Home Uncategorized Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες και η Κύπρος- TRACKFIELDCY

Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες και η Κύπρος- TRACKFIELDCY

Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1930 και από τότε διεξάγονται κάθε 4 χρόνια. Αρχικά ονομάζονταν «Empire Games». Το 1950 μετονομάστηκαν σε «British Empire & Commonwealth Games», ενώ στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την ονομασία το «Empire» (1970) και το «British» (1978) για να καθιερωθούν ως «Commonwealth Games / Κοινοπολιτειακοί Αγώνες». Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πολύ-αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς και Πανασιατικούς Αγώνες, αφού ο πληθυσμός των μελών-κρατών της Κοινοπολιτειακής Ομοσπονδίας είναι περίπου το ¼ του Παγκόσμιου Πληθυσμού.

Τα κράτη που λαμβάνουν μέρος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες υπερβαίνουν τα 70, σε 17 και πλέον αθλήματα. Η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και λαμβάνει μέρος στους Αγώνες από το 1978 (με μοναδική απουσία το 1986). Μεταξύ των αθλημάτων και μάλιστα των 10 βασικών, συγκαταλέγεται και αυτό του στίβου. Η συμμετοχή στη διοργάνωση χωρών με παράδοση στα αγωνίσματα του στίβου, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Κένυα, ο Καναδάς, η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες, η Ν. Ζηλανδία, η Ν. Αφρική και η Νιγηρία, ανεβάζει το αγωνιστικό επίπεδο των Αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία συμμετέχει στη διοργάνωση με τέσσερεις διαφορετικές ομάδες: της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας.

Στη φετινή διοργάνωση, στο άθλημα του στίβου, που ξεκίνησε ανήμερα του Πάσχα (8/4/2018), συμμετέχουν οι 68 από τις 71 εθνικές ομάδες που παρέλασαν στο Στάδιο Carrara κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων. Συνολικά 952 αθλητές και αθλήτριες αγωνίζονται, από τις 8 έως τις 15 Απριλίου, στα 46 αγωνίσματα του προγράμματος. Η φετινή κυπριακή αποστολή απαρτίζεται από 17 άτομα, 10 αθλητές και 7 αθλήτριες, και υπερβαίνει κατά ένα άτομο τη μεγαλύτερη έως τώρα κυπριακή αποστολή, αυτήν του 2014 με 16 αθλητές και αθλήτριες.

Στην προϊστορία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων η Κύπρος έχει να επιδείξει ένα χρυσό μετάλλιο, τέσσερα αργυρά και ένα χάλκινο. Τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε ο Μάριος Χατζηανδρέου το 1990 στο Όκλαντ της Ν. Ζηλανδίας με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο άλμα τριπλούν με επίδοση 16.95 που αποτελούσε μάλιστα νέα επίδοση αγώνων. Το δεύτερο μετάλλιο για τα χρώματα της Κύπρου ήρθε από τον σφαιροβόλο Μιχάλη Λουκά με επίδοση 19.52 οκτώ χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1998 στη Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2006 ήταν η σειρά του Κυριάκου Ιωάννου να ανέβει στο βάθρο των νικητών. Με άλμα στα 2 μέτρα και 23 εκατοστά εξασφάλισε την τρίτη θέση στο ύψος. Στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, στην Ινδία το 2010, εξασφαλίστηκε το μοναδικό κυπριακό γυναικείο μετάλλιο στην ιστορία των Αγώνων από την Μαριάννα Ζαχαριάδη στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 4.40.

Για πρώτη φορά στην ιστορική παρουσία του κυπριακού στίβου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, το 2006 στη Γλασκόβη της Σκωτίας, κατακτήθηκαν δύο μετάλλια σε μία διοργάνωση. Οι πρωταθλητές Κυριάκος Ιωάννου και Απόστολος Παρέλλης ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου σε ύψος και δισκοβολία με 2.28 και 63.32 αντίστοιχα, με τον Ιωάννου να γίνεται ο μοναδικός Κύπριος αθλητής με δύο μετάλλια στο ενεργητικό του στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο Απόστολος Παρέλλης που συμμετέχει και φέτος στους Αγώνες (τρίτη συνολική παρουσία του) θα έχει την ευκαιρία να διπλασιάσει τα μετάλλιά του. Εκτός από τον Παρέλλη, με την παρουσία του στο Gold Coast συμπληρώνει τρεις συμμετοχές και ο Νίκανδρος Στυλιανού (επί κοντώ). Τρεις συμμετοχές σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες έχουν επίσης ο Μάριος Χατζηανδρέου (1982,1990, 1994), ο Άννινος Μαρκουλλίδης (1994,1998,2002), ο Μιχάλης Λουκά 1990, 1994,1998), ο Γιώργος Ανδρέου (1994,1998, 2002 και η Δώρα Κυριάκου (1994, 1998,2002).

Ακολουθεί αναλυτική κατάσταση με τις συμμετοχές της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο άθλημα του στίβου.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ (1)

Πρόσφατα άρθρα

DL Birmingham: Επιστρέφει Αγγλία με μάχες το Diamond League

Επιστροφή στη δράση για τη σειρά Diamond League με τον 11ο αγώνα (περίπου ένα μήνα μετά) την Κυριακή 18/8 στο Birmingham.

Πρώτη με season best η Ευαγγελίδου στο Leuven

Συνέχεια στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις έδωσε η Ναταλία Ευαγγελίδου σε διεθνές meeting στην βελγική πόλη Leuven. Η αθλήτρια του...

Europe Vs USA: ανακοινώθηκαν οι κορυφαίοι

Ο αγώνας Ευρώπης εναντίον ΗΠΑ “the Match” που θα γίνει στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Minsk, προβάλλεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαική Ομοσπονδία που...