Home 2019 Συγχαρητήρια μ’ένα ευχαριστώ, μία συγγνώμη και μία υπόσχεση.. TRACKFIELDCY

Συγχαρητήρια μ’ένα ευχαριστώ, μία συγγνώμη και μία υπόσχεση.. TRACKFIELDCY

Η αλήθεια είναι πως δεν συνηθίζω να τοποθετούμαι δημοσίως για τέτοια θέματα, αλλά αυτή την φορά θα το κάνω. Θα το κάνω, γιατί κατά κάποιο τρόπο το θεωρώ καθήκον μου ούσα λάτρης του ποιοτικού αθλητισμού. Αλλά κυρίως λόγω της αλληλεγγύης μου προς τους Κυπρίους αθλητές-υπερήρωες.

 της Χαρίκλειας Γιάγκου

(επιμέλεια: Σάββας Ευαγγελίδης & Νικολέττα Γεωργίου)

Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθησαν οι 21οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες στο Gold Coast της Αυστραλίας. Η φετινή κυπριακή παρουσία ήταν η καλύτερη της χώρας μας στην ιστορία του θεσμού κι αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα των αθλητών μας. 8 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια ήταν η συγκομιδή της Κύπρου. Μπορεί στο στίβο ο Απόστολος Παρέλλης να ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση με το χάλκινο μετάλλιο, αλλά ποιος μπορεί να αγνοήσει τις υπόλοιπες εμφανίσεις των παιδιών; Όταν σημειώνονται Παγκύπρια Ρεκόρ από τους πρώτους κιόλας αγώνες, όταν σημειώνονται επιδόσεις 6.63 (μήκος), 52.45 (400 μέτρα), 2.01,77 (800 μέτρα), 3.40.76 (1500 μέτρα), 13.36 (110 εμπόδια) και 1.47.82 (8ΟΟ μέτρα), τότε ποιος μπορεί να μιλά για αποτυχίες; Ασφαλώς υπάρχουν ορισμένα παιδιά που έφυγαν απογοητευμένα, διότι δεν απέδωσαν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Ωστόσο, ποιος δύναται να μιλά για αποτυχίες;

Τι είδαμε; Νέες και νέους, φιλόδοξους, με όνειρα, θέληση, αγάπη για το άθλημά τους, με αφοσίωση. Ανθρώπους, οι οποίοι επί σειρά ετών καθημερινά κοπιάζουν, ιδρώνουν, υπερβαίνουν τους εαυτούς τους ξανά και ξανά για να βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο με την φανέλα της Εθνικής Κύπρου. Nέους που κρατούν τη σημαία της Κύπρου μας ψηλά. Νέες που φέρνουν συνεχώς σημαντικές διακρίσεις για την Κύπρο μας. Επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου. Αυτά είναι παραδείγματα προς μίμηση, αστέρες του ονείρου, πρεσβευτές της μαχητικότητας, φανάρια ηθικής. Κι εμείς, αντί να τους επιβραβεύουμε, αντί να τους επικροτούμε, αντί να τους δίνουμε άλλο ένα κίνητρο, τους αποσιωπούμε. Τους φιμώνουμε με την απαθή στάση μας. Φέτος, κανένα κανάλι δεν ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τα δικαιώματα για την προβολή των Αγώνων.

Φέτος, οι Κύπριοι δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Μάριο να κερδίζει δύο φορές το χρυσό στους αγώνες, τη Νεκταρία να προκρίνεται θεαματικά στους τελικούς, τα κορίτσια μας που κέρδισαν το ομαδικό της ρυθμικής, την Άντρη και την Παναγιώτα να διαπρέπουν στην γυναικεία σκοποβολή, τη Μανωλίνα και τη Μαριώτα που ανέβασαν το κυπριακό beach volley ψηλότερα από ποτέ, τον Μίλαν, την Ελένη, τη Ραμόνα, το Νικόλα, τη Ναταλία, τον Απόστολο, τον Ανδρέα, τον Αλέξανδρο, τον Αμίν, τον Χρίστο, την Μαρία, τη Ναταλία, την Ανδρονίκη, τον Βασίλη, τον Γιώργο, τον Ηλία, τη Κάλια, τον Κωνσταντίνο, τη Γεωργία, τη Μαριλένα, τον Ηρόδοτο, τον Μιχάλη, τον Νεόφυτο, τη Γκλόρια, την Ελένη, τη Διαμάντω, τη Βικτώρια, τον Δημήτρη, τον Αλέξη… όλους -μηδενός εξαιρουμένου- τους συμπατριώτες μας, αστέρες, που βρέθηκαν στο Gold Coast για να αγωνιστούν για το όνειρό τους, “αναγκάζοντας” ταυτόχρονα την παγκόσμια κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στην μικρή Κύπρο μας!

Φέτος, κανένα κανάλι δεν ενδιαφέρθηκε να επιβραβεύσει τις επιτυχίες, τις προσπάθειες και τους κόπους τόσο των αθλητών, όσο και των προπονητών τους. Αθλητές πολλών αγωνισμάτων, του στίβου, της κολύμβησης, της ρυθμικής, της ποδηλασίας, της σκοποβολής, της γυμναστικής, του beach volley, της πυγμαχίας. 46 αθλητές στο σύνολο. Γιατί όλοι αυτοί οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες κι όλα αυτά τα αγωνίσματα, όπως φαίνεται, είναι αγωνίσματα που δεν χρίζουν της σημασίας μας. Αθλήματα, τα οποία δυστυχώς δεν λαμβάνουν την κοινωνική εκτίμηση που τους αρμόζει. Αθλήματα, τα οποία, με την απάθειά μας, μένουν επανηλημμένα στην απ’ έξω. Συμβάλλουμε έτσι στη δημιουργία ενός σαθρού συστήματος, το οποίο κατηγοριοποιεί τα αθλήματα σε «καλύτερα» και σε «λιγότερο σημαντικά». Ωστόσο, όλοι οι αθλητές, όλων των αγωνισμάτων, δικαιούνται το μπράβο, δικαιούνται την αναγνώριση, δικαιούνται την κοινωνική επιβράβευση, δικαιούνται την προβολή. Κι εμείς δικαιούμαστε να γνωρίζουμε την προσπάθειά τους, δικαιούμαστε να βλέπουμε τα ζωντανά παραδείγματα προς μίμηση, για να γεμίζουν οι ψυχές μας θάρρος και πίστη για τα όνειρά μας.

Την ώρα που εσείς θα κάθεστε με αγωνία μπροστά στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις να παρακολουθείτε το σάπιο ποδόσφαιρό μας, την ώρα που θα αναμένετε με αγωνία τις δικαστικές αποφάσεις από τις ζημιές που προκλήθηκαν στα γήπεδά μας, την ώρα που θα παρακολουθείτε ποδόσφαιρο σε άδεια γήπεδα, εμείς θα βλέπουμε τον στίβο, τη κολύμβηση, τη σκοποβολή, τη ρυθμική και την ενόργανη να μεταφέρουν την κυπριακή σημαία μέχρι την άλλη άκρη του πλάνητη και να προβάλλουν τη μικρή μας πατρίδα σε όλο τον κόσμο. Μπορεί έτσι να ‘ναι και καλύτερα. Ας μείνει άτρωτος και υπερήφανος αυτό ο αθλητισμός. Για τους λίγους. Καλά όλα αυτά. Ωστόσο, σήμερα οφείλουμε να πούμε στους αθλητές μας τέσσερα μικρά πράγματα.

Ευχαριστούμε, συγγνώμη, συγχαρητήρια και υποσχόμαστε! Ευχαριστούμε που μας κάνετε περήφανους κάθε φορά που φοράτε το εθνόσημο και σηκώνεται την Κύπρο μας στους ώμους σας και αναγκάζετε την παγκόσμια κοινότητα να κάνει κάνει αναφορά στην μεγαλόνησο μας. Συγγνώμη διότι σαν πολιτεία έχουμε αποτύχει να σας αναδείξουμε όπως σας αρμόζει. Συγχαρητήρια γιατί είστε πολεμιστές του μεγάλου ονείρου. Υποσχόμαστε μια καλύτερη κοινωνική αναγνώριση!

Photo credits: Selene Alexia

        TRACKFIELDCY

Πρόσφατα άρθρα

Εορτασμοί Ολυμπιακής Μέρας 2019

Αυτή η διαδικτυακή αίτηση εγγραφής είναι για το αγώνισμα των 5χλμ που διοργανώνουν η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), ο Δήμος Στροβόλου και η ...

Όλες οι κυπριακές συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αναγνώρισε επίσημα την ΚΟΕΑΣ το 1984, γι’ αυτό στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το 1983 στο Ελσίνκι, δύο...

Εξαιρετική εμφάνιση ο Πρωτοπαπάς στην Ιταλία

Πάρα πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Χριστόφορος Πρωτοπαπάς στις ιταλικές Άλπεις, ο οποίος κατέλαβε την 28η θέση στη σειρά αγώνων βουνών για...