HomeInterviewsAthletes«Να ακουστεί ο εθνικός ύμνος στην Κωνσταντινούπολη και σταματάω τον στίβο»

«Να ακουστεί ο εθνικός ύμνος στην Κωνσταντινούπολη και σταματάω τον στίβο»

Ευδιάθετος και χαλαρός. Με χιούμορ και απλότητα, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, αλλά με ειλικρίνεια και ευθύτητα.

Με αισιοδοξία για το χειμερινό τουρ στην Ευρώπη που βρίσκεται προ των πυλών και γεννά προσδοκίες, αλλά και προσγειωμένος, μιλά στο Trackfieldcy για όσα μας επιφυλάσσει το προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά για τον Μίλαν Τραΐκοβιτς, ο οποίος αναφέρεται στους φετινούς στόχους, στο ρόλο του ως εκπρόσωπος των αθλητών αλλά και στο ζήτημα των μεταγραφών μεταξύ των συλλόγων.

του Σάββα Ευαγγελίδη

1.Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2017 στη Γλασκώβη, αυτή τη στιγμή περνάει τα τελευταία προπονητικά του εμπόδια στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής και ολοκληρώνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας του. Πως πάει μέχρι στιγμής η προετοιμασία και ποια η αγωνιστική σου κατάσταση;

«Έχουμε βάλει πολύ μεγάλο όγκο προπόνησης και στο Πότσεφστρουμ (προετοιμασία Δεκεμβρίου) αλλά και τώρα στην Πρετόρια. Νιώθω να είμαι βαρύς λόγω του όγκου προπόνησης αλλά είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Για να φανταστείς (γέλια) είναι μία από τις χρονιές που πάει τόσο καλά, που παρακαλώ να γίνει κάτι να ξεκουραστώ (γέλια). Σε προηγούμενες χρονιές, πχ πέρσι λόγω covid-19 έμεινα στη Ντόχα μια εβδομάδα και ξεκουράστηκα, το 2017 πάλι στην Αφρική όταν πήρα το ευρωπαϊκό, όταν έμενα με τον Παΐσιο (Δημητριάδη) αφήσαμε τον κλιματισμό ανοικτό, είχα θέμα με τις αμυγδαλές μου και αναγκαστικά έμεινα εκτός και ξεκουράστηκα. Φέτος, πάνε όλα τόσο καλά που δεν έχω χρόνο να ξεκουραστώ. Πέρα από την πλάκα, νιώθω να βρίσκω ξανά τον εαυτό μου, καθώς πέρσι ήταν μία περίοδος επαναφοράς και τώρα όντως είμαι στο σωστό δρόμο ξανά κι έτοιμος να διεκδικήσω μεγάλα πράματα».

Ο αθλητής του Aντώνη Γιαννουλάκη έχει ήδη κλείσει τέσσερις αγώνες στον κλειστό στίβο και περιμένει το πράσινο φως για τον πέμπτο, ούτως ώστε να ταξιδέψει στην Πόλη με αξιώσεις.

2. Ποιο το αγωνιστικό πλάνο για φέτος ενόψει κλειστού στίβου;

«Θα ξεκινήσουμε από Πολωνία σε Lotz και Τorun στις 4 και 8 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια θα πάμε σε Παρίσι και Lievin για τα meeting της IAAF. Η αλήθεια είναι ότι ψάχνουμε για ακόμα ένα meeting και είμαστε σε αναμονή για το Μπέρμιγχαμ. Είναι όλα μέρος του World Indoor Tour της IAAF, όπου το επίπεδο είναι πολύ ψηλό αλλά η αλήθεια είναι ότι γλυκοκοιτάζω αυτή τη σειρά διοργανώσεων, διότι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για πολύ καλό πλασάρισμα. Οι Αμερικάνοι δεν θα κατεβούν στην πλειοψηφία τους φέτος στην Ευρώπη για διοργανώσεις, καθώς δεν έχει μεγάλη διοργάνωση κλειστού γι αυτούς, γνωρίζω ότι θα λείπουν και κάποια δυνατά ονόματα της Ευρώπης, οπότε όλα είναι ανοικτά. Εννοείται ότι και με αυτές τις συνθήκες η διάκριση είναι δύσκολη, ωστόσο είμαστε σε καλή κατάσταση και όλα είναι ανοικτά. Πέρα από το οικονομικό θα ήταν ωραία να πάρω την wild card για το παγκόσμιο από τώρα, είναι διαφορετικό στο πρεστίζ».

Με πλήρης επίγνωση και αυτογνωσία για το αθλητικό του εκτόπισμα αλλά και για τις δυνατότητες του, ο Κύπριος πρωταθλητής μίλησε και για τους φετινούς του στόχους αλλά και για το σκονισμένο δικό του παγκύπρια ρεκόρ.

3. Θα πραγματοποιήσεις μία σειρά αγώνων με τερματικό σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Στις 6 Μαρτίου επιστρέφεις από την πόλη. Τι θα ήθελες να έχεις μέσα στις αποσκευές σου;

«Έχουμε βάλει πολύ μεγάλους στόχους. Θέλω κάτι πολύ μεγάλο φέτος στο κλειστό».

