ΕΝΑ ΝΕΟ WR ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 2ΗΣ ΜΕΡΑΣ!

Με την απονομή του Μίλτου Τεντόγλου, την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου στην Emirates Arena και σχετικά μικρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα σηματοδοτήθηκε η έναρξη του απογευματινού προγράμματος για την 2η ημέρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης.

Άλμα επί κοντώ, 60μ εμπόδια και τριπλούν είχαν φυσικά ελληνικό και κυπριακό ενδιαφέρον, αφού παράλληλα με τα πρώτα έγκυρα άλματα της Στεφανίδη στα 4.40μ και 4.55μ, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς αγωνιζόταν στον ημιτελικό των ψηλών εμποδίων. Επεισοδιακή λοιπόν, η πρώτη ημιτελική σειρά με δύο εισιτήρια να δίνονται για τον τελικό αργότερα το βράδυ, καθώς ο Ισπανός Asier Martinez σημείωσε άκυρη εκκίνηση παρόλα αυτά αγωνίστηκε στην κούρσα με την ελπίδα να εγκριθεί η ένσταση. Ο κορυφαίος Κύπριος εμποδιστής ήταν ο νικητής του ημιτελικού με νέο ρεκόρ σεζόν 7.53 και ετοιμαζόταν για έναν τελικό «όλα για όλα» στις 23:00 ώρα Ελλάδος – Κύπρου. Ο Grant Holloway επιβεβαίωσε την κυριαρχία του και σάρωσε στο Heat 3 με 7.32, ενώ παρόντες στον τελικό θα είναι και οι Cunnigham 7.49, Simonelli 7.48 και Szymanski 7.46. Με ίδια επίδοση και ίδια χιλιοστά στο photo-finish προκρίθηκαν από την σειρά του Τραΐκοβιτς ο Γάλλος Kwaou-Mathey και Obasuyi με 7.54 αμφότεροι.

Στο τριπλούν των ανδρών, ο Δημήτρης Τσιάμης ξεκίνησε πρώτος στην σειρά των αθλητών τις προσπάθειές του και παρά τα καλά πατήματα του, το 1ο άλμα κατοχυρώθηκε ως άκυρο. Εν συνεχεία, ο 42χρονος άλτης προσγειώθηκε στα 15.95μ και 15.87μ στην τρίτη του προσπάθεια, ολοκληρώνοντας πρόωρα τον αγώνα, καθώς στον 4ο, 5ο και 6ο γύρο συνεχίζουν μόνο οι οκτώ πρώτοι αθλητές. Την έκπληξη από το πρώτο κιόλας άλμα έκανε ο Αλγερινός, asser Mohammed Triki με 17.35μ, αφήνοντας δεύτερο προσωρινά τον Hughes Zango (17.33μ στο δεύτερο άλμα), παρά τα δύο άκυρα που σημείωσε αμέσως μετά. Εν τέλει, ο απίθανος άλτης από την Burkina Faso κατάφερε να πηδήξει 17.53μ (φετινό ρεκόρ) στην 5η προσπάθεια, όσο ο Αλγερινός επέλεξε να μην πραγματοποιήσει άλλα άλματα μετά το 17.35μ μένοντας δεύτερος. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε και κατέκτησε το Χάλκινο ο Tiago Pereira από την Πορτογαλία, με καλύτερο άλμα στα 17.08μ.

Μια εκπληκτική επίδοση σε ατομικό και διεθνές επίπεδο επιφύλασσε για τον ημιτελικό των 60μ γυναικών η Πολωνή Ewa Swoboda, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Julien Alfred για τον τελικό, κερδίζοντας με 6.98 – τον καλύτερο χρόνο στο 60άρι φέτος στον κόσμο, ο οποίος φυσικά αποτελεί νέο ατομικό και εθνικό ρεκόρ. Με 7.03 και 7.04 προκρίθηκαν ως νικήτριες οι Hobbs και Alfred αμέσως μετά επιβεβαιώνοντας την πολυαναμενόμενη μάχη στον τελικό της «μιας ανάσας». Στον πιο θεαματικό τελικό της ημέρας, είδαμε ένα θεαματικό φινάλε και μια κούρσα κλάσης από την Julien Alfred, η οποία ισοφάρισε το 6.98 της Swoboda του ημιτελικού – την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο δηλαδή – και φόρεσε επάξια το Χρυσό μετάλλιο! Η Πολωνή, τερμάτισε 2 εκατοστά μετά (7.00) και κατέκτησε το Ασημένιο μετάλλιο στο 60άρι των γυναικών, ενώ η Zaynab Dosso συμπλήρωσε την 3άδα του βάθρου μετά την αναπάντεχη απουσία της Aleia Hobbs από τον τελικό.

