Επτά συμβουλές για το πώς να επανέλθετε από έναν τραυματισμό!

Οι τραυματισμοί είναι, δυστυχώς ή ευτυχώς, αναπόσπαστο μέρος του αθλήματος μας. Η συνεχής και εντατική προπόνηση οδηγεί σταδιακά σε καταπόνηση του σώματος και αναπόφευκτα (σε κάποια φάση) σε κάποιον τραυματισμό, μικρό ή μεγάλο. Η αποκατάσταση και η επιστροφή στις προπονήσεις και στην αγωνιστική δράση ύστερα από μια επιπλοκή δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολλή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις τα προβλήματα που δημιουργεί ένας τραυματισμός δεν είναι μόνο σωματικά, αλλά πολύ περισσότερο ψυχικά. Είναι πολύ σημαντικο, επομενώς, να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε έναν τραυματισμό τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο και να έχουμε στο μυαλό μας ότι έτσι είναι ο αθλητισμός: έχει και τα πάνω και τα κάτω του, αλλά είναι και τα δύο μέρος της ομορφιάς του!

Steve Landells για την World Athletics

Μετάφραση: Φοίβη Μαλά

Η Khaddi Sagnia από τη Σουηδία είναι αθλήτρια του άλματος εις μήκος. Με επίδοση 6,92 μ., την οποία πέτυχε κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες στο αγώνισμα της. Ωστόσο, όπως εξήγησε η ίδια, ο δρόμος της προς την επιτυχία δεν ήταν καθόλου εύκολος. Στην αθλητική της καριέρα έχει υποστεί πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάστηκε να υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις, μία το 2013 και μία το 2019.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, η 26χρόνη ανακάλεσε όλα όσα της “δίδαξε” αυτό το δύσκολο ταξίδι και μοιράστηκε επτά (7) συμβουλές για την καλύτερη θεραπεία και αντιμετώπιση ενός τραυματισμού, αλλά και την επάνοδο στις προπονήσεις, προκειμένου να βοηθήσει κι άλλους αθλητές που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αντίστοιχη θέση με τη δική της.

Κάντε συναισθηματική επαναφορά

Μετά το πρώτο σόκ ενός δύσκολου τραυματισμού είναι πάντοτε χρήσιμο να σκεφτόμαστε γιατί βρίσκόμαστε σε αυτό το άθλημα, τί είναι αυτό που μας κέρδισε εξ’ αρχής και μας έκανε να το αγαπήσουμε τόσο πολύ. “Μερικές φορές ο αθλητισμός είναι δύσκολος και αυτό που προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ κάθε φορά που τραυματιζόμουν, ήταν να υπενθυμίζω στον εαυτό μου τον λόγο που αγαπώ τόσο πολύ αυτό το άθλημα. Είναι κάτι που λειτουργεί ως κίνητρο σε περιόδους αποκατάστασης. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία, μπορούμε πάντοτε να μάθουμε και να εξελιχθούμε ως αθλητές από αυτήν”, δήλωσε η Sagnia.

Να έχετε υπομονή και επιμονή

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και ανάρρωσης είναι κρίσιμο να παραμένουμε ψύχραιμοι, να δείχνουμε υπομονή και επιμονή και να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να επιστρέψουμε 100% έτοιμοι στις προπονήσεις, εξήγησε η Sagnia. “Ο καθένας πρέπει να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται το δικό του σώμα για να αναρρώσει. Δεν θα πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τους αγώνες και τις προπονήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σύντομα σε υποτροπή του τραυματισμού”.

Δουλέψτε τις αδυναμίες σας

“Η περίοδος της αποκατάστασης από έναν τραυματισμό μας δίνει πολύ περισσότερο χρόνο απ ‘ ότι όταν προπονούμαστε κανονικά και έτσι, έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε και κάποια άλλα, μικρότερα ζητήματα, τα οποία όμως έχουν προκαλέσει αυτό τον τραυματισμό, όπως για παράδειγμα την ενδυνάμωση ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματος μας που είναι πιο αδύναμο”.

Θέστε μικρούς στόχους

Όταν αναρρώνουμε από έναν μακρύ τραυματισμό, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να θέτουμε μεγάλους μακροπρόθεσμους στόχους και να εστιάζουμε σε μικρότερους, πιο κοντινούς στόχους για να ενισχύουμε το κίνητρο μας. “Ο στόχος μπορεί να είναι πολύ απλός. Για παράδειγμα, σε δέκα ημέρες να καταφέρω να περπατήσω χωρίς πατερίτσες. Με αυτό τον τρόπο επαναφέρουμε τον εγκέφαλο μας. Αντίστοιχοι στόχοι μπορεί να αφορούν την πρώτη φορά που θα μπορέσουμε να τρέξουμε ή να κάνουμε ένα άλμα χωρίς πόνο”, είπε η Sagnia.

Να έχετε κάποιο στήριγμα

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την αντιμετώπιση ενός τραυματισμού να έχουμε την κατάλληλη ομάδα υποστήριξης δίπλα μας. Την οικογένεια μας, τον προπονητή ή ένα φίλο μας, για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή στιγμή. “Σε διάφορες στιγμές της ζωής μου, ο αδερφός μου έχει διαδραματίσει το ρόλο και του πατέρα και της μητέρας μου, όταν εκείνοι δεν ήταν κοντά μου. Ο Gibril είναι πάντοτε εδώ για να με βοηθήσει σε ό,τι χρειαζόμουν, πρόθυμος να παρατήσει τα πάντα για να έρθει και να με στηρίξει. Ήταν και είναι πάντα στο πλευρό μου. Είναι τόσο καλός στο να ακούει τα προβλήματα μου και να δίνει λύσεις σε αυτά. Κάθε φορά που έτρεχα κλαίγοντας και του έλεγα ότι έχω κουραστεί από έναν τραυματισμό, εκείνος παρέμενε ψύχραιμος και μου εξηγούσε ότι δεν ήταν η ώρα να τα παρατήσω και ότι έπρεπε να κάνω λίγη ακόμα υπομονή και όλα θα πήγαιναν καλά”.

Μείνετε θετικοί

Για τη Sagnia η διατήρηση μιας θετικής στάσης είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου τραυματισμού. “Μπορούμε πάντοτε να απομωνόνουμε τα θετικά στη ζωή και πρέπει να προσπαθούμε να το κάνουμε για κάθε τι που βιώνουμε. Επομένως, μείνετε αισιόδοξοι, περάστε χρόνο με τους ανθρώπου που σας κάνουν ευτυχισμένους και κάντε πράγματα που σας αρέσουν”!

Μείνετε απασχολημένοι

Η ανάρρωση από έναν μακρύ τραυματισμό μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη όταν ο αθλητής ή η αθλήτρια δεν έχει άλλα ενδιαφέροντα. Επομένως, είναι απαραίτητο να παραμένουμε απασχολημένοι με κάποιο άλλο αντικείμενο ή χόμπι, ώστε να μεταφέρουμε την προσοχή μας σε αυτό και όχι στον τραυματισμό. “Είναι πολύ θετικό, αν μπορούμε, να μετατοπίσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας σε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα σπουδές ή μια δουλειά. Προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω και να ταξιδεύω, οπότε χρησιμοποίησα αυτό τον χρόνο για να διαβάσω περισσότερα βιβλία, να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου και να γνωρίσω νέα μέρη στη Σουηδία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο ψυχολογικά για τους αθλητές, όταν επικεντρώνονται αποκλειστικά στον αθλητισμό κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *