Σε τροχιά αλλαγών ο Τζιακούρης με στόχο το Ευρωπαϊκό!

Ο Κωνσταντίνος Τζιακούρης είναι ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα του κυπριακού στίβου για μεγάλες διακρίσεις στο αγώνισμα των 110 μέτρων με εμπόδια.

Ο Κύπριος εμποδιστής, που έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις της κατηγορίας του, συνδυάζει, παράλληλα με τον πρωταθλητισμό, τις σπουδές του στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Της Φοίβης Μαλά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Trackfieldcy μίλησε, μεταξύ άλλων, για το καινούργιο αθλητικό του ξεκίνημα στο γκρούπ του ομοσπονδιακού προπονητή, Αντώνη Γιαννουλάκη και για το πώς κυλά μέχρι στιγμής η προετοιμασία του, ενώ αναφέρθηκε, επιπλέον, στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να συνδυάζει το απαιτητικό του πρόγραμμα ως αθλητής με αυτό ενός φοιτητή, ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για τους νεαρούς αθλητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τον Αθλητισμό παράλληλα με τις σπουδές τους.

Πλέον γυμνάζεσαι υπό την καθοδήγηση του κυρίου Γιαννουλάκη. Για ποιους λόγους αποφάσισες ότι χρειαζόσουν αυτή την αλλαγή προπονητικά και πως αισθάνεσαι για το νέο αυτό κεφάλαιο;

“Γενικότερα στον χώρο του αθλήματός μας, η αλλαγή προπονητικής ομάδας δεν θεωρείται ως κάτι το πρωτόγνωρο ή το περίεργο. Για διάφορους λόγους κάποιος αθλητής μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μια προπονητική αλλαγή. Βλέποντας τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που φέρνει ο κ. Γιαννουλάκης μέσω των αθλητών του, ήταν λογικό απο την μεριά μου, ως αθλητής που επιδιώκει την επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε και η τεράστια για ‘μένα ευκαιρία να κάνω προπόνηση δίπλα σε αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου.”

Πώς κυλά μέχρι στιγμής η προετοιμασία σου στο καινούργιο γκρουπ;

“Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και ιδρώτα τόσο απο την μεριά μου, όσο και από αυτήν του προπονητή μου. Η όρεξη και το πάθος χαρακτηρίζουν και τις δύο πλευρές, σχηματίζοντας έτσι θετικούς οιωνούς για την φετινή κιόλας χρονιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, επίσης, όλη την ομάδα για το πολύ οικείο περιβάλλον που μου παρέχει, ώστε να ενταχθώ εύκολα και γρήγορα στο γκρούπ!”

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τον νέο σου προπονητή και ομάδα; Πώς θεωρείς ότι θα σε βοηθήσει το γεγονός ότι θα προπονείσαι μαζί με τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Ρίο, Ορλάντο Ορτέγκα;

“Αυτά που περιμένει να βρεί ο κάθε αθλητής οταν εντάσσεται σε ένα νέο προπονητικό γκρούπ. Ένα οργανωμένο, οικείο περιβάλλον, με μελετημένο πρόγραμμα, που να καθιστά την προπόνηση αποδοτικότερη, τόσο στον αθλητικό όσο και στο ψυχολογικό τομέα. Ο coach και η ομάδα μου εξασφαλίζουν αυτό το περιβάλλον, ικανοποιώντας στο έπακρο αυτές τις προσδοκίες. Πιστεύω ακράδαντα οτι εάν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους καλύτερους, στον επαγγελματικό τομέα, από ‘σένα, ο δρόμος προς την επιτυχία γίνεται ευκολότερος. Όσον αφορά το γεγονός της προπόνησής μου δίπλα στον Ορλάντο Ορτέγκα, νιώθω πολύ τυχερός και είμαι διατεθιμένος να αποκομίσω το μέγιστον από αυτή την ευκαιρία.”

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζει ένας αθλητής πρωταθλητισμό και σπουδές;

“Αρχικά να αναφέρω ότι εκτός από αθλητής των 110μ. με εμπόδια, είμαι επίσης τριτοετής φοιτητής στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής (ΜΑΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ). Ο δείκτης δυσκολίας αυτής της “διπλής ζωής”, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, στηρίζεται πιστεύω στους προσωπικούς στόχους και προσδοκίες του καθενός. Ενας εξ’ολοκλήρου φοιτητής στο τμήμα ΜΑΣ του ΠΚ, εκ πείρας, χρειάζεται συστηματικό ωράριο καθημερινής και σοβαρής μελέτης, με πολλή επιμονή και σκληρή δουλειά. Παρόμοια, και στη ζωή ενός επαγγελματία αθλητή, η σκληρή δουλειά, τόσο στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό (μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής), καθορίζεται ως ένα αδιάλλακτο χαρακτηριστικό του. Επίσης ένα από τα κύρια στοιχεία που ορίζουν έναν επιτυχημένο αθλητή είναι η ψυχολογική σταθερότητα και ευημερία. Η ισορροπία αυτών των δύο τρόπων ζωής είναι δύσκολη. Απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία, έξυπνη δουλειά και καλή γνώση των ικανοτήτων σου. “At the end, it all comes down to how bad you want it”.”

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2021;

“Το 2021, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 στο Bergen της Νορβηγίας, που είναι για ‘μένα η κύριοτερη διοργάνωση της χρονιάς.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *