«ΒΡΑΖΕΙ» ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΓΑΛΛΙΑ – ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Σε αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρη η Γαλλία, ιδίως οι εργαζόμενοι, αγρότες και υπάλληλοι του δημοσίου τομέα καθώς ο καιρός περνά και τα αιτήματα των συνδικάτων και σωματείων δεν έχουν ικανοποιηθεί από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Οι σκληροί και κάθε άλλο παρά υποχωρητικοί πολίτες της Γαλλίας είναι ξεκάθαροι για τα όσα διεκδικούν, όπως η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, η μείωση του ορίου ηλικίας των συντάξεων και η αναθεώρηση των μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων που αφορούν τους ανθρώπους της πρωτεύουσας απειλώντας έμμεσα την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης με κινητοποιήσεις και απεργίες από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Αιτήματα για αυξήσεις μισθών, συνθήματα για τη Γάζα και κάποιες εκκλήσεις για το σβήσιμο της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων αντηχούσαν στους δρόμους του Παρισιού την Τετάρτη, καθώς οι παραδοσιακές πορείες για τα εργατικά δικαιώματα της Πρωτομαγιάς συγχωνεύτηκαν με φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες και αντιολυμπιακά συναισθήματα. Η Πρωτομαγιά για μεγάλο μέρος του κόσμου είναι μια ετήσια εκδήλωση διαμαρτυρίας και ακτιβισμού. Στη Γαλλία, μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να μετρηθεί η θερμοκρασία του έθνους. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Τετάρτης υποδηλώνει ότι η γαλλική οργή έχει διαλυθεί από την άνοιξη του περασμένου έτους, όταν η κυβέρνηση επέβαλε έναν ευρέως αντιδημοφιλή νόμο που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης. Αλλά οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές εξακολουθούν να είναι αρκετά θυμωμένοι ώστε να κάνουν τους αξιωματούχους να ανησυχούν για διαταραχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, καθώς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες περί αποτυχημένης κατασκευής του ολυμπιακού κολυμβητηρίου το οποίο κόστισε 160 εκ.€ και αντιμετωπίζει υδραυλικά προβλήματα, απώλεια του ολυμπιακού πλάνου ασφαλείας από τους υπεύθυνους, έξωση των φοιτητών από τις εστίες οι οποίες θα φιλοξενήσουν συμμετέχοντες αθλητές, απλησίαστες τιμές εισιτηρίων και περιορισμός μετακινήσεων των πολιτών της πρωτεύουσας, ενώ σοβαρό ζήτημα παραμένει η κατάσταση του Σηκουάνα στον οποίο υποτίθεται θα κολυμπήσουν οι αθλητές του open water και στον οποίο καταλήγουν κεντρικές αποχετεύσεις του Παρισιού.

Η Isabelle Garivier, 57 ετών, η οποία διαδήλωνε ως μέλος του κύριου συνδικάτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT), δήλωσε ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους φέτος για να διαμαρτυρηθεί για την “επίθεση από όλες τις πλευρές στα δικαιώματα των εργαζομένων” καθώς και για “την επαίσχυντη υποστήριξη του Ισραήλ από αυτή την κυβέρνηση”.

“Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού παρακολουθούν για να δουν αν η αναταραχή από διάφορες ομάδες – από καθαριστές μέχρι, εργαζόμενους στις μεταφορές και διαδηλωτές φοιτητές – θα μπορούσε να αναπτύξει δυναμική τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να “καταστρέψει το πάρτι”, όπως το έθεσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών στο Παρίσι τράβηξε την προσοχή την Τετάρτη καίγοντας ολυμπιακά δαχτυλίδια ενώ στεκόταν πάνω σε ένα άγαλμα της Μαριάν, της προσωποποίησης της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024, Tony Estanguet που την περασμένη Παρασκευή παρέλαβε την ολυμπιακή φλόγα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο αθλητισμός και όχι η πολιτική θα κυριαρχήσει στους Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, παρόλο που αναγνώρισε ότι “το διεθνές πλαίσιο είναι ιδιαίτερα τεταμένο σήμερα”.
Ζήτησε επίσης εκεχειρία στο εσωτερικό της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. “Θα ήθελα να υποδεχτούμε όλο τον κόσμο με τις καλύτερες συνθήκες και να μην χαλάσουμε το πάρτι”, είπε.