Home Interviews Δημήτρης Χονδροκούκης: «Προπόνηση είναι όλη η ζωη» - TRACKFIELDCY

Δημήτρης Χονδροκούκης: «Προπόνηση είναι όλη η ζωη» – TRACKFIELDCY

Είναι ο Χρυσός, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2012 στο άλμα εις ύψος στην Κωνσταντινούπολη. Έχει ισοφαρίσει το Παγκύπριο ρεκόρ Κλειστού στίβου με 2.32. Κατετάγη 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Νταεγκού στην Κορέα. Κατέλαβε επίσης το 2011 την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Παρίσι και το 2016 την 7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Άμστερνταμ. Ένα μήνα αργότερα, στην Ολυμπιάδα του Ρίο Ντε Τζανέιρο, κατέλαβε στον τελικό τη 12η θέση.

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης με την απλότητα και την ευθύτητά του μοιράζεται τις σκέψεις του για τη συνέχεια, μιλάει για την αγωνιστική του κατάσταση, τον κυπριακό και ελληνικό στίβο, τη συνεργασία με τον προπονητή και πατέρα του, το χρυσό μετάλλιο στην Πόλη, την ονειρική πενταετία που ακολούθησε και το Τόκυο που αχνοφαίνεται.

Του Σάββα Ευαγγελίδη

Επιμέλεια: Νικολέττα Γεωργίου

Preview-14-August-Chondro

1.Ποια είναι η αγωνιστική σου κατάσταση τη δεδομένη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να επανέλθω από τραυματισμούς που είχα στο παρελθόν και με ταλαιπωρούσαν. Από το 2016 είχα θέματα με τους αχίλλειους τένοντες. Κατ’ ακρίβεια, είχε παρουσιαστεί πρόβλημα με τον αριστερό αχίλλειο τένοντα, από το 2012. Το 2016 έκανα χειρουργείο και στους δύο αχίλλειους και από τότε προσπαθώ να ξαναμπώ σταδιακά στο αγώνισμα. Δεν έχω ξεπεράσει εντελώς τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι σιγά σιγά θα επανέλθω. Αγωνιστικά, από το 2016, δεν έχω κατέβει πουθενά και ούτε φέτος θα κατεβώ.

2.Πώς σου φάνηκε η παρουσία της κυπριακής αποστολής στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες;

Ο κυπριακός στίβος θεωρώ πως ακολουθεί μία ανοδική πορεία. Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες είχαμε πολύ καλές εκπροσωπήσεις, όπως για παράδειγμα αυτήν της Ναταλίας Ευαγγελίδου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επίσης, πριν δύο χρόνια, είχαμε πολύ καλές εμφανίσεις. Αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε η καλύτερη παρουσία της Κύπρου σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

demitris-chondrokoukis-1-of-11

3.Ποιοι είναι οι μελλοντικοί προσωπικοί σου στόχοι σε αθλητικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Στόχος μου είναι να ξεπεράσω τα προβλήματα που έχω και, αν όλα πάνε κατ’ ευχή, να αρχίσω να μπαίνω ξανά σε αγώνες. Μεγάλος και τελικός μου στόχος είναι η Ολυμπιάδα του Τόκυο το 2020. Ελπίζω ότι σταδιακά θα φτάσω μέχρι εκεί και αγωνιστικά θα είμαι σε καλή κατάσταση. Όσον αφορά στο επαγγελματικό κομμάτι, ήδη από πέρσι δουλεύω στην Κύπρο ως Software Developer. Στην φάση που βρίσκομαι, η δουλειά και η προπόνηση που κάνω μπορούν να συνδυαστούν. Αργότερα, όταν η προπόνηση θα είναι πιο απαιτητική, θα δω ανάλογα τι θα κάνω. Θα είναι δύσκολο να συνδυαστούν και τα δύο. Προπόνηση δεν είναι μόνο να έρχομαι στο γήπεδο, να κάνω δυόμιση ώρες και να φεύγω. Προπόνηση είναι όλη η ζωή. Πρέπει να κάνεις την αποκατάστασή σου, να επισκέπτεσαι τον φυσιοθεραπευτή και τον μασέρ σου και να είσαι ξεκούραστος για την επόμενη μέρα στο γήπεδο. Δεν αρκεί να έρχεσαι απλώς και μόνο σε ένα στάδιο. Από την άλλη, και η δουλειά έχει τις δικές τις απαιτήσεις. Κάθε μέρα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Οπότε δύσκολα αυτά τα δύο συνδυάζονται. Η πνευματική κούραση βγαίνει στην προπόνηση.

4.Καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής σου καριέρας ακολουθείς προπονητικά τις οδηγίες του πατέρα σου. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;

Τι να πω; Θα το διαβάσει κιόλας! (γέλια) Θεωρώ πως η σχέση μου με τον πατέρα μου στην προπόνηση είναι επαγγελματική, χωρίς ωστόσο να χάνεται το οικογενειακό στοιχείο. Ένας προπονητής θα σου πει, για παράδειγμα, «Πέντε η ώρα έχουμε προπόνηση. Έλα και κάνε αυτό». Δεν τον νοιάζει η υπόλοιπή σου ζωή, ούτε μπορείς εσύ ο ίδιος να συνδυάσεις δύο πράγματα, όπως π.χ. τη δουλειά και τον αθλητισμό, ή – προηγουμένως – τον αθλητισμό και το πανεπιστήμιο. Πιστεύω, ωστόσο, πως στην περίπτωσή μου, επειδή ακριβώς είναι πατέρας μου, μπορέσαμε να ισορροπήσουμε τα πράγματα καλύτερα. Αν ήταν κάποιος άλλος, με την ιδιότητα απλώς του προπονητή, θα με κοίταζε καθαρά και μόνο προπονητικά και δεν θα τον ένοιαζε για τα υπόλοιπό μου πρόγραμμα. Μαζί με τον πατέρα μου, το πρόγραμμά μου, θα έλεγα, έγινε πιο ευέλικτο.

5«Χρυσός» στην Πόλη! Πες μας λίγα λόγια για τον συγκεκριμένο αγώνα; Το περίμενες;

Το περίμενα ότι θα κέρδιζα, ναι. Ήξερα ότι θα έμπαινα στον αγώνα και δεν θα υπήρχε περίπτωση να τον έχανα. Θυμάμαι ότι είχα πει στον πατέρα μου στο call room ότι πήγαινα για να κερδίσω. Το ένιωθα! Εντάξει, τι να πω; Μαγική στιγμή! Ήταν φοβερή εμπειρία! Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας με πολύ δυνατούς αθλητές. Το να ακούσεις δε τον εθνικό ύμνο μέσα στην Κωνσταντινούπολη ήταν κάτι το μοναδικό και πολύ συγκινητικό! Παρόλο που δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί ο αγώνας, μετά το άλμα στο 2.33, είχα πανηγυρίσει και φώναξα «Ελλάς! Ελλάς!». Γνώριζα ότι, αν περνούσα με την πρώτη προσπάθεια το 2.33, θα έμπαινα σίγουρα στα μετάλλια.

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ ÊËÅÉÓÔÏÕ ÓÔÉÂÏÕ / ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕÐÏËÇ 2012 / WORLD INDOOR CHAMPIONSHIPS / ISTANBUL 2012

 6. Από το 2013, επέλεξες να αγωνίζεσαι με τα χρώματα της Κύπρου. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Το 2013 άλλαξα σημαία. Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο πως είμαι Κύπριος! Η μητέρα μου είναι Κύπρια. Έτσι, είμαι μισός Ελλαδίτης και μισός Κύπριος. Πάντα αισθανόμουν Κύπριος άλλωστε. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να δώσω στην Κύπρο ανάλογες χαρές όπως αυτές που έδωσα στην Ελλάδα.

7. Πώς βρίσκεις τη ζωή σου στην Κύπρο; Είναι καλύτερη η προπόνηση από πλευράς αθλητικών εγκαταστάσεων;

Η ζωή στην Κύπρο είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας και προπονητικά, αλλά και στην απλή καθημερινότητά μου. Στην Ελλάδα έκανα κάποιες δουλειές part-time, ενώ εδώ δουλεύω full time. Οι εγκαταστάσεις είναι σαφώς καλύτερες στην Κύπρο απ’ ότι στην Ελλάδα. Το κακό στην Κύπρο είναι ότι για τον χειμώνα δεν υπάρχει κάποιος κλειστός χώρος για να γυμναστούμε. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις είναι πιο πλήρεις και πιο προσεγμένες. Η Κύπρος πάσχει κυρίως σε θέματα νοοτροπίας, θα έλεγα, απέναντι στο άθλημα. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Για να γίνεται αθλητισμός πρέπει να γίνονται θυσίες τόσο από τους αθλητές, όσο και από τους παράγοντες. Πώς να το πω τώρα; (γέλια) Δεν γίνεται ένα στάδιο να κλείνει στις δώδεκα η ώρα! Δεν γίνεται σε ένα εθνικό στάδιο στίβου να σβήνουν τα φώτα στις 8 και να κάνω χαλάρωμα με τον φακό του κινητού! Πιστεύω πως αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Υπάρχει προοπτική. Υπάρχει η «πάστα», ας το πούμε έτσι. Μπορούν να υπάρξουν και υπάρχουν αθλητές υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, θα πρέπει να βελτιωθούν και οι συνθήκες.

 8. Ποια η άποψή σου για τον ελληνικό στίβο;

 Από το 2008 έχει αρχίσει μία πτώση. Η Ελλάδα έχει πολλά οικονομικά προβλήματα ως γνωστόν και αυτό αποτυπώνεται δυστυχώς και επιδρά και στον τομέα του ελληνικού αθλητισμού. Υπάρχουν αθλητές, για παράδειγμα, που σπουδάζουν και γυμνάζονται στις ΗΠΑ. Δεν βλέπω ωστόσο αθλητές να φεύγουν για προετοιμασίες και να ζουν στο εξωτερικό. Η αιτία της πτώσης, στην οποία αναφέρομαι, πιστεύω πως είναι τα κίνητρα. Από το 2008 και μετά απουσιάζουν τα κίνητρα από τις μεγάλες κατηγορίες, καθώς και από τις μαθητικές ηλικίες. Πρόσφατα κόψανε και τα προνόμια για τους μαθητές. Εδώ στην Κύπρο υπάρχει περισσότερη στήριξη.

9. Πάνω σε αυτό, θα θέλαμε να μας μιλήσεις για τη σημασία που έχουν οι χορηγοί και τα social media για τον σύγχρονο κλασικό αθλητισμό. Μπορεί ένας επαγγελματίας αθλητής να «επιβιώσει» στον χώρο του στίβου χωρίς αυτά;

Ένας αθλητής πρέπει να «συνοδεύεται» από χορηγούς. Εκτός από το οικονομικό όφελος των χορηγών στους αθλητές, το κίνητρο είναι και ψυχολογικό. Η αυτοπεποίθηση ενός αθλητή «ανεβαίνει» όταν βλέπει οτι αναγνωρίζεται η προσπάθειά του. Είναι μια μορφή αναγνώρισης και επιβράβευσης. Τώρα, σχετικά με social media, δεν είμαι υπέρ αυτής της προβολής και ούτε τα χρησιμοποιώ για να προβάλω τον εαυτό μου. Απέχω γενικότερα από τα social media. Έχω μόνο facebook! (γέλια) Αν με ρωτάς, θεωρώ πως το facebook είναι μια μόδα. Αποτελεί, ωστόσο, ένα φτηνό τρόπο διαφήμισης, τον οποίο προτιμούν οι χορηγοί για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.

10. 2011 – 2016: μια ονειρική πενταετία! 5 χρόνια «ψηλών πτήσεων» και συμμετοχών σε μεγάλες διοργανώσεις! Πώς ήταν συνολικά αυτό το ταξίδι;

Ήταν, όντως, μία πολύ καλή πενταετία! Υπήρχαν και τα πάνω και τα κάτω κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων. Το 2011 και το 2012 συγκεκριμένα ήταν τρομερές χρονιές! Ήμουν σταθερός πάνω από τα 2.30! Τι να πρωτοθυμηθώ; Την πρώτη μου συμμετοχή σε διοργάνωση ως άνδρας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2011; Με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα με 2.32 και με κατάταξη 5ος στον κόσμο, μένοντας όμως λίγο έξω από τα μετάλλια; Έπειτα, από το 2013 είχα θέμα με τα πόδια μου. Δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση. Το 2015, τον τελευταίο μήνα πριν το Παγκόσμιο του Πεκίνο, δεν είχα κάνει καθόλου προπόνηση. Με πόναγε τόσο πολύ ο αχίλλειος. Το 2016 δεν ήμουν και τόσο καλά, δεν έκανα καθόλου προπόνηση. Έκανα απλώς μια συντήρηση.

Qf6NSe54vlIkqed2ZgA6

11. Είσαι «γυάλινος» αθλητής! Πώς το αντιμετωπίζεις όλο αυτό; Υπάρχει ανησυχία, υποσυνείδητα, για τους τραυματισμούς;

Σπάω εύκολα, ε; (γέλια) Οι αθλητές υψηλού επιπέδου πρέπει να ζούνε με τους τραυματισμούς. Η αλήθεια είναι ότι στην αθλητική μου πορεία έχω ταλαιπωρηθεί με πάρα πολλούς τραυματισμούς. Θα έλεγα πως μου έχει μείνει ένα παράπονο. Αν δεν είχα τραυματιστεί τόσες φορές, θα μπορούσα να πήγαινα καλύτερα μέχρι στιγμής. Δεν υπήρξε χρονιά που να μην πονάνε τα πόδια μου. Μόνο το 2011 δεν είχα καθόλου προβλήματα και ήμουν απόλυτα υγιής.

12. Θεωρείσαι γρήγορος υψίστας. Πιστεύεις ότι είναι αυτό το δυνατό σου σημείο;

Το δυνατό μου σημείο νομίζω πως είναι η αξιολόγηση των αντιπάλων και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή του αγώνα. Μπορώ να ξεχωρίσω πού και πώς θα κινηθεί ο αγώνας και νιώθω ότι μπορώ να τον φέρω στα μέτρα μου. Ένα άλλο δυνατό μου σημείο είναι η αίσθηση με τον πήχη. Δεν θεωρώ, ωστόσο, πως έχω καλή τεχνική πάνω από τον πήχη. Η ταχύτητα μπορεί να είναι ένα προσόν, αλλά πιστεύω πως δεν είναι αυτό που με βάζει μέσα.

torch

TRACKFIELDCY

Πρόσφατα άρθρα

DL Birmingham: Επιστρέφει Αγγλία με μάχες το Diamond League

Επιστροφή στη δράση για τη σειρά Diamond League με τον 11ο αγώνα (περίπου ένα μήνα μετά) την Κυριακή 18/8 στο Birmingham.

Πρώτη με season best η Ευαγγελίδου στο Leuven

Συνέχεια στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις έδωσε η Ναταλία Ευαγγελίδου σε διεθνές meeting στην βελγική πόλη Leuven. Η αθλήτρια του...

Europe Vs USA: ανακοινώθηκαν οι κορυφαίοι

Ο αγώνας Ευρώπης εναντίον ΗΠΑ “the Match” που θα γίνει στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Minsk, προβάλλεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαική Ομοσπονδία που...