Όχι σε Ρωσία, Λευκορωσία και σε τρανς αθλήτριες
Σημαντικές αποφάσεις έλαβε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, το οποίο συνήλθε επί τριημέρου στο Μονακό, στη 230ή συνεδρίασή του, που αφορούν κυρίως τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την παρουσία στους αγώνες γυναικών διεμφυλικών αθλητριών.
Το Συμβούλιο συμφώνησε στην αποκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RusAF) μετά από επτά χρόνια αναστολής λόγω κατάφωρων θεσμικών παραβιάσεων του ντόπινγκ. Ωστόσο, αθλητές, αξιωματούχοι και βοηθητικό προσωπικό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εξακολουθούν να αποκλείονται από τους αγώνες για το άμεσο μέλλον, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τρανς αθλητών στη γυναικεία κατηγορία, επί του παρόντος δεν γίνεται αποδεκτή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία καθόρισε νέους κανονισμούς, οι οποίοι θα ισχύουν από τις 31 Μαρτίου 2023. Πιο αναλυτικά:
Πρόταση Ειδικής Ομάδας για τη Ρωσία
Το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της «Ειδικής Ομάδας για τη Ρωσία» να αποκατασταθεί η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου, η οποία έχει τιμωρηθεί για επτά χρόνια λόγω ντόπινγκ, αφού πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του σχεδίου αποκατάστασης, το οποίο επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητο έλεγχο. Ωστόσο, η Ρωσική Ομοσπονδία θα κληθεί να συμμορφωθεί με ένα σύνολο 35 Ειδικών Προϋποθέσεων, που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις κατά του ντόπινγκ παραμένουν σε ισχύ και θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτές οι Ειδικές Συνθήκες έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στη Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου να παρακολουθεί, να αξιολογεί, να επικοινωνεί, να καθοδηγεί, να επιβλέπει και να βοηθά τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους εξωτερικούς της ενδιαφερόμενους φορείς, για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν πρακτικές ορθής διακυβέρνησης και να προστατεύουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από εξωτερικές πιέσεις και προσπάθειες να επηρεάσουν ή να ελέγξουν λειτουργία.
Ωι δύο διεθνείς εμπειρογνώμονες που την έχουν συμβουλέψει θα αποσυρθούν.
Ουκρανία
Το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε, επίσης, την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο του 2022, να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, προσωπικό υποστήριξης, αξιωματούχους της Ομοσπονδίας Μελών και αξιωματούχους που είναι πολίτες αυτών των δύο χωρών από όλες τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον. Αυτές οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ αμέσως και περιλαμβάνουν:
Α. Μη φιλοξενία διεθνών ή ευρωπαϊκών αγώνων στίβου, που περιλαμβάνουν World Athletics Series, Continental Tour συναντήσεις και άλλους διεθνείς αγώνες.
Β. Δεν υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής, ομιλίας και/ή ψήφου στις συνεδριάσεις του Κογκρέσου.
Γ. Δεν υπάρχει διαπίστευση για συμμετοχή σε διοργανώσεις World Athletics Series.
Δ. Καμία εμπλοκή του προσωπικού των Ομοσπονδιών – Μελών σε κανένα επίσημο πρόγραμμα ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ή στα επαγγελματικά προγράμματα.
Ε. Αθλητές, Προσωπικό Υποστήριξης Αθλητών, Αξιωματούχοι Ομοσπονδιών Μελών και Αξιωματούχοι που είναι Πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αποκλείονται από τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον.
Κανονισμοί διεμφυλικών και DSD
Το Συμβούλιο συμφώνησε να επικαιροποιήσει τους κανονισμούς καταλληλότητας για τρανς αθλητές και αθλήτριες με DSD (Differences of Sex Development – διαφορετικότητα ανάπτυξης φύλου) για να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών. Για τους αθλητές DSD, οι νέοι κανονισμοί θα απαιτήσουν από όλους τους σχετικούς αθλητές να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2,5 nmol/L για τουλάχιστον 24 μήνες, για να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο στη γυναικεία κατηγορία σε οποιαδήποτε διοργάνωση, όχι μόνο σε αγώνες που ήταν περιορισμένοι (400 μέτρα έως ένα μίλι) σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς. Η αρχή των περιορισμένων εκδηλώσεων έχει αφαιρεθεί από τους κανονισμούς.
Όσον αφορά τους τρανς αθλητές, το Συμβούλιο συμφώνησε να αποκλείσει από τις 31 Μαρτίου 2023 τους τρανσέξουαλ αθλητές, οι οποίοι έχουν περάσει την εφηβεία ως άνδρες, από την παγκόσμια κατάταξη γυναικών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία διεξήγαγε μια περίοδο διαβούλευσης με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των Ομοσπονδιών-μελών, της Παγκόσμιας Ακαδημίας Προπονητών Στίβου και της Επιτροπής Αθλητών, της ΔΟΕ καθώς και αντιπροσωπευτικών ομάδων τρανσέξουαλ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγινε προφανές ότι υπήρχε μικρή υποστήριξη εντός του αθλήματος για την επιλογή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους ενδιαφερόμενους, η οποία απαιτούσε από τους τρανς αθλητές να διατηρήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 2,5 nmol/L για 24 μήνες για να είναι επιλέξιμοι να αγωνιστούν διεθνώς στη γυναικεία κατηγορία.
Όσον αφορά τους κανονισμούς DSD, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας και στοιχεία για τα σωματικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε αυτούς τους αθλητές στη γυναικεία κατηγορία. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν τρανς αθλητές που αγωνίζονται διεθνώς στον αθλητισμό και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για τον αντίκτυπο που θα είχαν αυτοί οι αθλητές στη δικαιοσύνη του γυναικείου ανταγωνισμού στον στίβο.