Η συμβολή του Αθλητισμού στην βιωσιμότητα!
Στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Βιωσιμότητας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόου ανέλυσε τις σκέψεις του και έθεσε μερικά βασικά στοιχεία της στρατηγικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τη βιωσιμότητα, με τίτλο «Πίσω στα βασικά, για να ξανακτίσουμε καλύτερα».
Ως προσκεκλημένος της Δ.Ο.Ε., ο κ. Κόου κλήθηκε να δώσει τις τελικές παρατηρήσεις του συνεδρίου, δηλώνοντας αρχικά ότι υπάρχει πραγματική πίστη σε όλες τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, ότι ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει σε τεράστιο βαθμό, στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και ότι η αειφορία πρέπει πραγματικά να βρίσκεται στην καρδιά σ’ αυτών όλων των όμορφων πραγμάτων που κάνουμε.
«Γινόμαστε μάρτυρες μη αναστρέψιμων αλλαγών γύρω μας. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτές οι αλλαγές μπορούν να αντιμετωπιστούν, μέσω του χαρτοφυλακίου μας (ως αθλητικές ομοσπονδίες) είναι η συνεργασία του αθλητισμού και της επιστήμης», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κόου, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους δεκάδων διεθνών ομοσπονδιών.
Χρησιμοποιώντας την πανδημία του κορονοϊού ως παράδειγμα, ο κ. Κόου έδωσε έμφαση στο ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, να δράσουμε τώρα.
«Η πανδημία ήταν μεγάλη διαταραχή όχι μόνο για τις κοινότητες και τους αθλητές μας αυτή τη χρονιά, αλλά για ολόκληρο το οικοσύστημα σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Ωστόσο, έχει δείξει επίσης, ότι τα τεχνητά μέτρα μπορούν να φτιάξουν ένα μετριασμένο σύνολο αλλαγών σε ολόκληρο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια, πόλεις όπως το Νέο Δελχί, το Λονδίνο και το Παρίσι, είδαν καθαρό γαλάζιο ουρανό. Και οι πολίτες τους αναπνέουν, επίσης, καθαρότερο αέρα. Αυτό συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα «Ποιοτικός αέρας», της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κόου, μιλώντας για μια πλατφόρμα, την οποία το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο.Σ. επέλεξε το 2018, ως έναν από τους έξι βασικούς πυλώνες της πλατφόρμας βιωσιμότητας και η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον στίβο.
Από την έναρξή του το πρόγραμμα μετρά την ποιότητα του αέρα σε έναν αυξανόμενο αριθμό αθλητικών χώρων σε όλο τον κόσμο, καθώς και διοργανώσεων με μαζική συμμετοχή, με πιο πρόσφατο τον Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιο στην Γκντίνια της Πολωνίας, τον περασμένο μήνα. Αυτές οι μελέτες κοινοποιούνται και αναλύονται.
«Γνωρίζαμε ότι η υγεία και η παρουσία των αθλητών μας, αλλά και των κοινοτήτων που φιλοξενούν γενναιόδωρα τις διοργανώσεις μας, ήταν σε κίνδυνο. Έχουμε πολύ σωστά αναγνωρίσει ότι μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά στην ποιότητα της ζωής σε αυτές τις κοινότητες», σημείωσε.
Ο κ. Κόου ανέφερε, ακόμη, ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία συνεργάζεται με τους διοργανωτές των αγώνων δρόμου, βοηθώντας στην κλινική και περιβαλλοντική έρευνα για την ποιότητα του αέρα, προσθέτοντας: «Η ποιότητα του αέρα θα γίνει καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή των πόλεων που θα φιλοξενούν τις διοργανώσεις μας στο μέλλον».
Η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μια από τις πτυχές μιας ευρύτερης προσέγγισης, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Αειφορίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ένας δεκαετής οδικός χάρτης, που παρουσιάστηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, του οποίου οι στόχοι περιλαμβάνουν τη μετάβαση στην ουδετερότητα του άνθρακα, σε όλες τις εκδηλώσεις και διοργανώσεις της Π.Ο.Σ. έως το 2030.
