Home Interviews Πάρης Μπατζάβαλης: «Ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους» - TRACKFIELDCY

Πάρης Μπατζάβαλης: «Ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους» – TRACKFIELDCY

Είναι ο έκτος φιναλίστ του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ταλίν το 2015, είναι ο τρείς φορες Πανελληνιονίκης (2015, 2016, 2017), ενώ το 2017 κατέλαβε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο χειμερινό κύπελλο ρίψεων στην Γκραν Κανάρια. Ταυτόχρονα, είναι ο πρώην κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Νέων στο ακόντιο με βολή στα 85.95 μέτρα. Μας έχει συστηθεί στην Κύπρο ως σύντροφος της Λεοντίας Καλλένου, καθώς έχει νυμφευθεί την κάτοχο του παγκυπρίου ρεκόρ στο ύψος τον προηγούμενο Απρίλιο. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος για τον Πάρη Μπατζάβαλη, ο οποίος από την φετινή αγωνιστική χρονιά θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Κύπρου. Ο Κύπριος πλέον πρωταθλητής με την απλότητα και την ευθύτητά του μας χάρισε ορισμένες από τις σκέψεις του, μίλησε για τη νέα του ζωή στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο μέλλον του που προδιαγράφεται λαμπρό.

49347944_272105410134776_1395084826045841408_n

Του Σάββα Ευαγγελίδη

1. Αγωνίζεσαι πλέον με τα χρώματα της Κύπρου. Πως πήρες αυτή την απόφαση και τι κρατάς από τις εμφανίσεις σου με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος;

Ήτανε μία πάρα πολύ δύσκολη απόφαση και σίγουρα καθοριστικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε και η Λεοντία. Μεγάλος στόχος ήτανε φυσικά να εκπροσωπήσω την Εθνική, είτε είναι η Ελλάδα, είτε η Κύπρος. Για μένα είναι το ίδιο. Σίγουρα, ήρθα για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο σε αθλητικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό. Η οικονομική κατάσταση της χώρα είναι καλύτερη και υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για προπόνηση. Αυτό που κρατάω από την Ελλάδα είναι οι φίλοι μου, η οικογένειά μου. Όλα τα αρνητικά τα αφήνω πίσω μου. Κανένα αρνητικό δεν μπορεί να επισκιάσει τα θετικά.

 2. Πιστεύεις ότι η Ελλάδα δεν σε αγκάλιασε αθλητικά όπως θα έπρεπε;

Σίγουρα σε κάποια κομμάτια πληγώθηκα γιατί ακόμα καί με το χειρουργίο μου, αν δεν έτρεχα εγώ και ο προπονητής μου αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είχα χειρουργηθεί. Στην Ελλάδα, οι παράγοντες δείχνουν μια συνεχής αδιαφορία, η οποία δεν βοηθά τον χαμηλό αθλητισμό να γίνει υψηλός και πρωτοπορούν αυτοί που πραγματικά έχουν ψυχή και δόντια.

3. Φαντάζομαι ότι η ζωή σου έχει αλλάξει άρδην στην Κύπρο. Πώς είναι η ζωή σου και η προπόνηση στην Κύπρο;

Αρχικά, θέλω να πω ότι είμαι φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Όντως, η ζωή μου έχει αλλάξει κατά πολύ και έχει μπει σε ένα διαφορετικό ρυθμό. Οι αποστάσεις στην Λευκωσία είναι μικρές και αυτό είναι κάτι που με βοηθάει. Συνεπώς, πάει καλά και η προπόνηση και το πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα μου μένει χρόνος για την προσωπική μου ζωή και έχω ελεύθερο χρόνο για να αφιερώσω στην σύντροφό μου.

4.Ποια τα συναισθήματά σου για το Νησί μας; Η Κύπρος σε αγκάλιασε;

Υπάρχουν πολλά παιδιά που ήμασταν ήδη φίλοι πριν να έρθω από διάφορες προετοιμασίες και αποστολές, ωστόσο δεν ήξερα αν αυτό θα συνέχιζε και με την μόνιμη εγκατάταση μου στην Κύπρο. Ηαντιμετώπιση και η αγάπη που λαμβάνω είναι η ίδια και ακόμα πιο ζεστή. Ο Παρέλλης, ο Σταθελάκος και ο Μίλαν με βοηθάνε τόσο σε προπονητικά ζητήματα όσο και σε προβλήματα καθημερινότητας. Αυτά τα παιδιά είναι η παρέα μου στην Κύπρο, δεν έχω άλλους φίλους εδώ. Γενικότερα, ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους, σε βοηθάει στο να γίνεσαι αυτόνομος.

13150774_842799869158394_929491968_n.jpg

5. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι εκτός μεγάλων διοργανώσεων και αγωνιστικής δράσης. Πως είναι όλο αυτό;

 Κάθε χρόνο ρίχνω, ωστόσο πάντα τραυματίζομαι. Η πρώτη στεναχώρια ήρθε το 2016, όταν έχασα το όριο για την Ολυμπιάδα πέντε μέρες μετά την διορία. Το 2017 περίμενα να ξεκινήσει εξίσου καλά και έτσι ξεκίνησε καθώς είχα τρίτη Ευρωπαική χειμερινή νίκη. Στην πορεία έπρεπε να μπω για χειρουργείο στο πόδι μου, μία διαδικάσια η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα επίπονη. Την έκανα και πέρασε. Βέβαια, στην πορεία μου ήρθανε και άλλα πράματα, όπως για παράδειγμα το χέρι μου. Το 2017 είχα βολές στα 82 μέτρα και το 2018 στα 85 μέτρα. Δεν είναι ότι είχα σταματήσει ή ότι δεν έριχνα, απλώς η πορεία μου δεν πήγαινε κατευχήν και δεν έριχνα όπως περιμέναμε να ρίξω με βάση την προετοιμασία και τον προγραμματισμό.

6. Οι τραυματισμοί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει; Είναι καθαρά θέμα συγκυριών ή γίνεται κάποιο λάθος στον προγραμματισμό;

Θα το θέσω αλλιώς. Οι τραυματισμοί έχουν να κάνουν με το πόσο το θες. Εγώ το ήθελα πολύ και καταπονούσα πολύ τον οργανισμό μου. Βρισκόμουν, σε μία χώρα που δεν μου προσέφερε την αποκατάσταση που θα ήθελα, έτσι, μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, επιβάρυνα το σώμα μου και κάπου από τον απλό τραυματισμό βγήκε σε έντονο τραυματισμό, ο οποίος μου στοίχισε πολλά πράγματα. Όταν, δεν υπάρχει προσοχή και καλές εγκαταστάσεις είναι πολύ εύκολο να την πάθεις. Δεν είναι ούτε θέμα τύχης ούτε συγκυριών. Είναι καθαρά θέμα καταπόνησης.

7. Ποιος είναι ο αγωνιστικός σου προγραμματισμός;

Θα πάω στην Νότιο Αφρική για πρώτη φορά, τον Φεβρουάριο για ένα μήνα στις εγκαταστάσεις του Potchefstroom. Για μένα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Θα πάω με τον προπονητή μου, τον Παρέλλη και τον Σταθελάκο.

8. Πως είσαι τώρα και ποιοι είναι οι φετινοί σου στόχοι;

Αυτή την στιγμή είμαι σε μία πολύ ωραία φάση της ζωής μου, όπου μπορώ να κάνω τα πάντα γιατί πριν τρεις μήνες δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Ωστόσο, δεν έχω ξεκινήσει τις ρίψεις. Την φετινή χρονιά θα την πάω σταδιακά και ήρεμα. Στόχοι μου είναι οι ΑΜΚΕ, το ΕυρωπαϊκόΚύπελλο Ομάδων και το αποκορύφωμα της χρονιάς είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου εκεί θα κριθεί πόσο θα ρίξω, καθώς είναι και το όριο που πρέπει να εξασφαλίσω. Ευνοούμαι από τον χρόνο, καθώς είναι τέλος Σεπτεμβρίου και έχω ένα γεμάτο οκτάμηνο να ετοιμαστώ. Βλέπω και Τόκυο, ωστόσο δεν θέλω να πω πολλά πράγματα καθώς το 2016 την πάτησα και απογοητεύτηκα πολύ. Θεωρείται δεδομένο ότι θέλω να πάω και ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να συμμετάσχω στην πρώτη μου Ολυμπιάδα.

35423115_222872228529869_9076086265266307072_n

9. Πως είναι η συνεργασία σου με τον προπονητή σου και πως λύνεται το θέμα της απόστασης;

Με τον προπονητή μου, Χρήστο Παπαδόπουλο, συνεργαζόμαστε τον τελευταίο ένα χρόνο και έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε πολλά καλά στοιχεία. Ένα καλό στοιχείο είναι ότι είμαστε πολύ δεμένοι και δουλεύουμε πολύ ομαδικά. Το γεγονός ότι έφυγα από την Ελλάδα και είμαι στην Κύπρο και δεν τον έχω όπως παλιά σε καθημερινή βάση να κάνουμε προπόνηση είναι ένα μεγάλο πλήν. Ωστόσο, με την βοήθεια του ΚΟΑ και της ΚΟΕΑΣ ελπίζω να τον έχω πιο κοντά και να μην φαίνεται το κενό.

10. Πως βρίσκεις το επίπεδο του παγκόσμιο ακοντισμού; Θεωρείς ότι το νέο σύστημα πρόκρισης της IAAF σε μεγάλες διοργανώσεις είναι πιο δίκαιο; Σε βολεύει καλύτερα;

Ακούγονται και λέγονται πολλά. Να μιλήσω σαν να είναι σε εφαρμογή αυτό το σύστημα. Σαν Πάρης για την φετινή χρονιά δεν με βολεύει, καθώς σκεφτείτε ότι προέρχομαι από τραυματισμό και θα προσπαθήσω να φτάσω σε αγώνα κορυφής για να εξασφαλίσω το όριο με μία βολή. Θα μαι καλά στα μέσα Ιουλίου, οπότε δεν θα μπορώ να βρω πολλούς αγώνες, ούτε να καταφέρω να συμμετάσχω σε πολλά μίτινγκς. Εμένα με βολεύει να κάνω ένα αγώνα και να πάρω το όριο.

11. Αν ήσουν θεατής;

Αν ήμουν θεατής θα ήθελα να βλέπω σταθερές και ψηλές επιδόσεις γιατι ο θεατής θέλει να βλέπει θέαμα, ρεκόρ και τα όργανα να πηγαίνουν μακρυά. Δεν ξέρω κατά πόσον θα ισχύσει το σύστημα, ωστόσο ελπίζω οι 32 που θα εξασφαλίζουν την κάρτα-πρόκριση για το παγκόσμιο να είναι οι πιο ανταγωνιστικοί.

gettyimages-480352616-1024x1024

 12. Πως είναι το επίπεδο στο ακόντιο;

Το επίπεδο πραγματικά είναι πάρα πολύ υψηλό. Διανύουμε μία τετραετία πολύ δυνατή με πολύ ψηλές επιδόσεις. Οι επιδόσεις που σημειώνονται είναι από τις καλύτερες όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα παιδιά ρίχνουν τόσα πολλά μέτρα και δεν είναι τυχαίο που είναι και οι τέσσερις Γερμανοί. Αυτό τα λέει όλα.

13. Ήσουν χρόνια μέλος της Εθνικής Ελλάδος και αγωνίζωσουν σε πολλές διοργανώσεις στον Ελλαδικό χώρο. Πως βλέπεις το επίπεδο του ελληνικού στίβου;

Το επίπεδο του ελληνικού στίβου είναι πολύ ψηλό, χωρίς να φαίνεται βέβαια. Τα παιδιά με πολύ λίγα πράγματα προσπαθούν να κάνουν μεγάλες επίδόσεις. Έρχονται καινούργια παιδιά, έρχεται καινούργιο αίμα. Αυτό φάνηκε και στο Βερολίνο. Η Κύπρος υστερεί στο κομμάτι του πρωταθλητισμού, της νοοτροπίας. Τα παιδιά τα περιμένουν όλα έτοιμα.Τα παιδιά δεν κάθονται για παράδειγμα να παρακολουθήσουν τον Μίλαν ή τον Παρελλη να δουν με αγωνία και προσοχή τι κάνουν, πως το κάνουν και ποιο είναι αυτό το κάτι παραπάνω που έχουν για να είναι εκεί που είναι.  Τα παιδιά δεν έχουν αθλητική παιδεία, μπορεί να τρέχουν δίπλα σε τεράστιους αθλητές και να μην ξέρουν καν ποιοι είναι και τι έχουν κάνει. Στην Κύπρο, η αθλητική παιδεία δεν είναι τόσο καλλιεργημένη όσο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα λείπουν τα κίνητρα και κυρίως τα οικονομικά. Για να κάνεις πρωταθλητισμό θέλεις πολλά πράγματα και όταν δεν έχεις λεφτά σημαίνει ότι στερείσαι πράγματα. Σίγουρα, στην Ελλάδα δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσαν αφορά στις προετοιμασίες και στις εγκαταστάσεις.

