Με το βλέμμα στραμμένο στο Τόκιο η Φιλίππα Φωτοπούλου!
Η Φιλίππα Φωτοπούλου είναι αθλήτρια του ΓΣΠ στο άλμα εις μήκος. Από πέρυσι ζεί μόνιμα και προπονείται μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, Ολίβια Φωτοπούλου, στη Βαλένθια της Ισπανίας. Η απόφαση της να μετακομίσει σε μια ξένη χώρα για να αφιερωθεί στον στίβο και να δουλέψει επαγγελματικά για τα όνειρα της έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αφού την περασμένη χρονιά πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ στο μήκος με 6.58 μ., ενώ πολύ πρόσφατα κατέρριψε -δύο φορές- το Παγκύπριο ρεκόρ γυναικών στον κλειστό στίβο, ανεβάζοντας το στα 6.52 μ.
Της Φοίβης Μαλά
Σε μια πολύ ειλικρινή συνέντευξη με την Trackfieldcy, η Φιλίππα μίλησε για τον δρόμο προς την κατάρριψη του Παγκυπρίου ρεκόρ, για τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στην καινούργια της χώρα διαμονής, για τον νέο της προπονητή, την πανδημία, αλλά και για τον μεγάλο της στόχο, που είναι η πρόκριση και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ για τα Παγκύπρια ρεκόρ κλειστού στίβου που πέτυχες φέτος στο μήκος. Η κατάρριψη του Παγκυπρίου ρεκόρ, σε κλειστό και ανοικτό στίβο, είναι ένας στόχος πάνω στον οποίο δουλεύεις μαζί με τον προπονητή σου όλο αυτό τον καιρό στην προπόνηση ή η κατάρριψη του ρεκόρ στον κλειστό στίβο ήταν κάτι που δεν περίμενες ότι θα συμβεί τόσο νωρίς;
“Το Παγκύπριο ρεκόρ που κατέρριψα στον κλειστό ήταν κάτι που περίμενα και ήθελα να το πετύχω από τον πρώτο μου κιόλας αγώνα. Πίστευα ότι αν έσπαζα το ρεκόρ, θα ήταν κάτι που θα μου έδινε περισσότερη αυτοπεποίθηση και τελικά έγινε. Τα πήγαινα αρκετά καλά στις προπονήσεις μου τον χειμώνα και ένιωθα δυνατή. Όταν άρχισα να κάνω προπονήσεις πάνω στα άλματα μου φέτος, είδα μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι που πρωτοήρθα. Έμαθα να περνάω την ταχύτητα μου μέσα στο άλμα μου και αυτό ήταν κάτι που με βοήθησε να πάω πιο μακριά. Επίσης, βελτίωσα πολύ την τεχνική του τρεξίματος μου, κάτι που με βοήθησε να βρω ρυθμό στο τρέξιμο μου. Με τον προπονητή μου δουλεύουμε πολύ την τεχνική, όχι μόνο για τα άλματα, αλλά και για το τρέξιμο, ακόμη και την τεχνική στις ασκήσεις που κάνουμε στα βάρη. Στην ουσία δεν του διαφεύγει τίποτα σε ότι έχει να κάνει με τεχνική. Ο μεγαλύτερος στόχος εμένα και του προπονητή μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δουλεύουμε προς αυτό τον στόχο.”
Έχει αλλάξει το περιεχόμενο της προπόνησης σου με τον νέο σου προπονητή σε σχέση με αυτό που εφάρμοζες στην Κύπρο; Και αν ναι, τι θεωρείς ότι είναι αυτό που σε βοήθησε να εξελιχθείς και να πετύχεις όσα πέτυχες μέχρι στιγμής;
“Το περιεχόμενο της προπόνησης μου έχει αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με την προπόνηση που έκανα στην Κύπρο και πιστεύω πώς αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα των αγώνων μου, όχι μόνο από τον κλειστό φέτος αλλά και από τον ανοιχτό πέρσι που είχα σταθεροποιηθεί πάνω από τα 6.50 μ. Αρχικά το κλίμα της προπόνησης άλλαξε, συναγωνίζομαι στην προπόνηση με παιδιά που ηλικιακά είμαστε κοντά και όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο στόχο. Επίσης δεν κάνω μόνη μου προπόνηση στο μήκος, έχω μια συναθλήτρια με την οποία βοηθούμε η μια την άλλη και πολλές φορές συναγωνιζόμαστε, είτε είναι άλματα, είτε είναι ταχύτητες. Αυτό κάνει τις προπονήσεις πιο διασκεδαστικές, εάν εξαιρέσουμε την κούραση.”
Μαζί με την αδερφή σου έχετε ευτυχώς καταφέρει να αγωνιστείτε σε αρκετούς αγώνες στον κλειστό. Η πανδημία έχει επηρεάσει καθόλου τις προπονήσεις και το αγωνιστικό σου πλάνο;
“Ναι, η πανδημία έχει επηρεάσει τις προπονήσεις μου από τον προηγούμενο χρόνο μέχρι και τώρα. Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης που επιδημιολογικά είναι συνέχεια στο κόκκινο. Όλο τον χειμώνα φέτος έκανα προπόνηση στο πάρκο, λόγω του ότι το γήπεδο ήταν κλειστό. Για 3 μήνες και 3 εβδομάδες έκανα προπόνηση σε ένα κλειστό γκαράζ και ήταν κάτι που δεν μου άρεσε καθόλου, παρ’ όλα αυτά το μυαλό μου ήταν πάντα προσηλωμένο στον στόχο μου και δεν ήθελα να τα παρατήσω. Όταν αλλάζουν οι συνθήκες προπόνησης πρέπει να προσαρμόζεσαι σε αυτές. Ήρθα στην Ισπανία, σε μια χωρά όπου δεν γνώριζα καθόλου τη γλώσσα και όπου οι συνθήκες προπόνησης ήταν διαφορετικές. Έκανα μεγάλη υπερπροσπάθεια για να μάθω τη γλώσσα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, έτσι ώστε να μπορώ να κατανοώ τις οδηγίες του προπονητή μου, χωρίς τη βοήθεια των συναθλητών μου. Έχω μεταβεί στην Ισπανία με δικά μου έξοδα και για τα αθλητικά μας έξοδα πληρώνει η οικογένεια μας. Επίσης δεν έχω σπόνσορες για να με βοηθήσουν οικονομικά. Έπρεπε να πάρω αυτό το ρίσκο μόνο και μόνο επειδή ήθελα να δω μια βελτίωση στην απόδοση μου, κάτι που θα με έκανε να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου και στις δυνατότητες μου. Δεν ήθελα να αφήσω την πανδημία να επηρεάσει τους στόχους μου, δεν τα παράτησα ποτέ, πάλεψα γι’ αυτούς.
Έχει επίσης επηρεαστεί και το αγωνιστικό μου πλάνο, καθώς οι περισσότεροι αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι αγώνες που γίνονται τώρα δέχονται μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό αθλητών. Στο μήκος δέχονται μέχρι 8 αθλήτριες, μόνο στη Γερμανία παρουσιαστήκαν 10 αθλήτριες, από τις οποίες οι 6 ήταν Γερμανίδες. Το γεγονός ότι έκανα αγώνες πέρσι και βελτίωσα το ατομικό μου ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο βοήθησε πολύ στην αποδοχή της συμμετοχής μου σε αγώνες στον κλειστό στίβο στο εξωτερικό.
Θέλω, τέλος, να τονίσω ότι κάθε φορά το ταξίδι για να πάω σε αγώνες είναι πολύ κουραστικό, αφού πρέπει τέσσερις ώρες πριν από κάθε πτήση να κάνω το μοριακό τεστ (PCR) και το τεστ αντιγόνων. Επίσης την ημέρα του αγώνα πρέπει να κάνω ξανά το τεστ. Στους αγώνες εδώ στην Ισπανία το ζέσταμα γίνεται έξω στο παρκινγκ των αυτοκίνητων. Όταν μπουν οι αθλητές μέσα στο γήπεδο κάνουν ζέσταμα με την μάσκα τους και αφού τελειώσουν το αγώνισμα τους πρέπει να περάσουν έξω από το γήπεδο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως, η σκληρή δουλειά όπως βλέπετε φέρνει πάντα αποτελέσματα.”
Τι περιλαμβάνει στη συνέχεια το αγωνιστικό σου πρόγραμμα στον κλειστό;
“Αυτό το σαββατοκύριακο θα αγωνιστώ στην Τουρκιά για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Αντρών-Γυναικών, όπου θα είναι και ο τελευταίος μου αγώνας πριν από το Πανευρωπαϊκό στο Τορούν της Πολωνίας. Δεν γνωρίζω ακόμα αν θα μπορέσω να προκριθώ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πολωνία, γιατί τα όρια στο μήκος είναι πολύ ψηλά, αλλά θα προσπαθήσω να πάρω την πρόκριση μέσω της κατάταξης.”
Ποιοι είναι οι μεγάλοι σου στόχοι για φέτος;
“Στόχος μου είναι να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο, με μεγάλο στόχο πάντα τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.”
Leave a Reply