Home Athletics Η ιστορία του Diamond League και οι κυπριακές συμμετοχές - TRACKFIELDCY

Η ιστορία του Diamond League και οι κυπριακές συμμετοχές – TRACKFIELDCY

Ο θεσμός ξεκίνησε με το “golden four” που έγινε τα έτη 1993 έως και 1997, και τα meeting σε Όσλο, Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, και γίνονταν 10 αγωνίσματα (6 ανδρών και 4 γυναικών) κάθε χρόνο που αποφάσιζαν οι διοργανωτές ποια. Όσοι νικούσαν και στα 4 meetings κέρδιζαν / μοιράζονταν 20 μπάρες χρυσού 1 κιλού η καθεμία.

GOLDEN LEAGUE

To Golden League ξεκίνησε το 1998, και περιελάμβανε κατα βάση 6-7 meeting με περίπου 12 αγωνίσματα – με πολλά από αυτά να διαφέρουν απο χρονιά σε χρονιά.

Όσλο, Ρώμη, Μονακό, Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Βερολίνο ήταν οι 6 πρώτες πόλεις το 1998, και την επόμενη χρονιά προστέθηκε το Παρίσι, και για να κερδισει κανείς –ή μοιραστούν περισσότεροι νικητές- το μεγαλο έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων έπρεπε να κερδισουν όλους τους αγώνες της σειράς αλλά και τον μεγάλο τελικό των γκρανπρι. Το 2000 το έπαθλο αυτό μετατράπηκε σε 50 κιλά ράβδους χρυσού, με προυπόθεση 5 νικών απο τις 7 (και απλά συμμετοχή στον τελικό εκείνη τη χρονιά, μετά ούτε αυτή), ενω για το 2002 χρειαζόταν το απόλυτο 7/7.

Το 2003 το Μονακό ανέλαβε, για 3 συναπτά- έτη, τον τελικό των γκρανπρι με τη νέα του διήμερη μορφή και την ονομασία World Athletics Final (WAF), οπότε βγήκε απο τη σειρά, ενώ καθιερώθηκε επιπλέον προυπόθεση η συμμετοχή στο WAF για το έπαθλο –που επανήλθε στο 1εκ.$.

Το 2009 ήταν η τελευταία χρονιά του WAF κι έγινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από την επόμενη χρονιά το Golden League μετασχηματίστηκε σε Diamond League.

DIAMOND LEAGUE

Το 2010 το golden League μετατράπηκε σε Diamond League (www.diamondleague.com) με σειρά απο 14 αγώνες, τους 2 πρώτους στην Ασία, 2 ενδιάμεσα στις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους στην Ευρώπη: Οι 6 από τις 7 κλασσικές πόλεις, καθώς το Βερολίνο δεν θέλησε να ενταχθεί, συν τις Λωζάννη, Στοκχόλμη, Λονδίνο και Γκέιτσχεντ.

Περιλαμβάνονται όλα τα ατομικά ολυμπιακά αγωνίσματα εντός στίβου πλην της σφυροβολίας (που έχει δικό της Challenge) και σε κάθε meeting γίνονται περίπου τα μισά, με κάθε αγώνισμα να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα στα μισά απο τα meetings. Αρχικά, βαθμολογούνταν με 4-2-1 β. οι 3 πρώτοι, και ο νικητής στο τέλος της σειρας (με τον τελευταίο αγώνα κάθε αγωνίσματος να δίνει διπλάσια βαθμολογία) να κερδίζει ενα διαμάντι 4 καρατίων και 40χιλ$., ενω σε κάθε αγώνισμα του κάθε αγώνα υπάρχε πριμ απο 10χιλ.$ η 1η θέση μέχρι 1000$ η 8η.

[Το σύστημα βαθμολογίας άλλαξε το 2016 ενώ από το 2017 οι τελικοί είναι ξεχωριστοί και με διπλάσιο πριμ].

Η διοργάνωση παρουσιάστηκε στο Μονακό, σε μια εορταστική εκδήλωση το Νοέμβριο του 2009, με παρόντες εκλεκτούς αθλητές της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου: A.Thorkildsen, As.Powell, Bl.Vlasic, K.Bekele, S.Richards, St.Hooker, T.Gay, U.Bolt, El.Isinbayeva.

Από την κυπριακής πλευράς, συμμετοχή σε Diamond League έχουν Δημήτρης Χονδροκούκης, Κυριάκος Ιωάννου, Μίλαν Τραικόβιτς, Απόστολος Παρέλλης και από τις γυναικές η Μαριάννα Ζαχαριάδη.

Νίκη σε Diamond League έχουν οι δύο υψίστες μας Δημήτρης Χονδροκούκης και Κυριάκος Ιωάννου. Ο Χονδροκούκης κέρδισε το 2012 τον τελικό της Ζυρίχης με άλμα στα 2.32, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά κέρδισε και το Diamond League στη Ντόχα με 2.32. Ο Κυριάκος Ιωάννου κέρσιε το Diamond League στο Όσλο το 2011 με καλύτερο άλμα στα 2.28μ.

O Μίλαν Τραίκοβιτς το 2017 κατέλαβε την δεύτερη θέση στο Diamond League του Λονδίνου, σημειώνοντας νέο παγκύπριο ρεκορ με 13.25 στα 110 μέτρα με εμπόδια.

O Απόστολος Παρέλλης είχε καλύτερη συμμετοχή σε Diamond League το Ραμπάτ το 2016., όπου   κατέλαβε την 5η θέση με βολή στα 63.46.

Συμμετοχή στη σειρά διαμαντιών είχε και η Μαριάννα Ζαχαριάδη στο Gateshead AVIVA British Grand Prix στην Αγγλία το 2012, όπου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχημένη προσπάθεια. Αξίζει να αναφερθεί (προς τιμήν της) ότι η Μαριάννα Ζαχαριάδη έφυγε από την ζωή τον Απρίλιο το 2013, λόγω μιάς ασθένειας που την είχε καταβάλει το 2011.

Πηγή: StivoZ.gr

TRACKFIELDCY

Πρόσφατα άρθρα

DL Birmingham: Επιστρέφει Αγγλία με μάχες το Diamond League

Επιστροφή στη δράση για τη σειρά Diamond League με τον 11ο αγώνα (περίπου ένα μήνα μετά) την Κυριακή 18/8 στο Birmingham.

Πρώτη με season best η Ευαγγελίδου στο Leuven

Συνέχεια στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις έδωσε η Ναταλία Ευαγγελίδου σε διεθνές meeting στην βελγική πόλη Leuven. Η αθλήτρια του...

Europe Vs USA: ανακοινώθηκαν οι κορυφαίοι

Ο αγώνας Ευρώπης εναντίον ΗΠΑ “the Match” που θα γίνει στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Minsk, προβάλλεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαική Ομοσπονδία που...