4. Τι ορίζει ο Μίλαν μεγάλο σήμερα;

(Γέλια). Για μένα το μεγάλο πλέον είναι το μετάλλιο. Θέλω ένα μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη. Ο μεγάλος στόχος είναι ασφαλώς ο τελικός. Ότιδήποτε άλλο για μένα πλέον εδώ που έχω φτάσει θεωρείται αποτυχία. Συνεπώς, πάμε για τον τελικό με στόχο να πλασαριστούμε στην πρώτη τριάδα και να κρεμάσουμε ένα ακόμα μεγάλο μετάλλιο. Αν είμαι στην πρώτη εξάδα πάλι είναι επιτυχία, αλλά κυνηγάμε πάντα μεγάλα πράματα.

5. Μετράει για σένα σε σχέση με την πολιτική κατάσταση την Κύπρο να ακουστεί ο εθνικός ύμνος στην Κωνσταντινούπολη:

Να ακουστεί ο εθνικός ύμνος στην Κωνσταντινούπολη και σταματάω τον στίβο την επόμενη μέρα, τόσο μεγάλη είναι η επιθυμία μου για το χρυσό και την διάκριση. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο αυτό, το οποίο όμως εντός αγωνιστικού χώρου δεν το καταλαβαίνεις.

6. Και το παγκύπριο ρεκόρ;

Η αλήθεια είναι ότι συνεχώς το ξεχνάω αλλά θέλω να γράψει φέτος το χρονόμετρο κάτω από 7.50 και να σπάσω το δικό μου παγκύπριο ρεκόρ. Είναι ένα ρεκόρ το οποίο κυνηγάω και ασφαλώς αν γίνει σε τελικό εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα σημαίνει και χρυσό μετάλλιο.

Ο Τραΐκοβιτς από πέρσι έχει εκλεγεί ως εκπρόσωπος αθλητών στην ΚΟΕΑΣ από τους συναθλητές/τριες του, όπου προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακούει τις ανάγκες των αθλητών και να εισηγείται λύσεις, ώστε να λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά.

7. Πώς αντιμετωπίζεις το νέο σου ρόλο στην τεχνική επιτροπή;

«Η αλήθεια είναι ότι οι αθλητές έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην τεχνική επιτροπή και προσπαθούμε, όπως μπορούμε, κι εγώ και η Μαρία (Αριστοτέλους) να μεταφέρουν τα όσα προβληματίζουν τους συναθλητές μας. Ένα πράμα για το οποίο αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε είναι το δικαίωμα μεταγραφής των αθλητών, διότι είναι κρίμα οι αθλητές να αγωνίζονται με τα χρώματα ενός συλλόγου που δεν τους στηρίζει και δεν τους δίνει κίνητρα. Είναι κι ένας τρόπος να βελτιώσουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο το επίπεδο του αθλητισμού μας, διότι οι Σύλλογοι θα αναγκάζονται να στηρίζουν τους αθλητές του για να μην τους χάσουν και θα ταρακουνηθούν όλοι για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Ο στόχος είναι οι αθλητές να είναι χαρούμενοι με το σύλλογο τους και να έχουν καθαρό μυαλό στις προπονήσεις. Αν αυτό δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή γιατί να μην το αλλάξουμε;

8. Έχει γίνει κάποια πρόταση ή εισήγηση από πλευράς σου στην τεχνική επιτροπή:

«Η αλήθεια είναι ότι αυτό που εξετάζεται είναι η υπόθεση μεταγραφή να πραγματοποιείται κάτω από κάποιες συνθήκες και σχετικά με τα ηλικιακά όρια. Μια περίπτωση που εξετάζεται είναι οι ελεύθερες μεταγραφές να επιτρέπονται πριν κλείσει ο αθλητής το 18ο έτος και να βρεθεί μία λύση όταν ο αθλητές ενηλικιωθεί.

9. Το ζήτημα των εγκαταστάσεων;

«Έχω ενημερωθεί ότι οι εγκαταστάσεις στο ΓΣΠ αλλάζουν ολοκληρωτικά όψη και ότι μετά τον κλειστό θα παραδοθεί το στάδιο, ώστε να κάνουμε εκεί την προετοιμασία για το καλοκαίρι. Είμαστε σε καλό δρόμο και μαθαίνω ότι και το μίτινγκ στη Λεμεσό θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε και το επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

 

 

Πρόσφατα άρθρα

Επαναφορά των αγώνων στίβου στα δημοτικά

Την επαναφορά των Παγκύπριων Αγώνων Στίβου στα Δημοτικά Σχολεία, ανακοίνωσαν επίσημα το μεσημέρι του Σαββάτου (21/1/23) ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου...

Σε παγκόσμιας κλάσης αγώνα η Γκούσιν – στο χορό ο Μέρλος

Η Τατιάνα Γκούσιν θα συνεχίσει αύριο (25/1) τους αγώνες της στο μίτινγκ, που θα γίνει στο Κότμπους της Γερμανίας. Η έμπειρη αθλήτρια “άνοιξε” τη σεζόν στο Λουξεμβούργο...

2η επίδοση στην Ευρώπη – 4η στον κόσμο

Ιστορική μέρα για τον κυπριακό στίβο η χθεσινή αλλά και τον κυπριακό αθλητισμό, καθώς η Ναταλία Χριστοφή με το νέο παγκύπριο ρεκόρ φιγουράρει στην...
error: Content is protected !!