«Θέλουμε πραγματικά να το κάνουμε αυτό, για να προωθήσουμε τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μία πραγματική διαφορά εδώ, τόσο στην επίγνωση των ζητημάτων, αλλά και στην αναγνώριση ορισμένων από τις δικές μας ευπάθειες στις αλυσίδες εφοδιασμού μας, ιδιαίτερα κατά την ανάθεση των διοργανώσεών μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, προσθέτοντας: «Το δεκαετές σχέδιο θα είναι ένα φιλόδοξο ταξίδι, αλλά στο τέλος αυτού θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι στην τάξη στην παράδοση βιώσιμων διοργανώσεων, επειδή αυτό είναι που απαιτεί τώρα ο κόσμος από εμάς. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το άθλημα να θεωρείται ως ένας σημαντικός συντελεστής αυτής της συνομιλίας και να κάθεται στην κορυφή του τραπεζιού σε αυτήν τη συζήτηση».
Ο κ. Κόου είπε ότι η συνομιλία απαιτεί κατ’ ανάγκη μία ευρύτερη προσέγγιση, την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Στρατηγική Αειφορίας: «Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και δεν προσποιούμαι ότι τις έχουμε, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα για τις μελλοντικές γενιές. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο τα ζητήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται, επίσης, για την προσέγγισή μας στην ποικιλομορφία και την παγκόσμια ισότητα, διότι και τα δύο πραγματικά συμβαδίζουν. Ενώ ο στίβος είναι γνωστός για την ποικιλομορφία του στον αγωνιστικό χώρο, όσον αφορά τους αθλητές αλλά και τα χρηματικά έπαθλα, αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και θα το κάνουμε, διασφαλίζοντας ότι η ποικιλομορφία μας γίνεται αποδεκτή ευρύτερα και συχνότερα και ότι είναι κάτι που βλέπουμε σε όλο το φάσμα του στίβου».
Η δράση θα επικεντρωθεί γύρω από τη σφαίρα επιρροής του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, προς τις 214 Ομοσπονδίες μέλη της. Οι αθλητές διαδραματίζουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο, τόσο ως υποστηρικτές όσο και ως κριτές των προσπαθειών της διοίκησης της Π.Ο.Σ. «Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι η υπεράσπιση και η υποστήριξη από τους αθλητές μας. Οι αθλητές, είναι τώρα πολύ πιο απαιτητικοί, ίσως ο πιο απαιτητικός ενδιαφερόμενος που έχουμε. Όλος αυτός ο χώρος έχει καθορίσει αυτό που αποκαλώ ηθικό σημείο πρόσβασης. Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι νέοι κάθονται τώρα στο σταυροδρόμι όλων των μεγάλων ηθικών ζητημάτων, κάθονται και κάνουν κριτική για όλα, είτε είναι αθλητισμός είτε πολιτικό κόμμα είτε φιλανθρωπικό ίδρυμα είτε εμπορικός οργανισμός. Ερωτούν μία θεμελιώδη ερώτηση, επειδή βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τα πάντα: «Μήπως μοιάζουμε με έναν οργανισμό, ο οποίος αντανακλά τον κόσμο στον οποίο ζούμε;». Θα κάνουν μία εκτίμηση για το άθλημά μας, θα κάνουν κριτική για μας, βασισμένοι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε θέματα γύρω από την κλιματική αλλαγή και σίγουρα σχετικά με την προσέγγισή μας στην ποικιλομορφία και ένταξη», κατέληξε ο κ. Κόου.
Σ.Σ.: Βιωσιμότητα (ή αειφορία) είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης (που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή).
Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι’ αυτό η βιωσιμότητα αναφέρεται μαζί με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θεωρητικά, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι η ανικανότητα του γήινου οικοσυστήματος να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή (οικολογική κρίση).
Πηγή: ΚΟΕΑΣ
Leave a Reply