι μεν σου προκαλεί χαρά, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει και μια πικρία. Ανέκαθεν, λοιπόν, όπως μπορείτε να συμπεράνετε, το ύψος είχε πολύ ψηλό επίπεδο.

6. Η δημοσιότητα που παίρνει το άθλημα στα social media είναι κάτι πρωτοφανές για τα στιβικά δεδομένα. Βλέπουμε ανταγωνισμούς ανάμεσα στους χορηγούς, videos και απευθείας μεταδόσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Πώς βιώνεις όλη αυτή την κινητικότητα στον χώρο των social media και ποια είναι η ωμή πραγματικότητα πίσω από τις κάμερες;

 Είναι λογικό όλο αυτό που συμβαίνει. Όλα εξελίσσονται, πόσο μάλλον η τεχνολογία που είναι πάντα βήματα μπροστά. Πάντα πρέπει να βλέπεις πώς πηγαίνει το ρεύμα. Πλέον τα social media είναι κομμάτι της ζωής, όχι μόνο του αθλητή, αλλά και όλων των ανθρώπων. Ο αθλητισμός, επίσης, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός ανάμεσα στους χορηγούς. Γίνονται τεράστια παιχνίδια πίσω από τις κάμερες για τον αριθμό των χορηγών. Παίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο η απήχηση που έχεις στον κόσμο. Παλιά υπήρχε μόνο το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Όποιος δεν είχε άλλο μέσο ενημέρωσης, θα σε έβλεπε σίγουρα στην τηλεόραση ή θα σε άκουγε κάποια στιγμή στο ραδιόφωνο. Τώρα, αν δεν έχεις πολλούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα κι αν είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν θα σε ξέρει ούτε η μάνα σου. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα μέσο marketing που έχει μπει για τα καλά στην αθλητική ζωή μας και, όταν και εφόσον είσαι σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να το ακολουθήσεις. Σίγουρα, θα απολαμβάνεις καλύτερες χορηγίες, θα ενημερώνεσαι και θα ενημερώνεις.

iH2z4NVEpSDcV76I6U4F

7. Κυπριακός στίβος. Ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή σου. Πώς ήταν τα πράγματα όταν πρωτοξεκίνησες και πώς είναι σήμερα; Ποιο νομίζεις θα είναι το μέλλον;

 Όταν ξεκίνησα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με τώρα. Τα πράγματα έχουν σίγουρα βελτιωθεί πάρα πολύ, όχι, όμως, σε όλα τα σημεία. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι ο κυπριακός στίβος έχει τρεις Ολυμπιονίκες, έχει Παγκόσμιους Πρωταθλητές, αλλά και τις μεγαλύτερες ομάδες σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι σπουδαίο γίνεται. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα στην Κύπρο. Το θέμα είναι να υπάρχει σωστή αξιοποίηση και καθοδήγηση και να γίνει σωστός προγραμματισμός. Πώς βλέπω το μέλλον; Χρειάζεται εξίσου τεράστια προσπάθεια για να κρατήσεις αυτούς που έχεις, αλλά και για να φέρεις νέους στον χώρο. Είναι ένας κύκλος, κάποιοι θα πρέπει να φύγουν και κάποιοι θα πρέπει να έρθουν και να κρατήσουν ψηλά τον κυπριακό κλασικό αθλητισμό.

8. Ζεις μόνιμα, χρόνια τώρα, στην Ελλάδα. Έχεις ωριμάσει σε μια Αθήνα που αλλάζει. Πώς βιώνεις την ελληνική πραγματικότητα; Έχεις επηρεαστεί από τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ως αθλητής και ως άνθρωπος;

 Όταν βλέπεις τον συνάνθρωπό σου να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια κι εσύ κάθεσαι πάνω στο μπαλκόνι σου και δεν επηρεάζεσαι, τότε πρέπει να είσαι αναίσθητος. Σίγουρα επηρεάζεσαι με όλα αυτά που βλέπεις. Η Αθήνα του 2018 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Αθήνα του 2004. Με λυπούν και με στενοχωρούν αυτά που βλέπω και πραγματικά τα ζω. Απέναντί μου, όταν έμενα στον Άγιο Κοσμά, έμεναν αρκετοί πρόσφυγες. Τώρα που μένω στα νότια προάστια, όπου υποτίθεται τα πράγματα είναι καλύτερα, λόγω του ότι εκεί ζουν άνθρωποι ευκατάστατοι, μπορείς πάλι να δεις πολύ δύσκολες συνθήκες. Αν και δεν είμαι πολιτικός, από τη δική μου σκοπιά θεωρώ πως πρέπει άμεσα να επέλθει ειρήνη στον κόσμο, να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα και να αλλάξουν γενικότερα τα πράγματα.

9. Ποια η άποψή σου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις σήμερα στην Ελλάδα;

Πρόσφατα είχαμε μια συνάντηση με εκπροσώπους του ΚΟΑ, αλλά και με καινούργια παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα για να γυμναστούν. Πρέπει να ξέρουμε καλά -όπως ήξερα κι εγώ όταν ήρθα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Άγιο Κοσμά- τον λόγο για τον οποίο ερχόμαστε. Πρέπει να εκτιμάς αυτό που έχεις, είτε έχεις ένα, είτε έχεις δύο, είτε έχεις εκατόν. Προς θεού, δεν λέω ότι εμείς οι Κύπριοι δεν εκτιμάμε. Εκτιμάμε και με το παραπάνω μάλιστα. Είμαστε εδώ και έχουμε κάπου να γυμναστούμε. Σίγουρα δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες. Παλιά ήταν, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα στον κόσμο. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και έχω δει πάρα πολλές εγκαταστάσεις. Αυτό που είχε κάποτε ο Άγιος Κοσμάς δεν υπήρχε πουθενά. Γι’ αυτό και έρχονταν τόσοι πολλοί αθλητές για να προπονηθούν στην Ελλάδα. Ο καιρός, η θάλασσα και όλες οι υπόλοιπες ευκολίες ήταν σημαντικοί παράγοντες. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες σήμερα. Εδώ οι άνθρωποι πεινάνε. Πρόκειται πλέον για ζήτημα επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει το προπονητικό κέντρο. Υπολειτουργεί μεν, αλλά υπάρχει. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο αποτυπώνεται παντού. Οφείλεις να δουλέψεις με όσα εργαλεία σου προσφέρουν.

Kyriakos+Ioannou+IAAF+World+Athletics+Championship+AEoOnZg9xTZl

10. Ποια στιγμή θα σου μείνει αξέχαστη;

Οι μεγάλες μου επιτυχίες σίγουρα. Φυσικά, το πρώτο μετάλλιο δεν παύει ποτέ να είναι το πρώτο μετάλλιο και το θυμάσαι για πάντα. Αυτό που επίσης δεν θα ξεχαστεί ποτέ είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2004. Εκεί η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες.

11. Ποιες είναι οι σκέψεις σου την ώρα του αγώνα και ποια η προετοιμασία πριν από αυτόν;

Πάντα οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μου είναι θετικές. Όσο πλησιάζει ο αγώνας κορυφής επικοινωνώ πιο πολύ με τον εαυτό μου. Ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου αρνητική σκέψη πριν από τον αγώνα. Δεν σκέφτηκα ποτέ τι θα γινόταν αν αποτύγχανα. Με βοήθησε πάρα πολύ να σκέφτομαι θετικά και να μην προδικάζω ότι κάτι θα πάει στραβά. Άγχος πάντα υπάρχει μέχρι την ώρα που θα μπω στο γήπεδο. Μετά απολάμβανω τον αγώνα μου, διασκεδάζω και χαίρομαι. Έτυχε να έχω κάνει αγώνα, να έχω κερδίσει μετάλλιο και, όταν πήγα στο ξενοδοχείο, να ήμουν πολύ θυμωμένος με τον εαυτό μου. Το 2008 πήρα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και όμως δεν μου άρεσε ο αγώνας μου. Ήμουν απογοητευμένος από τις προσπάθειές μου, διότι ένιωσα ότι δεν τα είχα δώσει όλα.

12. Βλέπουμε να σε διακατέχει μια τρέλα την ώρα του αγώνα σου. Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για την υπερένταση του αγώνα. Είναι όντως έτσι τα πράγματα;

Ίσως να μην είναι έτσι ακριβώς. Είναι κάτι σαν «ψυχασθένεια», θα έλεγα. Είναι ένας τρόπος για εμένα να εκφραστώ και να νιώσω καλά. Πολλές φορές δημοσιογράφοι μου λένε «πες μας τι ψιθυρίζεις την ώρα του αγώνα». Φαίνεται καθαρά ότι βρίζω. Δεν είναι μυστικό. Λέω κάποια πράγματα δικά μου, τα οποία λειτουργούν σαν μοχλός. Γεμίζω αδρεναλίνη τον Κυριάκο και όλο αυτό με κάνει να πιστεύω ότι θα ανέβω πιο ψηλά.

13. Έχεις την αίσθηση ενός μεγάλου άλματος;

 Όσο ψηλά και να είναι ο πήχης, είτε είναι στο 2.10, είτε στο 2.35, πάντα έχω την επιθυμία να κάνω ένα τεράστιο άλμα. Για το 2.10 ίσως να μην χρειαστεί τόσο μεγάλη προσπάθεια τεχνικά για να το εκτελέσω. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν υποτιμώ κανένα ύψος.

14. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το δυνατό σου σημείο ως αθλητή;

 Η ψυχολογία μου.

TRACKFIELDCY

 

 

Πρόσφατα άρθρα

DL Birmingham: Επιστρέφει Αγγλία με μάχες το Diamond League

Επιστροφή στη δράση για τη σειρά Diamond League με τον 11ο αγώνα (περίπου ένα μήνα μετά) την Κυριακή 18/8 στο Birmingham.

Πρώτη με season best η Ευαγγελίδου στο Leuven

Συνέχεια στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις έδωσε η Ναταλία Ευαγγελίδου σε διεθνές meeting στην βελγική πόλη Leuven. Η αθλήτρια του...

Europe Vs USA: ανακοινώθηκαν οι κορυφαίοι

Ο αγώνας Ευρώπης εναντίον ΗΠΑ “the Match” που θα γίνει στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Minsk, προβάλλεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαική Ομοσπονδία που...