14. Ποιο θεωρείς ότι είναι το δυνατό σου σημείο και ποιο το αδυνατό σου;

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου «σκύλο» στην προπόνηση. Είμαι αρκετά πεισματάρης και θέλω συνεχώς να βελτιώνομαι. Είμαι πιστός στρατιώτης στη προπόνηση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι λείπει ο προπονητής μου και καθημερινά είμαι εκεί χωρίς κάποια επιπρόσθετη βοήθεια ή σπρώξιμο. Έχω την θέληση και το πάθος για να πετύχω. Αρνητικό μου σημείο είναι ότι είμαι λίγο ευαίσθητος. Με έκανε η μάνα μου λίγο ευαίσθητο (γέλια) και με αγγίζουν πολλά πράγματα. Μπορώ να στεναχωρηθώ και να μου πέσει η ψυχολογία από απλά καθημερινά πράγματα. Το κομμάτι της αποκατάστασης είναι κάτι που μπορώ να βελτιώσω. Είμαι λίγο ξεροκέφαλος (γέλια).

gettyimages-480352618-1024x1024.jpg

 15. Ένας αθλητής που θαυμάζεις και γιατί;

Γκατς. Μεγάλος Γκατς. Κώστας Γκατσιούδης. Θαυμάζω το γεγονός ότι η δύναμή του, η αλτικότητά του και η ταχύτητά του δεν ήταν κάτι ακραίο, αλλά με το που έπιανε το όργανο στα χέρια του έκανε κάτι που δεν μπορούσε κανένας. Λες και το είχε γεννήσει ο ίδιος. Ήταν απίστευτό.

16. Αν έκανες άλλο στιβικό αθλητισμό, ποιο θα ήταν αυτό;

 Κλασικά 100 μέτρα.

17. Πως αντιμετωπίζεις των χώρο των media και τον ρόλο τους; Και ποια η επίδρασή τους (θετική ή αρνητική) στο χώρο του αθλητισμού;

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο αθλητής προβάλλεται από τον χώρο των media. Ο αθλητής πλέον βλέπει τα social media πιο επαγγελματικά. Τα social media είναι αναγκαία για να μαθαίνει ο κόσμος μερικά πράγματα. Ταυτόχρονα, μπορούν τα νέα παιδιά να βλέπουν τι κάνουν οι μεγάλοι αθλητές και να το εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους και στην προπόνησή τους. Μπορεί κάποιος να δει μέσα από τους λογαριασμούς μου κάτι που κάνω εγώ καλά και να το εφαρμόσει και ο ίδιος. Πρώτο άθλημα στο κόσμο είναι το ποδόσφαιρο. Το προβάλλουν καλά και το κάνουν καλά. Γι αυτό και υπάρχει. Για μένα, ο βασιλιάς των σπορ είναι ο στίβος. Αν δεχθεί την προβολή που του αξίζει, ίσως έρθουν καλύτερες μέρες και να έχουμε μεγάλη άνοδο.

30841793_2152050878359584_6068949725967548416_n

18. Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από δέκα χρόνια;

(Γέλια) Σκέφτομαι τον εαυτό μου μέσα στο χώρο του αθλητισμού, καθώς είναι δύσκολο να φύγεις πλέον από τον χώρο. Ο χώρος σε στοιχειώνει και δεν μπορείς φύγεις. Σκέφτομαι ότι μπορεί να συνεχίσω σαν προπονητής και να δώσω και σε νέα παιδιά αυτά που πήρα από τον χώρο. Σίγουρα, θέλω να έχω οικογένεια και να έχω μία μεγάλη αθλητική πορεία, ώστε να μην έχω απωθημένα.

TRACKFIELDCY

 

Πρόσφατα άρθρα

Doha: ραντεβού με την ιστορία η Κατερίνα Στεφανίδη

Από το 2018 κι έπειτα η Κατερίνα Στεφανίδη καλείται να υπερασπιστεί μια σειρά από χρυσά μετάλλια, που κατέκτησε την προηγούμενη τετραετία σε...

Trackfieldcy: το πρώτο κυπριακό portal σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου!

Για πρώτη φορά πλάι στην κυπριακή αποστολή σε επίπεδο παγκοσμίου προταθλήματος, θα ταξιδέψει κυπριακό ειδησεγραφικό πόρταλ, το οποίο θα μεταφέρει στο φίλαθλο...

Με επιτυχία οι εορτασμοί της ολυμπιακής μέρας (αποτελέσματα)

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου οι εκδηλώσεις εορτασμού της «Ολυμπιακής Ημέρας». Τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε μεγάλος...
error: Content is protected !!