Home Must Read Scientific Προπόνηση σε υψόμετρο: πως λειτουργεί και τι προσφέρει στους αθλητές - TRACKFIELDCY

Προπόνηση σε υψόμετρο: πως λειτουργεί και τι προσφέρει στους αθλητές – TRACKFIELDCY

Αθλητές από πολλά αθλήματα έχουν χρησιμοποιήσει την προπόνηση σε υψόμετρο για να προετοιμαστούν για ένα μεγάλο αγώνα και όχι μόνο όταν ο αγώνας επρόκειτο να γίνει σε υψηλό υψόμετρο. Το κάνουν αυτό επειδή ο αέρας είναι πιο “λεπτός” σε μεγάλα υψόμετρα, που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα μόρια οξυγόνου ανά όγκο αέρα. Κάθε αναπνοή που λαμβάνεται σε μεγάλο υψόμετρο αποδίδει λιγότερα από ότι απαιτούν οι μύες.

Ενώ το αποτέλεσμα είναι πιο δραματικό σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 2.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, παρατηρείται ακόμη και στα 1.524 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Για να αντισταθμιστεί η μείωση του οξυγόνου, μία από τις ορμόνες του σώματος, ηερυθροποιητίνη , ενεργοποιεί την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων για να βοηθήσει στην παροχή οξυγόνου στους μύες.

Μπορεί να έχετε ακούσει για την ερυθροποιητίνη σε ειδησεογραφικά δελτία σχετικά με φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση. Μια συνθετική εκδοχή της ερυθροποιητίνης έχει χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές αντοχής για να μιμηθεί τη φυσική διαδικασία του σώματος της δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες αθλητικές οργανώσεις ανησυχούν περισσότερο για αυτή την τεχνητή έκδοση από τη φυσική διαδικασία που παράγεται στα βουνά.

Με την προπόνηση σε υψηλά υψόμετρα, οι αθλητές στοχεύουν να επιτρέψουν στο σώμα τους να παράγει επιπλέον ερυθρά αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια, οδηγούνται σε έναν ανταγωνισμό σε χαμηλότερα υψόμετρα για να επωφεληθούν από την αλλαγή της φυσιολογίας τους, η οποία θα διαρκέσει 10 έως 20 ημέρες.

«Είναι η υψηλότερη ικανότητα να παραδίδουμε καύσιμα στους μύες που ενδιαφέρονται οι αθλητές», δήλωσε ο Dr. Federico Formenti, ερευνητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της νέας μελέτης. «Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα πρέπει να εκπαιδεύσουν σε υψόμετρο ή πόσο ψηλά πρέπει να είναι για να πάρουν τα βέλτιστα οφέλη».

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν ποδήλατο με σταθερό ρυθμό, ενώ η αντίσταση αυξανόταν αργά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν CP έπρεπε να σταματήσουν νωρίς τη δοκιμή και πέτυχαν παραγωγή έργου σε ποσοστό 70% σε σχέση με αυτούς χωρίς CP.

«Διαπιστώσαμε ότι ο μεταβολισμός των ασθενών με CP είναι διαφορετικός και οδηγεί σε χειρότερη φυσική απόδοση και αντοχή», δήλωσε ο Φόρντινς. «Αν και αυτή είναι μια μικρή μελέτη κατ ‘ανάγκη, λόγω του ότι υπάρχουν τόσο λίγοι άνθρωποι, με την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν σε εκείνους με πολυκυτταραιμία του Chuvash ήταν μεγάλες και πέντε ασθενείς ήταν παραπάνω από αρκετοί για να δουν αυτό το αποτέλεσμα».

Επειδή οι άνθρωποι με CP  τα κατάφεραν λιγότερο από αυτούς χωρίς αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν όρια στα οφέλη της προπόνησης σε μεγάλα υψόμετρα, η οποία επίσης αυξάνει τα επίπεδα του HIF στο σώμα.

Έτσι, η βελτιστοποίηση της φόρμουλας προπόνησης σε υψόμετρο για το πόσο ψηλά και πόσο καιρό θα μείνει εκεί ο αθλητής θα μπορούσε να είναι η διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation και το Wellcome Trust.

Athletics Magazine

Πρόσφατα άρθρα

Άνεμος, Ασημακοπούλου και Καραΐσκος οι νικητές στον ημιμαραθώνιο

Η Κατερίνα Ασημακοπούλου και ο Παναγιώτης Καραΐσκος επικράτησαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου δρόμου, που έγινε σε δύσκολες- λόγω του δυνατού αέρα- συνθήκες. "Ήμουν για να...

“Ο μεγάλος στόχος είναι το Τόκιο”

Με αφορμή την έναρξη της νέας πλέον ολυμπιακής χρονιάς το γραφείο τύπου της ομοσπονδίας αποσπά μικρές συνεντεύξεις από Κύπριους και Κύπριες αθλήτριες. Σειρά είχε η...

“Να επανέλθω στις πραγματικές μου δυνατότητες”

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Λεοντία Καλλένου προπονείται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Σκέντερ με την πρώτη περίοδος της συνεργασίας τους έμεινε ημιτελής εξαιτίας του κορονοϊού, αφού δεν μπόρεσαν να...
error: Content is protected !!