Η επική φωτογραφία, το παγκόσμιο ρεκόρ και η χρυσή μοιρασιά!
Το πρωινό πρόγραμμα της 3ης ημέρας ξεκίνησε και με τη μοναδική ελληνική συμμετοχή για την 1η Αυγούστου, ενώ είχε κι έναν τελικό.
-> Αποτελέσματα
Η Σταματία Σκαρβέλη έριξε στο Α’ γκρουπ στον προκριματικό της σφυροβολίας και ειχε καλύτερη βολή στα 69,01μ. με την οποία κατετάγη τελικά 18η. Η πρόκριση έκλεισε ψηλότερα από κάθε φορά σε μεγάλη διοργάνωση, στα 71,68μ. Πέντε αθλήτριες έκαναν το όριο των 73,50μ. με καλύτερη με 76,99μ. την Anita Wlodarczyk που θα προσπαθήσει για το 3ο χρυσό, ενώ με επίδοση πέρασε η DeAnna Price, παγκ.πρωταθλήτρια και καλύτερη φέτος.
Στον πρώτο πρωινό τελικό της διοργάνωσης, στη σφαιροβολία (οριζόντια άλματα και ψηλά&χαμηλά εμπόδια θα έχουν επίσης πρωί τον τελικό) η Κινέζα Lijiao Gong ήταν μακράν καλύτερη και με όλες της τις έγκυρες βολές θα κέρδιζε, όμως στις δύο τελευταίες ξεπέρασε τα 20,50μ. κάνοντας ατομικό και φτάνοντας στα 20,58μ. Η Αμερικανίδα Raven Saunders, αγωνιζόμενη με χαρακτηριστική μάσκα, ήταν 2η με 19,79μ.
Η εμβληματική Valerie Adams πήρε με 19,62μ. το χάλκινο, στους 5ους της Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε ξεκινήσει στην Αθήνα, με το επώνυμο του τότε άντρα της Villi, και ήταν στον τελικό, 7η, ενώ μετά ήταν νικήτρια σε Πεκίνο και Λονδίνο και είχε αργυρό στο Ριο. Με πέντε παρουσίες σε τελικούς κι έχοντας όλα τα χρώματα μεταλλίων, πανηγύρισε αυτή τη φορά όντας και μητέρα, δείχνοντας τη φωτογραφία των 2 παιδιών της. Ο τελικός του ύψους ήταν υψηλού επιπέδου και με …δύο νικητές – κατόπιν της εφαρμογής ενός κανονισμού που μπήκε προ δεκαετίας και που δεν τυγχάνει και πλήρους αποδοχής όμως.
Ήταν δύο ξεχωριστοί αθλητές που για διαφορετικούς λόγους ήθελαν ιδιαίτερα τη νίκη και πέρασαν όλα τα ύψη ως και τα 2,37μ. χωρίς χαμένη προσπάθεια.
Ο Mutaz Barshim που ήταν μάλλον το φαβορί είναι ο κορυφαίος τα τελευταία χρόνια, με νίκη στα προηγούμενα δύο παγκόσμια (το τελευταίο “εντός έδρας” στο Κατάρ με 2,37μ.) και ήθελε να εδραιωθεί με χρυσό στους Ολυμπιακούς καθώς το 2012 ήταν 3ο (2ος μετά την ακύρωση του Ukhov) και το 2016 ήταν 2ος. Ο Gianmarco Tamberi πριν το 2016 ήταν σε εκπληκτική κατάσταση όμως στο Monaco μετά το ατομικό κι εθνικό ρεκόρ με 2,39μ., στην προσπάθειά του στα 2,41μ. υπέστη σοβαρό τραυματισμο και οδηγήθηκε σε χειρουργείο, κάνοντας πολύ καιρό να επανέλθει σωματικά και ψυχολογικά. Στους πανηγυρισμούς του μετά, έβγαλε και …γύψο που είχε από παλιά.
Ένας πολύ ωραίος αγώνας ..δύο ταχυτήτων έγινε στο τριπλούν που στο φινάλε του ήρθε και το παγκόσμιο ρεκόρ.
Η Yulimar Rojas στο πρώτο της άλμα προσγειώθηκε στα 15,41μ., κλείδωσε το χρυσό μετάλλιο κι από κει και πέρα επιδίωξε το παγκόσμιο ρεκόρ των 15,50μ. που κατείχε από το παγκόσμιο του 1995 η Inessa Kravets (από τις αρχές του ιστορικού του αγωνίσματος για τις γυναίκες καθώς το 1993 μπήκε στις μεγάλες διοργανώσεις)
Η αθλήτρια της Βενεζουέλας πλησίασε ξανά πολύ, είχε και άκυρο κατά πολύ μεγαλύτερο κι έφτασε στην τελευταία της προσπάθεια για να απογειωθεί στα 15,67μ. και να κάνει δικό της το ρεκόρ.
Δεύτερη ήταν η Patricia Mamona που έκανε δύο φορές την υπέρβαση, αρχικά με 14,91μ.στο πρώτο της άλμα και μετά στο τέταρτό της ξεπερνώντας και τα 15μ. (25 αθλήτριες το έχουν κάνει διαχρονικά) με 15,01μ. που βέβαια ήταν και ρεκόρ Πορτογαλίας.
Η Ισπανίδα Ana Peleteiro επίσης ξεπέρασε δύο φορές τον εαυτό της. Έκανε απόλυτο ατομικό κι εθνικό ρεκόρ με 14,77μ. στο δεύτερο άλμα της και στο τελευταίο έφτασε στα 14,87μ. και στο χάλκινο μετάλλιο τελικά, ξεπερνώντας τα 14,84μ. που είχε κάνει ενδιάμεσα η Shanieka Ricketts.
Leave a Reply