40 χρόνια ιστορίας – Μαραθώνιος Λονδίνου!

Ένας από τους εμβληματικότερους Μαραθωνίους στον κόσμο γιορτάζει σήμερα τα 40α του γενέθλια!

O Μαραθώνιος του Λονδίνου έχει φιλοξενήσει πάνω από 1,1 εκατομμύριο δρομείς από όλο τον κόσμο από τότε που πρωτό-ξεκίνησε, στις 29 Μαρτίου το 1981!

Άξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην πρώτη διοργάνωση οι δρομείς που τερμάτισαν ήταν περί τους 6.500, ενώ ο αγαπημένος, πλέον, αγώνας ξεπερνά τις 400.000 αιτήσεις συμμετοχής τα τελευταία χρόνια, με τις 50.000 από αυτές να λαμβάνουν θέση εκκίνησης κάθε χρόνο.

Από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του αγώνα ήταν αναμφίβολα, όταν το 2005 η Paula Radcliffe είχε πετύχει νέο -απίστευτο τότε- παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε 2:15:25! Αργότερα, το συγκεκριμένο ρεκόρ αναγνωρίστηκε ως ρεκόρ σε μεικτό αγώνα, καθώς Paula είχε τη βοήθεια ανδρών λαγών. Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, η Mary Keitany έτρεξε στο Λονδίνο σε 2:17:01, επίδοση που καταχωρήθηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ σε αγώνα μόνο για γυναίκες -οι ελίτ γυναίκες αθλήτριες λάμβαναν ξεχωριστή εκκίνηση από τους ελίτ άνδρες αθλητές.

Άλλα παγκόσμια ρεκόρ στην ιστορία του Μαραθωνίου είναι αυτό του σπουδαίου Khalid Khannouchi το 2002 με 2:05:38, καθώς και αυτά των Grete Waitz και Ingrid Kristiansen τη δεκαετία του ‘ 80.

Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου, πέραν από τους χιλιάδες δρομείς που φιλοξενεί κάθε χρόνο, είναι ιδιαίτερα γνωστός και για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που πραγματοποιεί, αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνει και δωρίζει δεκάδες εκατομμύρια σε διάφορες αγαθοεργίες. Μέχρι και το 2019, υπολογίστηκε ότι μαζεύονταν περίπου 60 εκατομμύρια λίρες ανά διοργάνωση τα τελευταία χρόνια!

Πηγή: Runner Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *