ΓΛΑΣΚΩΒΗ 2024-PREVIEW: ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ, ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!

Παγκόσμιο κλειστού στίβου έξι μήνες πριν την Ολυμπιάδα σημαίνει… ηχηρές απουσίες μεν, ανάδειξη περισσότερων αθλητών δε. Οι κορυφαίοι στο είδος τους δεν θα λείψουν από την Emirates Arena της Γλασκώβης το τριήμερο 1-3 Μαρτίου – ως επί το πλείστον – καθώς όπως και για τον Μίλτο Τεντόγλου, η διοργάνωση στην Σκωτία αποτελεί σταθμό και σημαντικό κομμάτι της συνολικής προετοιμασίας τους για το Παρίσι. Σίγουρα επίσης, ο ανταγωνισμός αναδιαμορφώνεται σε ορισμένα αγωνίσματα, ενώ σε άλλα τα φαβορί θα είναι εκεί και θα ξεχωρίσουν, άλλωστε υπάρχει και αυτή η κατηγορία αθλητών που ο κλειστός στίβος τους «ταιριάζει» περισσότερο και τους φέρνει πιο κοντά σε μεγάλες διακρίσεις.

Η 9μελής αποστολή της Ελλάδας και το δίδυμο Τραΐκοβιτς – Γεωργίου για την Κύπρο, θα βρεθούν ανάμεσα εξίσου καλά προετοιμασμένους αθλητές, ενώ μην ξεχνάμε και το Παγκόσμιο ρεκόρ που σημειώθηκε προ λίγων ημερών στα 60μ εμπόδια των γυναικών – μια μεγάλη επίδοση από μια μεγάλη αθλήτρια που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας συμμετοχών, Ντεβίον Τσάρλτον (7.67). Η Δάφνη Γεωργίου διεκδικεί το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι στιγμής και ταξιδεύει στην Σκωτία με επίδοση 8.23 για φέτος.

Φυσικά, η Ολλανδή show-woman Femke Bol, των 400μ θα είναι παρούσα καταρρίπτοντας και εκείνη το δικό της Παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό από το 2023, με 49.24 στο αντίστοιχο εθνικό Πρωτάθλημα, ενώ σε εξαιρετική κατάσταση δείχνει και η Yaroslava Mahuchik με την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο – 2.04μ.

Για τον Μίλτο Τεντόγλου, ο πρωινός αγώνας δεν είναι μεν στα… γούστα του, αλλά η κατάκτηση ενός ακόμα Παγκόσμιου τίτλου στο μήκος είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος της χρονιάς και δεν θα αφήσει κανέναν να τον στερήσει. Άλλωστε ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι είχε προσγειωθεί στα 8.23μ στην ημερίδα του ΣΕΦ, στις αρχές Φλεβάρη. Απών από την διοργάνωση με την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κλειστό – ο Τζαμαϊκανός, Γουέιν Πίνοκ που ανταγωνίστηκε σκληρά τον Έλληνα άλτη στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Βουδαπέστη, πέρσι το καλοκαίρι. Το 2022 ο Τεντόγλου είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Βελιγράδι με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, 8.55μ!

Στο άλμα επί κοντώ, ο Εμμανουήλ Καραλής θα βρεθεί ξανά στον ίδιο διάδρομο «απογείωσης» με τον βιονικό Ντουπλάντις – 6.02μ φέτος και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (6.23μ) με τον αθλητή του Χάρη Καραλή να στοχεύει σε βελτίωση του φετινού του ρεκόρ (5.70μ). Μαζί του και ο εκπληκτικός πέρσι στην Βουδαπέστη, Ομπιένα (5.93μ) από τις Φιλιππίνες, όπως και το δίδυμο Αμερικανών Νίλσεν – Κέντρικς αμφότεροι με πολύ υψηλές επιδόσεις στο ενεργητικό τους φέτος (6.00μ και 5.95μ). Αξίζει να σημειωθεί πως όπως και σε μερικά ακόμα μέλη της ελληνικής αποστολής, η συμμετοχή τους στην Γλασκώβη δεν είναι ξεκάθαρα εντός αγωνιστικού προγραμματισμού, ωστόσο έλαβαν και δέχτηκαν τις αντίστοιχες προσκλήσεις για να παρευρεθούν ανάμεσα στους κορυφαίους, ενώ για την Τατιάνα Γκούσιν θα είναι – μεταξύ άλλων – η πρώτη της συμμετοχή στην διοργάνωση! Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για την εποχή, στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος στον κλειστό με 1.91μ και πλέον απολαμβάνει το ταξίδι προς τα μεγάλα ραντεβού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέτος, έχει ξεπεράσει τα 1.91μ, ενώ έχει ατομικό 1.94μ.

Για τον κορυφαίο Κύπριο εμποδιστή, Μίλαν Τραΐκοβιτς η κατάρριψη του Παγκύπριου ρεκόρ (7.51) και μια θέση στον τελικό όπως στο Βελιγράδι το 2022 (7η θέση) είναι ξεκάθαροι στόχοι για τον αθλητή του Αντώνη Γιαννουλάκη, ο οποίος μόλις πριν 4 μέρες έτρεξε σε 7.59 (Μαδρίτη) τα 60μ με ψηλά εμπόδια, προετοιμαζόμενος για μια ακόμα μεγαλύτερη επίδοση.

Τα 11 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, η αυτοπεποίθηση της απέναντι στον πήχη και το γεγονός ότι έχει καταφέρει να διαγράψει μια λαμπρή καριέρα καθιστούν την Κατερίνα Στεφανίδη ως ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του παγκόσμιου στίβου. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια θα είναι παρούσα για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού και με 4,64 μ. φετινό ρεκόρ θα βρίσκεται ανάμεσα στις 13 αθλήτριες, που θα διεκδικήσουν τη διάκριση στην φετινή διοργάνωση.

Ο Λάμπρος Παπακώστας στο ύψος και η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ είναι οι μόνοι Έλληνες στην ιστορία της διοργάνωσης, που έχουν δύο μετάλλια στην κατοχή τους. Ο Παπακώστας ήταν δεύτερος το 1995 στη Βαρκελώνη και το 1997 στο Παρίσι και η Κατερίνα Στεφανίδη τρίτη το 2016 στο Πόρτλαντ και το 2018 στο Μπέρμιγχαμ.

«Ο χρόνος περνά, αλλά ο Κώστας Δουβαλίδης παραμένει σταθερά εδώ», ειπώθηκε στα μεγάφωνα του ΣΕΦ μετά τον 12ο Πανελλήνιο τίτλο που κατέκτησε ο 36χρονος εμποδιστής, ο οποίος θα γίνει στη Γλασκόβη ο Έλληνας με τις περισσότερες συμμετοχές σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, αφού θα φτάσει τις έξι! Ο Λούης Τσάτουμας (μήκος), η Νίκη Ξάνθου (μήκος) και ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) ακολουθούν στη σχετική λίστα με συμμετοχές στο ενεργητικό τους.

Τη λίστα εκκίνησης των 60 μ. στη Γλασκώβη κοσμούν τεράστια ονόματα στα σπριντ. Όπως ο πρωταθλητής κόσμου σε 100 μ. και 200 μ., Νόα Λάιλς, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των 60 μ. Κρις Κόουλμαν και ακόμα οι Ακίμ Μπλέικ, Ρόνι Μπέικερ, Φέρντιναντ Ομανιάλα, αλλά και ο Καναδός Αντρέ ντε Γκρας. Δίπλα τους θα σταθεί στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ο Γιάννης Νυφαντόπουλος με φετινό ρεκόρ 6.68 και γεμάτος όρεξη για μια μεγάλη ευκαιρία που τον έθεσε εντός λίστα στις 21 Φεβρουαρίου. Ο 33χρονος Έλληνας σπρίντερ είναι έτοιμος για την εμπειρία της διοργάνωσης, αλλά και απελευθερωμένος από άγχη επιδόσεων, είναι πιθανό να δούμε ακόμα και κάποιο ρεκόρ όπως δήλωσε.

Αντίστοιχα, στα 60μ γυναικών το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και φυσικά έχει ελληνικό χαρακτήρα μιας και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, προερχόμενη από πολύ δυνατές κούρσες σε Βαλκανικό και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το 7.24 που σημείωσε στην Τουρκία στις αρχές Φλεβάρη αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ για την νεαρότερη αθλήτρια της ελληνικής αποστολής, η οποία προετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα και διεκδικεί φυσικά το ολυμπιακό εισιτήριο. Ωστόσο, το αδιανόητο 6.99 της Ζουλιέν Άλφρεντ – της μόνης αθλήτριας που έχει κατεβεί τα 7(!) δευτερόλεπτα φέτος στο 60άρι, είναι δείκτης «φαβορί» για πολλούς. Ακολουθεί η Πολωνή, σπεσιαλίστρια του κλειστού, Εύα Σβόμποντα με 7.01 και η Αμερικανίδα Χομπς με 7.02.

Ακόμη, η Ελισάβετ Πεσιρίδου είχε στοχεύσει εξαρχής το Παγκόσμιο της Γλασκώβης, ήθελε να είναι παρούσα και επιστρέφει με αξιώσεις στον κλειστό και έχεο στα… πόδια της για φέτος το 8.24! Το μεγαλύτερο και εμπειρότερο μέλος της ελληνικής αποστολής, έκλεισε την 9άδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πρόσκληση της τελευταίας στιγμής και αποτελεί ακόμη έναν σπουδαίο άλτη που θα δώσει το παρών μεταξύ κορυφαίων στην σημαντική αυτή διοργάνωση. Ο Δημήτρης Τσιάμης έχει 16.26μ φέτος, από το τελευταίο μίτινγκ της Μαδρίτης και συνεχίζει πιστός στα μεγάλα ραντεβού κλειστού και ανοικτού στίβου.

Πλήρης και σχεδόν χωρίς… ανταγωνισμό, κατεβαίνει και η Αιθιοπία στο Παγκόσμιο της Γλασκώβης, ιδιαίτερα στα 1500μ και 3000μ γυναικών όπου όλα τα μεγάλα ονόματα θα είναι εκεί. Tsegay, Weletji, Hailu και Haylom, ενώ ο αγαπημένος Ιταλός του κοινού και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2023 στον ανοιχτό, θα απουσιάζει, ωστόσο το αδιαφιλονίκητο φαβορί και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον κλειστό το 2022 θα είναι εκεί! Ο Sanghyeok Woo έχει 2.33μ για φέτος και δεν αναμένεται να κλονιστεί από την ίδια επίδοση με την οποία έρχεται στην Γλασκώβη ο Shelby McEwen.