Την ανίκητη πέρσι στα 5000μ κατάφερε να προσπεράσει στα τελευταία μέτρα, σε ένα απίστευτο finish, η Αμερικανίδα Elle St. Pierre, η οποία πήρε το Χρυσό με 8:20.23 στα 3000μ με ρεκόρ διοργάνωσης! Η Gudaf Tsegay έμεινε στην 2η θέση, ενώ προπορευόταν και τελικά θα φορέσει το Ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 8:21.13. Με εθνικό ρεκόρ για την Κένυα και μια συνολικά καλή κούρσα, η Beatrice Chepkoech θα ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τερματίζοντας σε 8:22.68.

Αμέσως μετά, στα 3000μ των ανδρών το στάδιο ξεσηκώθηκε για χάρη του Josh Kerr, με τον Βρετανό αθλητή των ημι-αποστάσεων να πανηγυρίζει στο «σπίτι του» το Χρυσό μετάλλιο με 7:42.98! Yared Nuguse και Selemon Barega συμπλήρωσαν το βάθρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με 7:43.59 και 7:43.64 αντίστοιχα.

Στο επί κοντώ γυναικών άνετα ξεκίνησαν τον αγώνα τους οι δύο Αμερικανίδες – Moon και Morris, με καθαρά άλμα στα 4.55μ και 4.65μ, όμως η διεξαγωγή του αγώνα στιγματίστηκε από τον τραυματισμό της Margot Chevrier, με την Γαλλίδα αθλήτρια να απομακρύνεται με φορείο και τον αγώνα να διακόπτεται. Η Κατερίνα Στεφανίδη δυσκολεύτηκε αρχικά στα 4.65μ και τελικά δεν κατάφερε να περάσει το ύψος, δοκιμάζοντας όλα της τα άλματα με μικρότερη φόρα από το συνηθισμένο. Η Μεγάλη Βρετανία εν τέλει πανηγύρισε το δεύτερο της Χρυσό μετάλλιο σε λίγα λεπτά, αφού η Molly Caudery πέρασε τα 4.80μ και με λιγότερες συνολικά άκυρες άφησε 2η την Eliza McCartney από την Νέα Ζηλανδία. Η Morris περιορίστηκε στο 4.65μ και η συμπατριώτισσά της – Katie Moon που διαπρέπει στον ανοικτό, φεύγει από την Γλασκώβη με το Χάλκινο και 4.75μ.

Απίστευτη ατμόσφαιρα επικράτησε και στα 400μ ανδρών και γυναικών όπου γίναμε… μάρτυρες ενός ακόμη Παγκοσμίου ρεκόρ από την διαστημική Ολλανδέζα, Φέμκε Μπολ, η οποία έσπασε τα χρονόμετρα με 49.17 για το Χρυσό! Ακολούθησε η συμπατριώτισσά της, Lieke Klaver με 50.16 για το Ασημένιο και Alexis Holmes που ολοκλήρωσε σε 50.24 (νέο ατομικό ρεκόρ) κατακτώντας την 3η θέση.

Φινάλε γκραν-γκινιόλ είδαμε και στο 400άρι των ανδρών, εκεί όπου για το μεγαλύτερο μέρος της κούρσας ο Karsten Warholm έδειχνε να ελέγχει τον ρυθμό για το Χρυσό, όμως στα τελευταία μέτρα ο Alexander Doom υπερέβαλλε εαυτό και πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού σε 45.25μ σημειώνοντας νέο εθνικό ρεκόρ. Ο Νορβηγός πρωταθλητής των χαμηλών εμποδίων στον ανοικτό έκανε φετινό ρεκόρ 45.34 και φόρεσε το Ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Rusheen McDonald θα ανέβει στο 3ο σκαλί του βάθρου με το 45.65 (νέο ατομικό ρεκόρ).

Ο τελικός των 60μ με εμπόδια των ανδρών δεν αποτέλεσε ιδανική κούρσα για τον κορυφαίο Κύπριο εμποδιστή – Μίλαν Τραΐκοβιτς, ο οποίος έχασε ελαφρώς τα πατήματα του στο πρώτο εμπόδιο ωστόσο κατάφερε να τερματίσει σε 7.59 παρά την αναποδιά και να κατακτήσει την 8η θέση στον κόσμο! Ο απόλυτος σταρ, Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής – Grant Holloway έκανε ρεκόρ διοργάνωσης και πρόσθεσε ακόμη ένα χρυσό στην μεγάλη συλλογή του, με 7,29! Ακολούθησε για το Ασημένιο ο Lorenzo Ndele Simonelli με ρεκόρ Ιταλίας και 7.43, ενώ τρίτος ολοκλήρωσε ο Just Kwaou-Mathey με 7.47.