Crossing the line: Ο κανονισμός στο άλμα εις μήκος που συνεχίζει να διχάζει…
Η έννοια του “crossing the line” χωρίς να συνοδεύεται απαραίτητα από άκυρο πάτημα, προκάλεσε πολλά ερωτήματα και ανησυχίες μεταξύ αθλητών και προπονητών στον απόηχο του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο κανονισμό της World Athletics, οποιοδήποτε μέρος του ποδιού διασχίζει τη γραμμή λέιζερ έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση του άλματος. Ωστόσο, προπονητές και αθλητές υποστηρίζουν ότι ο προσδιορισμός της άκυρης προσπάθειας θα πρέπει να βασίζεται στη θέση του ποδιού στην τελευταία του επαφή με το έδαφος και όχι μετά την μετακίνησή του (δηλαδή κατά την διάρκεια του take-off)… Η αντικατάσταση της παραδοσιακής πλαστελίνης με το λέιζερ, ως φυσική εξέλιξη της εισαγωγής ανώτερων τεχνολογιών στον στίβο, έγινε κοινώς αποδεκτή στο όνομα της ταχύτητας και της μεγαλύτερης ακρίβειας των αποτελεσμάτων. Αναμφίβολα πλέον, δεν είναι αντάξιο της κλάσης μεγάλων διοργανώσεων να βασιζόμαστε στην κρίση του ανθρώπινου οφθαλμού, ωστόσο τα κριτήρια επικύρωσης ενός άλματος έχουν μεταβληθεί αισθητά και όπως είναι λογικό – εγείρονται αντιδράσεις…
Ένα παράδειγμα για την συγκεκριμένη – ιδιαίτερα καθοριστική λεπτομέρεια του κανονισμού που έχει διχάσει την κοινότητα του στίβου παγκοσμίως, αποτελεί το άλμα του Thobias Montler στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (φωτογραφία παρακάτω), το οποίο θεωρήθηκε άκυρο, καθώς ο Σουηδός άλτης πάτησε μεν πριν από το διακριτό όριο, αλλά κατά την «απογείωσή», η άκρη του ποδιού του είχε επαφή με την νοητή γραμμή του αισθητήρα του λέιζερ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, αθλητές και προπονητές εξέφρασαν ανοικτά τις επιφυλάξεις τους για τον κανονισμό αυτό, ενώ σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου στίβου, συμπεριλαμβανομένων των Καρλ Λιούις και ο Μάικ Πάουελ, κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη της τροποποίησης αυτού του κανονισμού. Τονίζουν ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη διοργάνωση, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα όποια οφέλη. Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν υπογράψει μάλιστα, αίτημα για να αναθεωρηθεί ο συγκεκριμένος κανονισμός.
Κι όμως, αυτό το άλμα θεωρήθηκε άκυρο…