Σπύρος Λούης: 125 χρόνια από τη νίκη του στον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο!
Στις 10 Απριλίου 1896, ο Έλληνας Σπύρος Λούης έγινε ο πρώτος νικητής Μαραθωνίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, περνώντας πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η ενσωμάτωση του αγωνίσματος του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται σε έναν διάσημα Γάλλο φιλομαθή – και το όνομα του, παραδόξως, δεν ήταν Pierre De Coubertin!
Ήταν ο Michel Bréal, ένας Γάλλος λογοτέχνης και ιστορικός, που εισηγήθηκε για πρώτη φορά, σε συνέδριο που έγινε στη Σορβώνη το 1894, ότι θα έπρεπε να διοργανωθεί αγώνας Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ίδια συνάντηση, ο Baron Pierre de Coubertin ανακοίνωσε ότι η αναβίωση των Αγώνων θα γινόταν δύο χρόνια αργότερα στην πρωτεύουσα της χώρας όπου ξεκίνησαν όλα…στην Αθήνα. Και ο Bréal συμπλήρωσε ότι θα απονεμόταν ένα αργυρό κύπελλο σε όποιον καταφέρνε να κερδίσει τον Μαραθώνιο.
Ο αγώνας του Σπύρου Λούη
Στο 30ο περίπου χιλιόμετρο, ο Σπύρος Λούης για να πάρει δύναμη να συνεχίσει, έφαγε μισό πορτοκάλι και αμέσως μετά ήπιε ένα ποτήρι κονιάκ. 2 χιλιόμετρα αργότερα, προσπέρασε με φόρα τον πρωτοπόρο του αγώνα, Edwin Flack από την Αυστραλία, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει το χρυσό μετάλλιο σε 800 και 1500 μ. στη διοργάνωση.
Ο Flack έκανε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει τον Έλληνα, όμως τελικά λιποθύμησε στο 37ο χλμ.
O Σπύρος Λούης κατάφερε να παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα και να μπεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο νικητής, τερματίζοντας 7 λεπτά μπροστά από τον ομοεθνή του Χαρίλαο Βασιλάκο, σε 2:58:50, μένοντας γνωστός στην ιστορία ως ο πρώτος νικητής Μαραθωνίου σε Ολυμπιάδα.
Το αργυρό κύπελλο
Ο Λούης επέστρεψε στο γήπεδο μια ημέρα αργότερα για να συλλέξει το έπαθλο του, το κύπελλο Bréal. Το κύπελλο παρέμεινε στην οικογένεια του μέχρι πολύ πρόσφατα, αφού το 2012, ο εγγονός και συνονόματος του, Σπυρίδων Λούης, το έδωσε σε δημοπρασία.
Το κύπελλο τελικά αγοράστηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για £541,250 ($861,129 / €655,454), ποσό που αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ για ολυμπιακό αναμνηστικό σε δημοπρασία.
Σήμερα, το κύπελλο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπου οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να αγοράσουν εισιτήριο για να το θαυμάσουν.
Leave a Reply